Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Beztłuszczowy kurczak

Tekst i foto Anette 18-05-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
412 zł-60 min.?

Składniki:

4 udka( ćwiartki) kurczaka, przyprawa do kurczaka

Jak przyrządzić:

Udka umyć, natrzeć przyprawą i włożyć do foliowego rękawa do pieczenia. Piec w piekarniku początkowo w wysokiej temp. (o ile oczywiście ograniczenia folii pozwalają) - wys. temp. na początku pieczenia daje chrupiącą skórkę. Potem zmiejszyć ogień. Czas pieczenia ok. 1 godziny.

Uwagi:

Danie łatwe, tanie, niezbyt kaloryczne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.02.2006 Ryś

Mogą być to udka, ale może też być cały poporcjowany kurczak. Robię wszystko tak samo, ale dodaje jeszcze pokrojone 2 jabłuszka, cebulkę pokrojoną i ząbki czosnku. POZDRAWIAM!

Zgłoś 01.08.2011 Paweł

ja do rękawa wlewam ok 100ml wody też wychodzi super

Zgłoś 05.07.2005 kucharek

nie trzeba miec jakiegos rekawa hahaha wystarczy miec troszke miodu

Zgłoś 19.07.2005 Ela

do Kucharka.....oczywiście można, tylko wtedy trzeba dodać tłuszczu do pieczenia, a w rękawie nie potrzeba, wystarcza to co jest w kurczaku....

Zgłoś 01.09.2005 Isia

Według mnie to nie trzeba ani rękawa ani tłuszczu... wystarczy tylko kurczaka podlać dosyć dużą ilością wody (tak żeby sięgała do 1/3 udek). Skórka wyjdzie pyszna i chrupiąca :)

Zgłoś 02.09.2005 lenka_752

Ja tam wole w rekawie,nie trzeba pilnowac

Zgłoś 06.09.2005 kasia

sluchajcie ja jestem poczatkujaca kucharka...tak na maxa...co to ten rekaw??? gdzie go nabyc?

Zgłoś 24.10.2005 Martana

Kasia, ty to lepiej nabyj mozg. Rekawy, foliowe kawalki wygladajace jak torebki znajdziesz w kazdym supermarkecie, nawet w malym miescie w dziale, gdzie jest folia aluminiowa, worki na smieci, f... Pokaż więcej

Kasia, ty to lepiej nabyj mozg. Rekawy, foliowe kawalki wygladajace jak torebki znajdziesz w kazdym supermarkecie, nawet w malym miescie w dziale, gdzie jest folia aluminiowa, worki na smieci, folia spozywcza i inne niesamowite wynalazki!

Zgłoś 15.11.2005 kasia

a ty nabysy troszke kultury osobistej, wiesz nigdy nie spotkalam sie z tym okresleniem i po prostu sie spytalam. O brak mozgu posadzilabym osobe ktora nie umie normalnie odpowiedziec

pozd... Pokaż więcej

a ty nabysy troszke kultury osobistej, wiesz nigdy nie spotkalam sie z tym okresleniem i po prostu sie spytalam. O brak mozgu posadzilabym osobe ktora nie umie normalnie odpowiedziec

pozdrawiam

Zgłoś 13.01.2006 Agnieszka

też tak gotuję - super sprawa - zero wysiłki, super smak i zdrowy obiad/kolacja.

dla niecierpliwych i wygłodzonych: można wyjąć też po 20-30 minutach. chrupiącej skórki nie ma, ale za to ... Pokaż więcej

też tak gotuję - super sprawa - zero wysiłki, super smak i zdrowy obiad/kolacja.

dla niecierpliwych i wygłodzonych: można wyjąć też po 20-30 minutach. chrupiącej skórki nie ma, ale za to jest pysznie soczysty.

