Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Befsztyk z little gem, mango i orzechami

Tekst i foto Netka 30-03-2011

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni40 min.średnia

Składniki:

befsztyk lub rumsztyk - 2 porcje, sałata little gem - 2 sztuki, 1 mango, cytryna, orzechy włoskie - 2 garści, pieprz, sól, masło czosnkowe lub ziołowe.

Jak przyrządzić:

1. Sałatę kroimy na pół wzdłuż, smażymy na patelni grillowej na zloty kolor, najlepiej na oleju orzechowym (2 łyżki), ale może być i inny. W tym samym czasie na tej samej patelni podsmażamy też orzechy włoskie, by wydobyć ich smak. Befsztyk powinien mieć temp. pokojową, czyli wyciągnąć go z lodówki przed obsmażaniem 30 min. wcześniej. Stek smażyć ok. 1,5 min. z każdej strony, na złoto brązowy kolor, na tłuszczu do mięsa, żaden olej. Nie solimy, ale możemy popieprzyć. Podsmażone mięso kładziemy na folię aluminiową, dajemy na steki po łyżeczce masła czosnkowego lub ziołowego, solimy i szczelnie zawijamy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni na jakieś 4-5 min. Następnie wyciągamy mięso i w folii, pozwalamy odpocząć, czyli nie rozwijamy jeszcze przez 3-4 min. Na talerz kładziemy po 2 połówkach sałaty, na nią mango, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy orzechami, pieprzymy lekko i do tego obok kładziemy nasz stek, polewając sosem własnym z masłem, które się stopiło. Sałatę najlepiej zacząć przygotowywać w momencie, gdy mięso wędruje do piekarnika, wtedy wszystko będzie ciepłe. Smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.12.2015 Aliza

coachoutlet.com Greece Jersey coachoutlet.com

Zgłoś 08.12.2015 Owen

Cheap UGGS Sale Online sporrs jerseys wholesale Cheap UGGS Sale Online