Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Barszcz szczawiowy

Tekst i foto pingo 07-04-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5? złśredni30 min.?

Składniki:

- dwie duze garscie szczawiu,
- 2 jajka,
- pol szklanki smietany,
- dwie szklanki mleka,
- cebula,
- margaryna do smazenia,
- rosolki drobiowe.

Jak przyrządzić:

Szczaw czyscimy i kroimy w paski, nastepnie gotujemy wywar z rosolkow, dodajemy do wywaru pokrojony szczaw, nastepnie smazymy cebulke na margarynie i dodajemy do zupy, smietane zageszczamy lyzka maki i wlewamy do garnka. Jak zakipi wylaczamy gaz. Mleko mieszamy z jajkami (trzepaczka), najlepiej w garnku, i przelewamy ugotowana zupe do mleka z jajkami (po prostu wlewamy z garnka do garnka), doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Jak podawać?

Mozna podawac z jajkami na twardo lub z ziemniakami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.05.2004 Nomad8

....im młodszy szczaw tym lepszy , po przekwitnięciu nie nadaje się zupełnie bez smaku...

Zgłoś 13.11.2004 stefanpr

" A mnie jest szkoda lata " zaśpiewam za Panem Michnikowskim. Jest listopad , czy może być szczaw ze słoika? Pozdrawiam.

Zgłoś 22.03.2007 cirrostrato

Szwagierka dała mi parę słoików szczawiu.Rosół na żeberkach wieprzowych lub skrzydełkach kurczaka(co tam mam),marchewka ,pietruszka ,ziele ang.,listek(typowo),potem pokrojone kartofelki(ale nie ... Pokaż więcej

Szwagierka dała mi parę słoików szczawiu.Rosół na żeberkach wieprzowych lub skrzydełkach kurczaka(co tam mam),marchewka ,pietruszka ,ziele ang.,listek(typowo),potem pokrojone kartofelki(ale nie za wcześnie bo się rozgotują),szczaw ze słoika do gara(zagotować),śmietana z mąką(żona się odchudza(?)i trochę marudzi),rozbełtane jaja,jeszcze chwilę pogotować,finisz.W zimie ale i w lecie szczaw ze słoika LEPSZY niż zielony.Przepis szwagierki:szczaw opłukać, pokroić,zasypać małą(?)ilością soli,ugnieść,do słoików i zalać (naprawdę) małą ilością smalcu.Zakrętka jest szczelna bo po jakimś czasie zakrętki słoików ,,puchną".Myślę,że proces zakiszania szczawiu w słoiku daje ten rewelacyjny ,,kwasik"w zupie szczawiowej.