Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bigos

Tekst i foto katarzyna 13-06-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty120 - 180 min.-

Składniki:

Kapusta kiszona 2kg, grzyby suszone 30 dkg, wędlina, różne skrawki do pół kilograma, 1kg brzuszka chudego, przyprawy, 2 cebule.

Jak przyrządzić:

Kapustę opłukaj, wstaw niech się gotuje. W tym czasie pokrój wędlinę i mięso w kostkę, przy okazji namocz grzyby. Pokrojoną wędlinę z mięsem podsmaż na tłuszczu, gdy się przesmaży, dodaj pokrojoną cebulę. Smaż na rumiano. Dodaj do gotującej się kapusty. Grzyby osącz z wody, posiekaj i wrzuć do kapusty. Dopraw bigos według uznania. Ja używam soli, pieprzu liści laurowych, tymianku, majeranku. Gotuj do miękkości bigosu.

Potrzebne przybory:

Garnek, nóż, patelka, deseczka, sitko, garnuszek.

Jak podawać?

W ładnej salaterce, jeść można z pieczywem, a do bigosu proponuję schabowe kotlety. Smacznego.

Uwagi:

Bigos nabiera smaku na drugi dzień. Lubię bigos kwaśny.

Czas przygotowania:

Mieszać często.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.09.2009 Maciej,

Co to jest "brzuszek chudy" pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Poza tym przepis OK ale ja podałbym jeszcze przecier pomidorowy lub czerwone wino.