Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Białkowe kotleciki z soją

Tekst i foto enjoy 14-05-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6 placuszkówmalutko złprosty20 min.niska

Składniki:

2 białka,
2 łyżki mąki żytniej (ew. pszennej),
1 szkl. soi,
przyprawy wg uznania (sól, pieprz, papryka słodka, curry),
olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać mąkę, soję (oczywiście wcześniej ugotowaną!), resztę przypraw i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany olej niewielkie placuszki (żeby było łatwo przekładać - czynność dość trudna ze względu na dużą ilość soi). Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Potrzebne przybory:

trzepaczka do białek, miska, patelnia

Jak podawać?

Prosto z patelni, gorące. Ja podaję ze świeżym ogórkiem pokrojonym w plasterki polanym jogurtem naturalnym.
Smacznego! (i zdrowego :-)

Uwagi:

Danie proste łatwe i przyjemne, niskotłuszczowe, wysokobiałkowe, idealne dla wegetarian.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.05.2007 Ano

pyszota, kocham takie dania :))