Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Barszcz czerwony z uszkami

Tekst i foto Olga Młynik 21-10-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni--

Składniki:

Barszcz:
3 buraki,
4 ząbki czosnku,
kostka warzywna,
liść laurowy,
pieprz,
ziarenka smaku,
Uszka:
2 szklanki mąki,
szczypta soli,
odrobinka masła,
woda,
cebulka,
olej,
grzyby.

Jak przyrządzić:

Buraki obieramy kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą dodajemy kostkę warzywną oraz liść laurowy, czosnek pokrojony w plasterki i gotujemy barszczyk do momentu kiedy buraczki są miękkie, wyjmujemy buraczki doprawiamy pieprzem i ziarenkami smaku, możemy zakwasić sokiem z cytryny lub octem.
Z mąki, wody soli i masełka zagniatamy ciasto na pierogi i wykrawamy małą szklanką krążki na każdy kładziemy odrobinę farszu sklejamy i łapiemy za dwa rogi które również sklejamy ze sobą. Uszka gotujemy w lekko osolonej wodzie kilka minut.
Farsz na oleju przesmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę dodajemy grzyby leśne lub pieczarki pokrojone w drobniutką kosteczkę, doprawiamy pieprzem, majerankiem.

Jak podawać?

Wykładamy na każdy talerzyk kilka uszek zalewamy gorącym barszczem, życzę smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.11.2008 ,

wywar zrobilam z buraczkow dodalam cytryne tak jak w przepisie troche pieprzu i wlałam do rosołu - rewelacja barszczyk z uszkami i krokiecikiem wyszedł bardzo dobry;)

Zgłoś 08.09.2009 Mamuska79,

Witam, zrobiłam i wyszedł pyszny. Pominęłam czosnek ale tylko dlatego , że karmię piersią i mój synuś mógłby być trochę "zniesmaczony" czosnkiem w mleku. Ale mój mąż zachwycony i ja te... Pokaż więcej

Witam, zrobiłam i wyszedł pyszny. Pominęłam czosnek ale tylko dlatego , że karmię piersią i mój synuś mógłby być trochę "zniesmaczony" czosnkiem w mleku. Ale mój mąż zachwycony i ja też, bo sceptycznie byłam nastawiona. Polecam ale zamiast uszek częściej u nas barszczyk podaje się na jednym talerzu z ugniecionymi ziemniaczkami ( wcześniej do ziemniaczków dodaję podsmażoną cebulkę z kiełbaską w kosteczkę, polecam, rewelacja).

Zgłoś 11.12.2010 kati

a czy można zamrozić uszka? chciałabym je przygotować trochę wcześniej.