Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bazyliowy twaróg poranny

Tekst i foto Ajwi 22-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty5 min.mało

Składniki:

- 250 dkg sera chudego bialego w kostce,
- 6 listkow bazylii,
- sol morska jodowana,
- oliwa z oliwek lub kefir naturalny.

Jak przyrządzić:

W misce gnieciemy twarog, dodajemy pokrojone swieze liski bazylii, dodajemy 2 lyzki oliwy lub kefiru tak, aby twarog byl troche spulchniony. Dosalamy sola najlepiej morska, ale zwykla tez jest ok.

Jak podawać?

Luzka, miska, noz.

Uwagi:

Znakomity swiezy do chleba, tosty lub sam.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.09.2004 Red

Od lat robię coś takiego, tylko na ostro. Dodaje bazylię oregano,pieprz czarny, pieprz kajen, paprykę słodką i ostrą, drobniutko posiekaną cebulę. Razem z córką kilogram tak zrobionego serka zja... Pokaż więcej

Od lat robię coś takiego, tylko na ostro. Dodaje bazylię oregano,pieprz czarny, pieprz kajen, paprykę słodką i ostrą, drobniutko posiekaną cebulę. Razem z córką kilogram tak zrobionego serka zjadamy przez 2 dni. A w internacie nienawidziłem twarogu!

Zgłoś 26.09.2004 Kasia

Brzmi znakomicie. Jest 8.30 niedziela rano. Wracam do domu wypróbować.Pozdrawiam słonecznie, jesiennie.

Zgłoś 20.10.2004 muslim

mozna owiedziec ze ten przepis to klasyka :D

Zgłoś 17.03.2005 hugo

polecam też klasycznie - ze szczypiorkiem :)

Zgłoś 22.10.2005 Martana

Na bazie sera bialego i ulubionych produktow mozna zrobic tysiace wariacji. Przepis Ajwi jest bardzo dobry ale jakos za malo tej bazylii......

Ja do podobnego przepisu dodaje jeszcze odro... Pokaż więcej

Na bazie sera bialego i ulubionych produktow mozna zrobic tysiace wariacji. Przepis Ajwi jest bardzo dobry ale jakos za malo tej bazylii......

Ja do podobnego przepisu dodaje jeszcze odrobine siekanych, zielonych oliwek, mniam!

Zgłoś 27.03.2007 prawdziwa martana

oliwki nie sa zbyt dobrym pomyslem do twarogu, ja dodaje rozmrazane borowki kalifornijskie odmiana spodtchiptchi , smakuje super!!!