Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Barszcz ukraiński - kresowy

Tekst i foto Gabi621 20-07-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-810 złprosty40 min.średnia

Składniki:

1,5 litra rosołu lub wywaru mięsnego, ew.kostki rosołowe, 25 dag. namoczonej poprzedniego dnia fasoli "jaś", pęczek botwinki, 3 pomidory - obrane ze skórki i pokrojone w ósemki, 1/4 główki białej kapusty grubo poszatkowanej, 10 dag wydrylowanych wiśni, 3-5 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka mąki, koperek, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak przyrządzić:

Gotujemy w wywarze namoczoną fasolkę z listkiem laurowym, kiedy jest już prawie ugotowana, dodajemy poszatkowaną kapustę, a po 5-10 min. pokrojoną botwinkę, pomidory i wiśnie. Wszystko gotujemy do miękkości. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta - uzupełnić wodą. Mąkę rozrobić w małej ilości zimnej wody, dodać śmietanę, rozmieszać, wlać do zupy. Przed podaniem posypać koperkiem. Jeżeli ktoś lubi - można barszcz doprawić odrobiną cukru i octu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.11.2009 pycha,

pycha barszcz ukrainski z wisniami jest nalepszym barszczem pod sloncem