Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Barszcz ukraiński

Tekst i foto Jana 29-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty50 min.?

Składniki:

- 1 kostka mięsna lub udko kurczaka,
- 2 średniej wielkości buraki,
- 4 ziemniaki,
- 1/4 główki białej kapusty,
- 2 marchewki,
- 1/2 szklanki białej fasoli (należy ją poprzedniego dnia zalać wodą, aby namiękła),
- 4 kostki rosołowe Winiary,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- cukier,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny do smaku.

Jak przyrządzić:

Buraki, ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać drobno pokrojonš kapustę, wymoczonš fasolę, kostkę mięsnš lub udko z kurczaka. Całoœć zalać wodš, dodać kostki rosołowe i gotować do miękkoœci składników. Wyjšć z zupy mięso. Doprawić zupę sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i jeœli potrzeba solą. Śmiętanę wymieszać z niewielkš iloœciš zupy, wlać do garnka, zagotować.

Uwagi:

Zupę trzeba gotować w dużym garnku, dać sporo wody, ponieważ warzywa zajmujš dużo miejsca. Proporcje składników sš podane orientacyjnie. Wszystko zależy od upodobań kulinarnych wykonawcy.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.08.2004 Sonia

Zle, zle , zle i jeszcze raz zle....

Barszcz ukrainski gotuje sie na wolowinie! i nie na zadnej kostce czy nozce kurczaka, tylko porzadnym kawalku wolowiny.

Fasola nie jest niezbed... Pokaż więcej

Zle, zle , zle i jeszcze raz zle....

Barszcz ukrainski gotuje sie na wolowinie! i nie na zadnej kostce czy nozce kurczaka, tylko porzadnym kawalku wolowiny.

Fasola nie jest niezbedna. Dla smaku mozna dodac papryke.

Podajemy ze smietana i zabkami czosnku do gryzienia, lub wycisniecia do zupy.

Zadne kostki, winiary itp.

Wolowina+warzywa+smietana+czosnek+ dobre pieczywo. To jest prawdziwy barszcz ukrainski.

Zgłoś 03.08.2004 Jana

Jeżeli chciałaœ mi zrobić swojš opiniš przykroœć, to Ci się Soniu udało. Trzeba było oddzielnie podać swój przepis a nie wyżywać się na moim. A propos: masz piękne imię.

Zgłoś 03.08.2004 Jana

Jeżeli chciałaœ mi zrobić swojš opiniš przykroœć, to Ci się Soniu udało. Trzeba było oddzielnie podać swój przepis a nie wyżywać się na moim. A propos: masz piękne imię.

Zgłoś 03.08.2004 Sonia

Nie chce Ci robic przykrosci, tylko przepis ktory podajesz nie jest przepisem na oryginalny barszcz ukrainski, moze byc jego wariacja, byc moze nawet smaczna...

Obawiam sie ze 4 kostki ro... Pokaż więcej

Nie chce Ci robic przykrosci, tylko przepis ktory podajesz nie jest przepisem na oryginalny barszcz ukrainski, moze byc jego wariacja, byc moze nawet smaczna...

Obawiam sie ze 4 kostki rosolowe bardzo zasola zupe.

Poza tym polecam dodanie do zupy liscia laurowego i galazki kopru.

Pozdrawiam

Zgłoś 04.08.2004 mycha

Uważam ze kazdy ma prawo do swojego przepisu na Barszcz ukraiński i nie odważyłabym się na pouczanie kogos czy robi to dobrze czyźle ograniczyłabym sie do wypróbowania go i napisania czy mi smak... Pokaż więcej

Uważam ze kazdy ma prawo do swojego przepisu na Barszcz ukraiński i nie odważyłabym się na pouczanie kogos czy robi to dobrze czyźle ograniczyłabym sie do wypróbowania go i napisania czy mi smakował czy nie ...

Zgłoś 04.08.2004 adaś

Kalorie-DUŻŻŻO

Zgłoś 04.08.2004 Lu

napiszcie gdzie indziej aby sie wygadac!

tu podaje sie przepisy

nie podoba sie to nie!

