Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Barszcz czerwony

Tekst i foto gigol 20-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
125-7 złprosty30 min.mało

Składniki:

- 1-1,2 kg buraków,
- warzywa tzw. włoszczyzna - wszystko drobno pokrojone,
- ziele ang.,
- pieprz laur.,
- sok z jednej cytryny,
- 25 ml. oliwy,
- 1 łyżka soli,
- 4 łyżki cukru,
- 4 naciete ząbki czosnku i 2 łyżki majeranku.

Jak przyrządzić:

Wszystkie sładniki albo starte na grubej tarce, albo w mikserze jakimś, w każdym razie muszą być drobne nie w całości. Wszystko wkładamy do 4-ro litrowego naczynia Tupperware - to jest misa z sitem zamykana hermetycznie. Wszystko jest w sicie, a sito w misie. Całość zalewamy wrzątkiem z rozpuszczonymi 3 kostkami rosołowymi i przykrywamy hermetyczna pokrywą. Barszcz stoi i się robi przez 30 min. bez tzw. żródla ciepła, a my w tym czasie odpoczywamy lub coś innego pilnego robimy. Po upływie tego czasu otwieramy pokrywę, unosimy sito, żeby odcedzić barszcz, sito potem można postawić na pokrywie, a barszcz nalewamy do filiżanek.

Potrzebne przybory:

Nie mówiąc o tarce, czy siekalnicy, to naczynie Tupperware.

Jak podawać?

W filiżankach do... pasztecików, lub do dania głównego.

Uwagi:

Jedyna trudność to naczynie, bo w żadnej innej kombinacji nie da sie osiągnąć celu. Ale takie naczynia są do nabycia w sprzedaży bezpośredniej.

Czas przygotowania:

W zasadzie 30 min., ale jeśli się zapomni, to się nie przypali, nie wykipi, nie zblednie, ani nie zbrązowieje.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.04.2005 Tinker Bell

mieszkam od prawie dwoch lat w Warszawie i nie jadlam tu jeszcze dobrego barszczu- albo za mdly, albo za kwasny, albo brazowy. A sposob jest prosty- zagotowac obrana i umyta wloszczyzne, jak pus... Pokaż więcej

mieszkam od prawie dwoch lat w Warszawie i nie jadlam tu jeszcze dobrego barszczu- albo za mdly, albo za kwasny, albo brazowy. A sposob jest prosty- zagotowac obrana i umyta wloszczyzne, jak pusci sok to wyjac wszystko (bo inaczej wyjdzie barszcz ukrainski, a fuj :P), wlozyc do gara z wywarem pokrojone buraczki a na koniec jak ktos lubi mozna dodac wytopiony tluszcz albo lyzke masla i doprawic sola, dodac pieprz- najlepiej rozgnieciony i poczekac az naciagnie. Jezeli ktos przegotuje barszcz i zrobi sie brazowy to mozna go jeszcze uratowac- wrzuca sie jablko pokrojone na 4 czesci. Podawac do pierogow, krokietow, pasztetow albo z ziemniakami.A co do grzybow- :) barszcz grzybowy to juz dla mnie inna historia...

Zgłoś 27.10.2004 gaga

Trudne to moze i nie jest, ale praktycznie niewykonalne dla wielu osób ze względu własnie na naczynie, bo z tego co wiem do tanich nie należy, a nie każdego stać by kupować garnek do jednej potr... Pokaż więcej

Trudne to moze i nie jest, ale praktycznie niewykonalne dla wielu osób ze względu własnie na naczynie, bo z tego co wiem do tanich nie należy, a nie każdego stać by kupować garnek do jednej potrawy. Przydałby się przepis bardziej praktyczny ....

Zgłoś 09.01.2005 miki

co to za barszcz bez wywaru z grzybow? no i ta oliwa , co za okropnosc! proponuje zrezygnowac z czesci soku z cytryny i dopelnic slodkim octem ze sliwek

Zgłoś 14.01.2005 polkluza

Ja zamiast cukru dodaje soku z jabłek wtedy kolor czerwony nie "wypłowieje" również, a przy okazji nie nabawimy sie próchnicy ;)

Zgłoś 18.03.2005 Kriskret

Ugotowac buraki w calosci. Ostudzic. Obrac z lupin i zetrzec na tarce. Zalac gora,cym rosolem.Dodac odrobine, octu lub soku z cytryny. Doprawic do smaku.-Tak sie robi barszcz ... I nie straci pi... Pokaż więcej

Ugotowac buraki w calosci. Ostudzic. Obrac z lupin i zetrzec na tarce. Zalac gora,cym rosolem.Dodac odrobine, octu lub soku z cytryny. Doprawic do smaku.-Tak sie robi barszcz ... I nie straci pie,knego czerwonego koloru.W Polsce zawsze jadalem baszcz w kolorze wody z kaluzy bez wzgle,du na to czy byla to 5-gwiazdkowa restauracja , czy prywatne mieszkanie.