Zgłoś 09.05.2006 nutka61

Proponuję po włożeniu do foliowego rekawa przyprawionego kurczaka obłożyć go obranymi ze skóry ćwiartkami ziemniaków, wszystko razem upiecze się jednocześnie, ziemniaczki lekko się przyrumienią... Pokaż więcej

Proponuję po włożeniu do foliowego rekawa przyprawionego kurczaka obłożyć go obranymi ze skóry ćwiartkami ziemniaków, wszystko razem upiecze się jednocześnie, ziemniaczki lekko się przyrumienią i naciągną przyprawami( nie trzeba ich solić (ważne dla zdrowia). Przyznam, że te kartofelki smakują mi najbardziej a poza tym to najprostszy przepis na pyszne drugie danie przygotowane migiem, pa pozdrawiam:)

Zgłoś 27.06.2006 mała

ja nigdy nie uzywam rekawa... wole kurczaka zalac piwem lub czerwonym winem (1/3 wysokosci kawalkow kurczaka).. co jakis czas za pomoca lyzki lub (ja uzywam) pedzelka zwilzac nie zamoczone czesc... Pokaż więcej

ja nigdy nie uzywam rekawa... wole kurczaka zalac piwem lub czerwonym winem (1/3 wysokosci kawalkow kurczaka).. co jakis czas za pomoca lyzki lub (ja uzywam) pedzelka zwilzac nie zamoczone czesci kurczaka.oprocz tego uwielbiam dodawac pomarancze (nie za duzo), jablka, pieczarki i marchewke.. upieczone razem z kurczakiem jablka kwasne to poprostu niebo w gebie!!!!!

Zgłoś 11.03.2008 justi

Jeżeli chcecie mieć na udkach rumianą skórkę posmarujcie je po wierzchu musztardą (może być sarepska,albo chrzanowa) zyskują na smaku i wyglądają super ! Według mnie z foli są bardziej ugotowan... Pokaż więcej

Jeżeli chcecie mieć na udkach rumianą skórkę posmarujcie je po wierzchu musztardą (może być sarepska,albo chrzanowa) zyskują na smaku i wyglądają super ! Według mnie z foli są bardziej ugotowane niż upieczone , ja podlewam oliwą i co jakiś czas jak już puszczą sosik podlewm żeby nie były za suche ! Spróbujcie ! Smacznego

Zgłoś 23.07.2011 monia

Ćwiartki kurczaka żeby były pyszne i soczyste należy piec z masełkiem a dzień wcześniej zamarynować w przyprawach (każdy według swojego uznania).

Zgłoś 05.12.2010 lusia

Kurczak w rękawie - super sprawa!! Od jakiegos czasu tak właśnie go przyrządam, i jest o niebo smaczniejszy niż taki bez rękawa. I zdrowiej przede wszystkim:) Poza tym mój zawsze jest chrupiący,... Pokaż więcej

Kurczak w rękawie - super sprawa!! Od jakiegos czasu tak właśnie go przyrządam, i jest o niebo smaczniejszy niż taki bez rękawa. I zdrowiej przede wszystkim:) Poza tym mój zawsze jest chrupiący, a przy tym nie jest wysuszony.

Pozdrawiam.

Zgłoś 21.01.2013 gość

Wojciech Klosowski pisze:Dziękuję za rzeczowy i keknrotny głos w dyskusji. Właśnie takiej wymiany pytań i argumentf3w brakuje bardzo w naszej przestrzeni publicznej. Odpowiadam po kolei. 1. Rozu... Pokaż więcej

Wojciech Klosowski pisze:Dziękuję za rzeczowy i keknrotny głos w dyskusji. Właśnie takiej wymiany pytań i argumentf3w brakuje bardzo w naszej przestrzeni publicznej. Odpowiadam po kolei. 1. Rozumiem, że zgadzamy się obaj, że linie TRZEBA zmodernizować, ty

Zgłoś 23.01.2013 gość

strg pisze:Wszystko fajnie i ciiawkee, tylko punkt drugi ma wniosek z kosmosu. Zainstalowanie nowej elektrowni jądrowej nie zmniejszy ani o tonę emisji CO2 z elektrowni węglowych; podniesienie ... Pokaż więcej

strg pisze:Wszystko fajnie i ciiawkee, tylko punkt drugi ma wniosek z kosmosu. Zainstalowanie nowej elektrowni jądrowej nie zmniejszy ani o tonę emisji CO2 z elektrowni węglowych; podniesienie sprawności może tę emisję zmniejszyć prawie o jedną trzecią.