Zgłoś 16.08.2004 Tremolo

Spędziłem 6 lat na Ukrainie. To co w Polsce się serwuje pod nazwą barszcz ukraiński, włączając niniejszy przepis, nie ma nic wspólnego z prawdziwym barszczem ukraińskim.

Chociaż ten pols... Pokaż więcej

Spędziłem 6 lat na Ukrainie. To co w Polsce się serwuje pod nazwą barszcz ukraiński, włączając niniejszy przepis, nie ma nic wspólnego z prawdziwym barszczem ukraińskim.

Chociaż ten polski barszcz "ukraiński" też jest smaczny, uważam ten prawdziwy za o wiele lepszy.

Zawiera nieco inne składniki i wymaga wiele czasu i zachodu.

Jego gotowanie jest sztuką, której sens leży we wrzucaniu do garnka we właściwym grafiku czasowym, tak aby poszczególne składniki miały inne czasy gotowania.

Ponadto barszcz ten prawdziwie smakuje tylko odgrzewany, co dotyczy zresztą większości zup, i co ciekawe - jest bardzo trwały, tzn. nawet nie chowany do lodówki może być w cieple trzymany parę dni i nie zepsuje się.

Chcecie przepis?

Zgłoś 20.08.2004 anjah

Ja chcę !

Zgłoś 30.08.2004 Maya

Tremolo, podaj przepis na ukraiński barszcz ukraiński, bardzo jestem ciekawa. Mój własny przepis, choć inny od powyższego też pewnie ma niezbyt wiele wspólnego z tym co ty masz do zaproponowania... Pokaż więcej

Tremolo, podaj przepis na ukraiński barszcz ukraiński, bardzo jestem ciekawa. Mój własny przepis, choć inny od powyższego też pewnie ma niezbyt wiele wspólnego z tym co ty masz do zaproponowania.

A z barszczem ukrainskim jest pewnie tak samo jak z pierogami ruskimi i fasolką po bretonsku....

Zgłoś 26.09.2011 Adna

Fajne

Zgłoś 21.02.2005 Klara

Achhh, te kobietki :)

Zgłoś 27.02.2005 maria

dzieki za przepis barszczyk byl smaczny pappa

Zgłoś 19.03.2005 Tremolo

Zgodnie z życzeniem zamieściłem przepis na barszcz ukraiński pod hasłem "Ukraiński barszcz ukraiński".

Zachęcam do lektury włącznie ze wszystkimi komentarzami.

Sonia n... Pokaż więcej

Zgodnie z życzeniem zamieściłem przepis na barszcz ukraiński pod hasłem "Ukraiński barszcz ukraiński".

Zachęcam do lektury włącznie ze wszystkimi komentarzami.

Sonia niech się nie zniechęca. Jej przepis jest recepturą zbliżoną do barszczu ukraińskiego serwowanego w Polsce.

"Polski" barszcz ukraiński jest bardzo dobry, ale ten "ukraiński" jest jeszcze lepszy i zupełnie inny. Polecam.

Zgłoś 09.04.2005 Adamo

Wiem ze na Ukrainie do barszczu daja buleczki polewane czyms o smaku czosnku. Ktos wie co to za buleczki i moze przepis ma na nie ? Dziaki z gory . pa .

Zgłoś 15.07.2005 Ewa

Uważam, że Jana podaje bardzo dobry przepis. Rodzaj mięsa nie jest istotny, a jeśli już, to nie wiem czy wołowina w obecnych czasach jest tak wskazana (choroba wściekłych krów), a kostki rosołow... Pokaż więcej

Uważam, że Jana podaje bardzo dobry przepis. Rodzaj mięsa nie jest istotny, a jeśli już, to nie wiem czy wołowina w obecnych czasach jest tak wskazana (choroba wściekłych krów), a kostki rosołowej można dodać według własnego uznania (jedni lubią bardziej słone inni mniej).

