Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Biała kiełbasa w sosie karmelowym

Tekst i foto Justa & Maciek 09-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty50 min.?

Składniki:

Biała kiełbasa (ok. 6 sztuk), 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka vegety, łyżeczka cukru.

Jak przyrządzić:

Kiełbasę gotować 40 min, dodając ziele angielskie, liście laurowe i vegetę.
W rondelku przypalić łyżeczkę cukru, dodając na końcu 1/2 szklanki wody. Zagotować i odstawić.
Sos: Stopić łyżkę masła, dodać płaską łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić z ognia, rozcieńczyć 1 szklanką wywaru, w którym gotowała się kiełbasa, i dodać karmel. Do gotowego sosu włożyć kiełbasę i podusić na wolnym ogniu ok. 10 min.

Jak podawać?

Podawać z ziemniakami i np. ogórkiem kiszonym lub surówką.

Uwagi:

Zamiast vegety można dodać sól i majeranek.
Na pozostałym wywarze z kiełbasy można ugotować biały barszcz.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.03.2006 Justa & Maciek

Szkoda, bo naprawde jest smaczne... Wyszukane w przepisach babci. Pozdrawiamy

Zgłoś 10.03.2006 angelina

Brzmi paskudnie, choc mozliwe, że to danie dla koneserów. Wolę jednak nie próbowac.

Zgłoś 23.03.2006 aaa

bardzo naprawde bardzo dobre ,ale ja gotyje na piwie a nie na wodzi

Zgłoś 12.04.2006 Justa & Maciek

Słyszeliśmy, że można też gotować na piwie. Będziemy próbować. Pewnie też będzie smaczne. Dzięki za sugestie! Póki co zawsze można piwem popijać...

Zgłoś 02.09.2006 Jadwiga

Ja gotuję białą kełbasę tradycyjnie; po ugotowaniu gotuję biały barszcz.Nie mam odwagi zrobić kiełbasy w sosie karmelowym.Nie wyobrażam sobie tego sosu.