Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Biała zupa???

Tekst i foto krzych69 24-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
? zależy od apetytów10 złśredni30 min.dość wysoka, ale jaka pyszna...

Składniki:

litr maślanki,
śmietana 18% (mała),
30-40 dag karkówki bez kości,
cebula,
kilka kropli przyprawy do zup Knorr,
łyżeczka smalcu,
kilka ziemniaków,
ok. 2-3 łyżeczek mąki
sól, cukier do smaku

Jak przyrządzić:

Pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić na osolony wrzątek (powinno go być tyle, aby zakrył jedynie ziemniaki).
W tym czasie na smalcu podsmażyć na chrupko pokrojoną w kostkę karkówkę, dodając następnie do niej pokrojoną w kostkę cebulę - podsmażyć ją na złoto, deczko posolić.
Do odrębnego naczynia wlać maślankę, śmietanę, dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać na jednolitą zawiesinę (używam do tego trzepaczki - jednak nie ubijam, a energicznie mieszam). Dodaję trochę wrzątku (aby się nie zwarzyło) i energicznie mieszając, przelewam to do ziemniaków. Zagotowuję, dodaję mięsko z cebulką i gotuję całość ok. 3 min. Doprawiam solą, szczyptą cukru i przyprawą.

Potrzebne przybory:

deska, nóż, garnek, patelnia, mniejszy garnek (naczynie, słoik, rondel), trzepaczka (wskazana)

Jak podawać?

W głębokich talerzach (gdy kilka osób),
w mniejszych talerzach (gdy głodnych więcej),
być gotowym na to, że poproszą o dokładkę.

Uwagi:

Miałem problem, jak tę zupę nazwać, choć dla siebie nazywam ją zalewajką. Ale tu bym zaraz został skrytykowany, że to nie zalewajka. No więc niech to będzie "Biała zupa???". Jakkolwiek by się nazywała, jest po prostu przepyszna, przyrządzam ją nawet niekiedy dla gości - są zachwyceni. Nie dodaję żadnych warzyw ani pieprzu, aby nie złamać tego niepowtarzalnego smaku. Dla niektórych to zbrodnia, ale kilka kropli przyprawy jest konieczne (byle nie przesadzić).
Danie nie jest aż tak pracochłonne, ile zajęło mi pisanie, jednak chciałem przekazać Wam wszelkie możliwe wskazówki, aby zupka się udała.
Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.04.2006 zoja

Mmmmm..... pycha, polecam!!!

Zgłoś 07.06.2006 Czarna

Poprostu REWELACJA!!! Zupa naprawdę świetna, ugotowałam cały garnek i cały zjedlismy. Wielkie dzięki za dobry przepis, polecam wszystkim :)

Zgłoś 15.06.2006 krzych69

a nie mówiłem że pycha.....?

Zgłoś 21.08.2006 PRAWDZIWA Martana

Ja zamiast karkowki dodalam kawalek surowej golonki, bo za karkowka nie przepadam i - bylo znakomite, swoja droga w zyciu nie widzialam wczesniej przepisu na zupe z maslanki na cieplo, pycha, po... Pokaż więcej

Ja zamiast karkowki dodalam kawalek surowej golonki, bo za karkowka nie przepadam i - bylo znakomite, swoja droga w zyciu nie widzialam wczesniej przepisu na zupe z maslanki na cieplo, pycha, pozdrawiam Krzycha:)

Zgłoś 11.06.2007 kasioczek

Pyszna zupka. W mojej wiosce robi sie tą zupkę z wędzonką i drobnym makaronem.Ale co kraj to obyczaj, ta wersja też pyszna..!!!

Zgłoś 08.12.2008 gpk

gotuję maślankową bez mięsa, ale z kostka rosołową i do talerza szczypior i inne zielsko łącznie ze świeżym ogórkiem!!

Zgłoś 04.10.2009 majri

z maślanki to ja bym nie spróbowała zwłaszcza tekiej kupnnej ze sklepu. Prawdziwą białą zupę gotuje się tylko z siadłego mleka które musi byc świeże prosto od krówki. A reszta to boczuś szczypio... Pokaż więcej

z maślanki to ja bym nie spróbowała zwłaszcza tekiej kupnnej ze sklepu. Prawdziwą białą zupę gotuje się tylko z siadłego mleka które musi byc świeże prosto od krówki. A reszta to boczuś szczypior cebulka smażona koper zieemniaczki i włala palce lizać.