Zgłoś 18.08.2005 DoRoTa

Właśnie szukałam przepisu na barszczyk. Będę gotowała go pierwszy raz w życiu (nie przepadam za gotowaniem zup). Chetnie przeczytam przepis na "ukraiński barszcz ukraiński" chociarz sk... Pokaż więcej

Właśnie szukałam przepisu na barszczyk. Będę gotowała go pierwszy raz w życiu (nie przepadam za gotowaniem zup). Chetnie przeczytam przepis na "ukraiński barszcz ukraiński" chociarz skorzystam raczej z prostszego przepisu. Pozdrawiam wszystkich "szalejących w kuchni" i życzę dużo radości z gotowania.

Zgłoś 20.10.2005 Dycha

Barszczyk jest ok! Tylko buraki trochę długo się gotowały, może macie jakiś sposób na te uparte warzywka:)

Zgłoś 07.12.2005 Magdalena

to proponuje kupic zupke z torebki i ugotowac bo to toz same jest z tymi kostkami rosolowymi. Bez urazy ale trzeba sie nauczyc gotowac a jak sie nie chce to po co sie truc chemia z kostki i do t... Pokaż więcej

to proponuje kupic zupke z torebki i ugotowac bo to toz same jest z tymi kostkami rosolowymi. Bez urazy ale trzeba sie nauczyc gotowac a jak sie nie chce to po co sie truc chemia z kostki i do tego stepiac smak?

Zgłoś 07.12.2005 Magdalena

ps czy ktos to gotował? bo wydaje mi sie ze ziemniaczki i buraczki maja inny czas gotowania do miekkosci... hmm Jana powiedz jak ci wyszła ta zupka?

Zgłoś 22.12.2005 lena

jak macie ochotę na barszczyk, to napijcie się zimnej wody to wam przejdzie

Zgłoś 27.02.2007 Aga

Soniu, dlaczego tyle goryczy w Tobie? Ja np, nie jem miesa i nie bede gotowac barszczyku na zadnej wolowinie ani kurczaku, ale nie znaczy to, ze mam sie wyzywac na pomyslodawcy tego przepisu. ... Pokaż więcej

Soniu, dlaczego tyle goryczy w Tobie? Ja np, nie jem miesa i nie bede gotowac barszczyku na zadnej wolowinie ani kurczaku, ale nie znaczy to, ze mam sie wyzywac na pomyslodawcy tego przepisu. Wszystko jest tutaj opcjonalne i uwazam, ze Twoja sroga krytyka nie byla na miejscu. Ja dzis gotuje barszczyk i mam nadzieje, ze bedzie pyszny. Odezwe sie jutro i zdam relacje!

Pozdrawiam:)

Zgłoś 30.12.2006 Kasia

mojim zdaniem nikt nie powinien pouczać jak sie robi barszcz ukrainski ponieważ każdy robi go na swój sposób.Chętnie skorzystam z twojego przepisu

Zgłoś 18.04.2007 Julka

Ja gotuję bardzo podobny barszczyk, tylko na żeberkach.

Co do prawidłowości przepisu- po to chyba jest taka strona, żeby każdy mógł napisać tu coś swojego. Inaczej wystarczyłaby książka k... Pokaż więcej

Ja gotuję bardzo podobny barszczyk, tylko na żeberkach.

Co do prawidłowości przepisu- po to chyba jest taka strona, żeby każdy mógł napisać tu coś swojego. Inaczej wystarczyłaby książka kucharska. A ja lubię przebierać w przepisach i sprawdzać, jak inni gotują te co ja potrawy- i wypróbowywać różne pomysły.

Można gotować wszystko od linijki, ale fantazji w tym niewiele...

Zgłoś 25.05.2007 marcin

moje drogie Panie.. Ja gotuję barszczyk na wędzonych kościach z odrobina podsmarzonej wołowiny... Racja nie ma jednego przepisu na takie dania. Oczywiście, jest kilka rzeczy których zabraknąc ni... Pokaż więcej

moje drogie Panie.. Ja gotuję barszczyk na wędzonych kościach z odrobina podsmarzonej wołowiny... Racja nie ma jednego przepisu na takie dania. Oczywiście, jest kilka rzeczy których zabraknąc nie może, ale większość to sprawa umowna. Pozdrawiam

