Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bazylia i pomidory

Tekst i foto Ko 07-07-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 porcje6 złprosty20 min.średnio dużo

Składniki:

- 4 lub 5 średniej wielkości pomidory,
- ser FETA,
- świeża bazylia (może być też suszona),
- ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek (niekoniecznie).

Jak przyrządzić:

Pomidory kroimy wedle uznania np. w kostkę i ładujemy do salaterki. Połowę sera FETA kroimy w kostkę i do salaterki. Bazylię siekamy i obficie ładujemy do salaterki(tak samo robimy z suszoną bazylią, ale bez siekania). Na koniec wyciskamy lub siekamy ząbek czosnku i dodajemy do całości(zostawiamy na jakieś 10 min coby wszystko przesiąkło odrobinę czosnkiem). Całość można polać oliwą z oliwek, ale bez tego też jest smaczne.

Uwagi:

Można też dodać oliwki zielone, pokrojony w kostkę ogórek gruntowy, algo nawet dwa(wedle uznania), pół czerwonej papryki (albo ćwierć). Wychodzi nieco drożej ale warto spróbować. Aha, i nie oszczędzamy bazylii, musi być jej sporo.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.07.2003 blaszka

Do podstawy czyli pomidorów, sera,czosnku i bazylii dodaje zielona sałatę, paprykę, oliwki. Bazylię hoduję na balkonie. Najlepsza jest odmiana purpurowa, bardziej aromatyczna.

Zgłoś 26.09.2003 misia

to jest niedokończona sałatka grecka, przeciez bazylię mozna dawac prawie do wszystkiego a nie stosować w wielce szumnej sałatce ` bazylia i pomidory`- bo to rzeczywiście tylko bazylia z pomidor... Pokaż więcej

to jest niedokończona sałatka grecka, przeciez bazylię mozna dawac prawie do wszystkiego a nie stosować w wielce szumnej sałatce ` bazylia i pomidory`- bo to rzeczywiście tylko bazylia z pomidorami jak ziemniaki z koperkiem

Zgłoś 04.11.2003 Nina

Bazylia i pomidory to po prostu BAZYLIA I POMIDORY a nie niedokonczona "grecka"-nie ma w tym nic szumnego. Przyjemna salatka o bardzo wyrazistym smaku(szczegolnie ze swieza bazylja i k... Pokaż więcej

Bazylia i pomidory to po prostu BAZYLIA I POMIDORY a nie niedokonczona "grecka"-nie ma w tym nic szumnego. Przyjemna salatka o bardzo wyrazistym smaku(szczegolnie ze swieza bazylja i koniecznie zabkiem czosnku).Trzy skladniki i konkretny smak. Warto czasem skonsumowac pomiedzy jedna a druga salatka grecka. Pozdrawiam

P.S. Przy okazji- polecam przepisy Misi, niezwykle smakowite.

Zgłoś 30.12.2004 Włodek

Ostatecznie sądzę, że lepiej jest posiekać czosnek ponieważ jest wtedy lepszy w smaku i daje lepszy aromat

Zgłoś 11.02.2005 Yvonne

I można to wszystko pokropić sokiem z cytryny.

Pamietajcie też o soli pieprzu ;)

Zgłoś 12.10.2005 cyganka

ja daje pomidory, bazylie i mozzarelle i do tego troche oliwy i juz nic wiecej nie trezba

Zgłoś 28.07.2011 teres

nigdy nie łączy się pomidorów z ogórkami ponieważ sok ogórkowy ,,zabija'' wszystkie witaminy zawarte w pomidorach

Zgłoś 26.10.2007 polcia

a co z drugą połową fety?

Zgłoś 27.10.2012 czekolada

Pomidory bez ogórków.Ja kroję pomidory,dodaję cebulę,bazylię i w zależności od kaprysu oliva lub śmietana,bez sera.