Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Barszcz wigilijny - grzybowy

Tekst i foto Bessy 27-12-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
Zalezy od ilosci suszu? złprosty20-40 min.niska

Składniki:

susz grzybowy, zakwas na zurek (im gestszy tym lepszy - mozna tez zrobic samemu: maka zytnia+woda+czosnek i postawic w cieplym miejscu zeby sie zakisilo), kwasna smietana, sol, czosnek.

Jak przyrządzić:

Susz grzybowy wrzucamy do wody, okolo 1- 1,5 szklanki wody na grasc suszu - nie wolno za bardzo rozwadniac wywaru. Wode z suszem zagotowac, zostawic przez kilka minut na wolnym ogniu zeby grzyby puscily sok i odstawic zeby wywarl ostygl i naciagnal, najlepiej na okolo 1 dobe.
Delikatnie wyciagnac grzyby - beda na uszka :D - tak zeby nie zmacic wywaru - zlac wywar do innego garnka, pozostawiajac na dole niejadlane resztki wyplukane z suszu - np. piasek :P.

Garnek z wywarem postawic na ogniu i poczekac az woda zacznie sie gotowac. Dokladnie wymieszac zakwas na zurek- ma osad, ktory trzeba zamieszac bo beda grudki :P i mieszajac ciagle, wlewac zurek do wywaru. Zurek powinien zagescic wywar na tyle zeby barszcz lekko sie "ciagnal", jezeli jest za bardzo wodnisty to mozna go zagescic maka wymieszana z woda albo ze smietana, ale trzeba uwazac na grudki- najepiej robic to przez sitko. Najlepiej dodac troche wiecej zakwasu.

Wywar posolic do smaku. Jezeli jest lekko gorzkawy nalezy go rozcienczyc- nalepiej przegotowana woda. Doprawic barszcz smietana (jezeli ktos nie ma wprawy w gotowaniu moze zagrzac smietane dodajac kilka lyzek cieplego wywaru zeby sie nie sciela w garnku), wrzucic okolo 5-6 zabkow czosnku- im wiecej tym lepiej :D i przykryc. Po okolo godzinie jest gotowy do podawania z uszkami, a im wiecej razy odgrzewany, tym lepszy.

Potrzebne przybory:

garnek, sitko, drewniana lyzka, sprezynka do mieszania wywaru z zakwasem.

Jak podawać?

z uszkami na goraco :D

Uwagi:

Ciezko podac mi wlasciwe proporcje, bo zaleza one od tego ile jest suszu i jakiej jest on jakosci, a to co roku sie zmienia. :)

W odroznieniu od czerwonego barszczu, grzybowy jest na poludniu uwazany za typowo polska potrawe i czerwony barszcz na Wigilie w moich okolicach jedza wlasciwie tylko rodziny z pochodzeniem ukrainskim. Bylam zdziwiona ze tutaj, w Warszawie, jest on tak popularny na Wigilie i ludzie mysla ze na poludniu jemy uszka z zupa grzybowa- haha! :D
Dla wszystkich ktorzy lubia uszka- u mnie tym daniem zaczynamy Wigilie ;)

Czas przygotowania:

wywar nalezy przygotowac okolo 1 doby wczesniej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.01.2005 Jolcia

jest pyszny ,moja mama dodaje podsmażoną na maśle cebulkę natomiast nie daje czosnku

Zgłoś 23.12.2007 kodo

barszcz grzybowy je sie z ziemniakami a czerwony z uszkami. na podkarpaciu je sie oba... no ale to nie warszawka;)

Zgłoś 04.01.2011 warszawka

U mnie w Warszawce je się na wigilię i barszcz czerwony i grzybowy :-)