Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Befsztyk tatarski na grzankach

Tekst i foto Edek 04-02-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5-615 złprosty15 min.?

Składniki:

30 dag polędwicy wołowej, 1 średnia cebula, 2 ogórki kiszone bez skórki, 2 zółtka, 1/2 małej łyżeczki musztardy sarepskiej, sól, pieprz czarny, bułka paryska pokrojona (najlepiej dość czerstwa, dwudniowa).

Jak przyrządzić:

Polędwicę kroimy na jak najcieńsze plastry. Najlepiej kroi się taką jeszcze nie do końca rozmrożoną - wychodzą naprawdę cieniutkie. Wkładamy ją następnie do grubego foliowego worka, kładziemy na desce i walimy tłuczkiem, aż zmiażdzymy ją całkowicie (ok. 10 minut). Oczywiście możemy ją po prostu zmielić na grubym sitku, ale to już nie to samo.
Dodajemy posiekaną drobno w kostkę cebulę, posiekane ogórki, żółtka, sól, pieprz, dokładnie mieszamy. Pokrojoną bułkę rozkładamy na blasze i wrzucamy na 5-6 minut do silnie nagrzanego piekarnika (minimum 200 st.). Smarujemy grzanki mięsem i ogień!

Potrzebne przybory:

nóż, tłuczek, piekarnik

Uwagi:

Przedoskonała zakąska do mocnych alkoholi typu wódka, śliwowica. Mięso i jajka oczywiście tylko z pewnego źródła.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.02.2007 Prawdziwa Martana

Podales Edziu poprostu zwykly przepis na tatara, ktory znaja chyba wszyscy i chwala Ci za to, bo ta potrawa jest wysmienita pod kazdym wzgledem ale nie to jest w tym przepisie najistotniejsze. J... Pokaż więcej

Podales Edziu poprostu zwykly przepis na tatara, ktory znaja chyba wszyscy i chwala Ci za to, bo ta potrawa jest wysmienita pod kazdym wzgledem ale nie to jest w tym przepisie najistotniejsze. Ja znalazlam tu wspaniala recepture na odstresowanie sie poprzez namietne tluczenie miesa. Zamiast isc na latwizne z maszynka zapamietale i z piana na ustach terroryzuje poledwice z kazdym razem, kiedy ktos mnie wscieknie. Oczywiscie w trakcie aktu wandalizmu kulinarnego zamiast kawalka miesa wyobrazam sobie glowe delikwenta, ktory mnie wsciekl - polecam wszystkim, to dziala a na dodatek po meczacej wyzytce mozna od razu pokrzepic sie pysznym posilkiem.

Zgłoś 30.12.2007 Edek z Fabryki Kredek

Nie przeczę, napisałem to nawet w tytule ;-)

Zgłoś 18.06.2013 gość

What I find so interesting is you could never find this aynwhree else.