Zgłoś 19.09.2005 lencia

Zgłoś 19.09.2005 lencia

hmmm....to jest barszcz czerwony????do barszczu powinno być dodane mięso...mój najlepszy i najpyszniejszy przepis na barszcz czerwony.........buraczki,cebulka,włoszczyzna,boczek wędzony,sok z cy... Pokaż więcej

hmmm....to jest barszcz czerwony????do barszczu powinno być dodane mięso...mój najlepszy i najpyszniejszy przepis na barszcz czerwony.........buraczki,cebulka,włoszczyzna,boczek wędzony,sok z cytryny,trochę cukru,sól,liść laurowy,ziele angielskie,ziemniaczki,DOWOLNE MIĘSO......buraczki zetrzeć,ugotować z warzywami pokrojonymi w krótkie paseczki ORAZ MIĘSEM,dodać ziele oraz liść laurowy,na koniec dodać do smaku sól,pieprz,sok z cytryny oraz cukier....[można przecedzić]........ziemniaczki ugotować osobno [pokrojone w małą kosteczkę]....boczek usmażyć razem z cebulką....zupę wlać na talerz, dodać ziemniaczki wymieszane z usmażonym boczkiem i cebulką.Na koniec można dodac zieloną pietruszkę.......MNIAM.......

POZDRAWIAM...:-)

Zgłoś 19.09.2005 lencia

aha......:) ....... ja również do barszczu dodaję czosnek.....jest barzdo ważnym warzywem......:-)......pozdrowienia.....

Zgłoś 23.12.2005 daria

lenka zycze ci smacznego to ochyda niezjadla bym czerwonego miesa w czerwonym barszczu

Zgłoś 26.12.2005 DARK MAN

Ja tez to obrzydliwe danie fujj popieram darie w 100% :P

Zgłoś 26.12.2005 daria

lenka chyba widzialas jak wyglada ugotowane mieso w czerwonym barszczu?

Zgłoś 26.12.2005 KONSUMENT DARUNI WYPIEKÓW

Nalezy słuchac Daruni bo ona gotuje ze paluszki lizac :) i mówie to objektywnie :)

Zgłoś 23.02.2007 Magdalena

Ja zawsze gotuję barszcz czerwony na mięsie i bardzo się dziwię, że komuś może takie mięso nie smakować. Jak dla mnie jest ono pyszne! aż słodkie:-)

No ale o gustach się nie dyskutuje.Pokaż więcej

Ja zawsze gotuję barszcz czerwony na mięsie i bardzo się dziwię, że komuś może takie mięso nie smakować. Jak dla mnie jest ono pyszne! aż słodkie:-)

No ale o gustach się nie dyskutuje.

Zgłoś 02.10.2006 ela

Gotuję własnie czerwony barszczyk z mięsem. Kto nie jadł to pisze, że to ohyda! takie mięsko po ugotowaniu wyjmuje, posypuję solą i z chlebkiem mozna zjeść.

Zgłoś 07.01.2007

barszcz do krokietow w czym podac

Zgłoś 29.09.2007 Udalow

Wlasnie gotuje barszcz. Mieso nie jest inne niz zwykle... wolowina i tak ma zawsze ciemny kolor.

Zgłoś 26.10.2007 bgbeata

To ja Wam podam przepis na tani pyszny barszcz bez zadnych plywajacych brzydactw (lubie czysty)

Kupoujecie zeberka lub schab z koscia maly kawleczek lub odkrajacie troche miesa z koscia a... Pokaż więcej

To ja Wam podam przepis na tani pyszny barszcz bez zadnych plywajacych brzydactw (lubie czysty)

Kupoujecie zeberka lub schab z koscia maly kawleczek lub odkrajacie troche miesa z koscia a z reszty robicie kotlety schabowe

Reasumujac potrzebne składniki to :

Kilka buraków 3-4 srednie

vegeta

koncentrat barszczu

ziemniaki/groszki ptysiowe/paluszki słone

łyzka smietany

1.Do garka z zimna woda wkładacie mieso niech sie chwile odmoczy

2.Wylewacie stara wode nalewacie nowej,wkladacie tam mieso

3.Dodajecie łyzke vegety

4.Gotujecie ok 45min az mieso bedzie w miare miekie

5.Dodajecie zmieniaki pokrojone w kosteczke

6.Gdy ziemniaki sa juz miekkie wlewacie koncentrat !,nigdy odwrotnie !!!

7.Na koniec smietane i jest poiekne czerwony barszcz

7.Gotowe ;)

8. jak ktos nie je z ziemniakami to ma szybciej gotowy czysty barszcz.