Zgłoś 23.12.2008 iglo

ponoć najlepsze mięso jest z mamuta

Zgłoś 18.03.2008 Siania

jestem ukrainka i moge podac swoj przepis na barszcz ukrainski :)

mieso jakie mamy akurat najlepszy na kosciach ze schabu ,ale ja gotuje najczesciej na 1/4 z kurczaka bo sie odchudzamy,do... Pokaż więcej

jestem ukrainka i moge podac swoj przepis na barszcz ukrainski :)

mieso jakie mamy akurat najlepszy na kosciach ze schabu ,ale ja gotuje najczesciej na 1/4 z kurczaka bo sie odchudzamy,do tego 3 buraki czerwone spore obrane ze skorki i juz gotuje potem dokladam seler pietruszke i marchew 3 szt.gotuje do miekosci wyjmuje z garnka mieso i warzywa scieram na grubej tarce 1-2 buraki czerwone,i 2 marchewki,dodaje sol pieprz i ocet (po 2 lyzki stolowe do uzyskania kwaskowego smaku) lub zakwac ze sklepu(na ukrainie radszej ocet sie uzywa) no i podaje ze smietana ..czasem dodaje fasolke biala drobna(moze byc z puszki)smacznego!

Zgłoś 25.07.2008 wiolcia

ZUPKA PRZEPYSZNA POLECAM!!!;]I POZDRAWIAM

Zgłoś 15.08.2008 ewi

takiego właśnie przepisu szukałam, jak dla mnie bomba. Dzięki

Zgłoś 23.09.2008 aniaaa

Ja robie podobnie i fajnie, że można poczytać jak robią polski barszcz ukraiński inne osoby. Trę na tarce surowe buraki (dzięki temu nie martwię się o czas gotowania), potem kroję marchew i ziem... Pokaż więcej

Ja robie podobnie i fajnie, że można poczytać jak robią polski barszcz ukraiński inne osoby. Trę na tarce surowe buraki (dzięki temu nie martwię się o czas gotowania), potem kroję marchew i ziemniaki a seler, por i pietruszke po ugotowaniu wyciagam. Od razu dodaję sok z cytryny, wówczas zupa pozostaje czerwonawa inaczej robi się pomarańczowa, albo żółta. Mięso bez różnicy. Dobry wychodzi na kości wołowej. Dosyć często dodaję białą kiełbasę i np. pokrojoną kiełbasę śląską. Ze dwie kostki rosołowe, pieprz. Odrobinę drobno posiekanej kapusty, trochę czosnku i trochę fasolki szparagowej mrożonej. Dodaję też trochę masła do smaku. Na koniec kwaśną śmietanę 18% (+odrobina mleka wówczas się nie zważy) mieszam z odrobiną wody i łyżką mąki, wlewam do zupy co ją zagęszcza.

Zgłoś 22.07.2009 kasia

O i przepisów jest od groma na jeden barszcz ukraiński hehe.

Ja robię jeszcze inaczej i smakuje mi strasznie mniam. Gotuje ja na żeberkach wołowych,,a jak jest post to na kostkach rosołow... Pokaż więcej

O i przepisów jest od groma na jeden barszcz ukraiński hehe.

Ja robię jeszcze inaczej i smakuje mi strasznie mniam. Gotuje ja na żeberkach wołowych,,a jak jest post to na kostkach rosołowych,, daje ziemniaki,marchewke,pietruszke i cebole,wszystko pokrojone w kostke.Daje kapuste biała,a jak niemam kapusty daje fasolke biała,a jak niemam tego i tego to i bez tego sie obejdzie hehe.Przed koncem gotowania dodaje starkowane,wcześniej ugotowane buraczki.Gdy mi sie zagotuje,wyłanczam zupke i doprawiam ja sola,pieprzem,cukrem,octem,magia.Na sam koniec daje śmietane i jajka pokrojone w kostke,ktore wczesniej ugotowałam hehe.

Dobra i tyle z kolejnego przepisu na barszcz ukrainski.Niewatpliwie karzdy jest smaczny,warzne jest tylko aby dobrze doprawic do smaku.