Zgłoś 10.12.2007 mieszka

ale jak robicie barszcz wigilijny?

bez miesa przeciez musi byc? czym doprawiacie? żeby miał ten niepowtarzalny świąteczny smak?

Zgłoś 10.12.2007 mieszka

ale jak robicie barszcz wigilijny?

bez miesa przeciez musi byc? czym doprawiacie? żeby miał ten niepowtarzalny świąteczny smak?

Zgłoś 20.12.2007 Deymo

Mam 22 lata i pierwszy barszcz jaki ugotowałem powalił wszystkich na kolana. Nie ma nic prostszego, wystarczy miec sprawne kubeczki smakowe. A ten tekst z naczyniem, to porażka roku. W garnku te... Pokaż więcej

Mam 22 lata i pierwszy barszcz jaki ugotowałem powalił wszystkich na kolana. Nie ma nic prostszego, wystarczy miec sprawne kubeczki smakowe. A ten tekst z naczyniem, to porażka roku. W garnku tez da się to ugotować! :D

Zgłoś 13.01.2008 Róża

Specjalny garnek, specjalne sztuće, specjalne buraki, specjalna woda.... Wyjątkowy (specjalny?) snobizm :)))

Zgłoś 24.01.2008 Magda

A ja jak zaczynam gotowac miesko z warzywami i ziemniakami pokrojonymi w kostke, i wywar juz wrze, to z miesa mielonego takiego przyprawionego jak na kotlety mielone robie male kuleczki i wrzuca... Pokaż więcej

A ja jak zaczynam gotowac miesko z warzywami i ziemniakami pokrojonymi w kostke, i wywar juz wrze, to z miesa mielonego takiego przyprawionego jak na kotlety mielone robie male kuleczki i wrzucam do garnka, jak "kuleczki" i reszta warzyw jest miekka, dodaje starkowane ugotowane buraczki. Nie zapominam i przyprawach w tym maggi, majeranek, czosnek, sol, pieprz. Na koniec troche smietany i barszczyk na obiad gotowy!

Zgłoś 13.04.2008 Ania

Do dupy jest ten przepis na barszcz czerwony

Zgłoś 21.05.2008 viagra

Świetna zupka. Bardzo mi się udała isuper smakowala. Dziękuję bardzo za przepis!!

Kasia

Zgłoś 29.07.2008 krzych69

Aby miesko nie bylo czerwone, wystarczy najpierw ugotowac wywar miesno - warzywny (rosol - najlepiej wolowy). Buraczki nalezy wyszorowac lub tylko umyc pod biezaca woda i wrzucic na wrzatek. Gdy... Pokaż więcej

Aby miesko nie bylo czerwone, wystarczy najpierw ugotowac wywar miesno - warzywny (rosol - najlepiej wolowy). Buraczki nalezy wyszorowac lub tylko umyc pod biezaca woda i wrzucic na wrzatek. Gdy sa miekkie przelac je na sicie zimna woda i jeszcze cieple obierac - wtedy najlatwiej schodzi skorka - wystarczy to robic palcami a nie nozem. Obrane buraki pokroic w plasterki i skropic sokiem z cytryny lub octem (jak kto lubi). Zagotowac odcedzony wywar, zestawic z ognia i dodac buraczki. Wszystko. I kolor piekny i smak, i miesko nie bedzie czerwone.

Zgłoś 17.07.2010 Gosia

To przepis na zupę czy reklama naaaczynia? Bez przesady ze sie nie da osiągnąc efektu - od wieków barszcz jes gotowany w domach a naczynie ... jak naczynie , więc to mnie bardzo rozbawilo od ran... Pokaż więcej

To przepis na zupę czy reklama naaaczynia? Bez przesady ze sie nie da osiągnąc efektu - od wieków barszcz jes gotowany w domach a naczynie ... jak naczynie , więc to mnie bardzo rozbawilo od rana. dziękuję :) :) :O)

Zgłoś 23.10.2010 bea

Dla mnie tez barszcz czerwony gotowany na mięsie to jakieś nieporozumienie. Kojarzy mi się z Wigilią a wtedy podaje się jedzenie koszerne.

Zgłoś 17.06.2013 gość

I went to tons of links brefoe this, what was I thinking?

Zgłoś 09.05.2014 goÅÄ

X6giYw <a href="http://bwxcostlgblj.com/">bwxcostlgblj</a>, [url=http://slnujpjftgwl.com/]slnujpjftgwl[/url], [link=http://ynxyztudiosd.com/]ynxyztudiosd[/link], http://tj... Pokaż więcej

X6giYw <a href="http://bwxcostlgblj.com/">bwxcostlgblj</a>, [url=http://slnujpjftgwl.com/]slnujpjftgwl[/url], [link=http://ynxyztudiosd.com/]ynxyztudiosd[/link], http://tjhxtlygbhsy.com/