Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bigos

Tekst i foto kuchrka 18-04-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni90 min.?

Składniki:

- 40 dkg kapusty kiszonej,
- 40 dkg kapusty słokiej,
- 20 dkg wieprzzowiny bez kości,
- 20 dkg cielęciny,
- 15 dkg kiełbasy,
- 10 dkg boczku wędzonego,
- 3 dkg tłuszczu,
- 5 dkg słoniny,
- 5 dkg cebuli,
- 1/2 dkg grzybów suszonych,
- 5 dkg koncentratu pomidorowego (12%),
- 2 dkg mąki,
- sól,
- pieprz,
- cukier.

Jak przyrządzić:

Kapustę kiszoną pokrajac drobno, zalac małą ilością wody wrzącej i gotowac 1 godzinę do miękkości. Kapustę swieżą obrać z zepsutych liści, opłukać , poszatkować, zalać ma łą ilościa wrzącej wody, ugotowac razem z rozdrobniaonymi grzybami. Mięso wieprzowe i cielecine opłukac ,odcisnąć z wody, osolic, zrumienic na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Włożyc razem z boczkiem do kapusty kiszonej, dusić do miękkosci. Słoninę pokrajac w kostke, stopic. Skwaki dodac do bigosu. Na tłuszczu sporządzic zasmażkę z cenula ( bigos mozna sporządzic bez zasmażki). Mięso wieprzowe i boczek wyjąć z kapusty. Kapustę świeżą połączyć z kiszona i zageścić zasmażką. Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajaćna plastwerki. Wieprzowinę i boczek pokrajaćw kostkę i razem z kiełbasą włożyc do kapusty, dodać pomidory, do smak sola, pieprzemi , jeśli potrzeba cyukrem, zagotować.

Uwagi:

Im więcej gatunków mięsa zawiera bigos, tym jest lepszy. Można dawac rózne pieczenie jak cielęcą wieprzową, z dziczyzny, dr ób pieczony, różnego trodzajun wędliny itd. Dodatek wina czerwonego ogromnie podnosi smak bigosu. Bigos można przyrządzać z samyj kapusty kiszonej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.01.2004 egre

tez tak robie jest extra

Zgłoś 25.01.2004 perełka

wszystko fajnie...ale ja dodałabym jeszcze wędzone śliwki.Dobry bigos to przecież jeszcze przyprawy: odrobina majeranku' listek laurowy ziele angielskie, kminek i ziarna czarnego pieprzu.I ... Pokaż więcej

wszystko fajnie...ale ja dodałabym jeszcze wędzone śliwki.Dobry bigos to przecież jeszcze przyprawy: odrobina majeranku' listek laurowy ziele angielskie, kminek i ziarna czarnego pieprzu.I jeszcze jedna sprawa najlepszy bigos to taki który "posiedział" conajmniej dzień w lodówce.Heh...ja tam lubię bigos!

Zgłoś 11.08.2005 gość z hiszpanii

też lubię bigos

Zgłoś 13.09.2005 adi/łódź

Bigos jest pycha, właśnie zaczynam gotować.

Zgłoś 26.03.2006 janusz

Ja gotuje bigos to dodaję różne rodzaje mięs ,przyprawy i na koniec zabarwiam keczupem jest super,zawsz najleprzy na trzeci dzień po codziennym podgrzewaniu. SMACZNEGO

Zgłoś 10.03.2007 fistach

Co za ignorancja! Jak tak można w ogóle pisać, literówka na literówce, tego się w ogóle nie da czytać. Co z tego, że przepis może być fajny, skoro przez te błędy aż się odechciewa go czytać.

... Pokaż więcej

Co za ignorancja! Jak tak można w ogóle pisać, literówka na literówce, tego się w ogóle nie da czytać. Co z tego, że przepis może być fajny, skoro przez te błędy aż się odechciewa go czytać.

Zgłoś 25.08.2006 marcys1

Nie uważam się za kuchmistrza,ale o wędzonych śliwkach jeszcze nie słyszałem!Suszone śliwki(najlepiej kalifornijskie) do bigosu dodaję zawsze.

Zgłoś 22.02.2007 bigosik

Wlasnie robie bigos na sobote.Warto dodac ziarna jalowca, ja tak lubie.Na trzeci dzien bigos jest najlepszy.

Zgłoś 22.11.2006 wooldi

..wiem jak smakuje dobry bigos!..ale...dzisiaj wezmę się po raz pierwszy za tak poważną robotę...zastanawiam się nad proporcjami kiszonej do świeżej..? Co to zrobi w smaku?

Zgłoś 10.02.2007 adis-23

zaraz zabieram sie do gotowania. zobacze jak bedzie smakowal.

Zgłoś 15.12.2006 mISIEk

Proporcje kapusty (1:1),osobiscie robie tak od lat,z tym,ze najlepiej nadaje sie do tego swiezo ukiszona kapucha,nie jest jeszce zbyt kwasna.Starsza kapuche nalezy przeplukac woda.Nalezy zwracac... Pokaż więcej

Proporcje kapusty (1:1),osobiscie robie tak od lat,z tym,ze najlepiej nadaje sie do tego swiezo ukiszona kapucha,nie jest jeszce zbyt kwasna.Starsza kapuche nalezy przeplukac woda.Nalezy zwracac uwage na duza ilosc marchewki w kiszonej kapuscie,ktora znaczaco wplywa na jej walory smakowe.A co do sliwek,te kandyzowane ze sklepu sa fatalne,najlepiej nadaja sie wedzone,a gdy ktos dysponuje wlasna wedzarnia to juz pelnia szczescia :-).Smacznego!

Zgłoś 17.12.2006 Genezyp

Zgadzam się z przedmówcą - w żadnym wypadku do bigosu śliwki kalifornijskie! Najlepsze suszone polskie węgierki ;-)

Co do proporcji kapust, to daję dwa razy więcej kiszonej, wówczas bigo... Pokaż więcej

Zgadzam się z przedmówcą - w żadnym wypadku do bigosu śliwki kalifornijskie! Najlepsze suszone polskie węgierki ;-)

Co do proporcji kapust, to daję dwa razy więcej kiszonej, wówczas bigos nie wychodzi tak "maziowaty" (z powodu dużej ilości rozgotowanej słodkiej kapusty).

Zauważyłem również, że zamrażany bigos (o ile nam zostanie) po rozmrożeniu jest ciapowaty i słodkawy - lepiej więc jeśli chcemy go przechować, pasteryxować w słoikach. I smak i konsystencja pozostaną te same.

Oczywiście gorący bigos najsmaczniejszy z mrożoną wódką i razowym chlebem!

Zgłoś 19.12.2006 HenioB

Mniam, mniam ;o) Właśnie zakonczyłem przygotowywanie bazy do bigosu, tzn. mam już wszystko połączone, ale tak koło piątku, po szesnastym podgrzewaniu i dziesięciotysięcznym zamieszaniu w lewo i ... Pokaż więcej

Mniam, mniam ;o) Właśnie zakonczyłem przygotowywanie bazy do bigosu, tzn. mam już wszystko połączone, ale tak koło piątku, po szesnastym podgrzewaniu i dziesięciotysięcznym zamieszaniu w lewo i prawo :o) będzie to coś można nazwać bigosem. Mniam! A teraz zupełnie nieskromnie zajadając się wspaniałym włoskim serem serdecznie wszystkich pozdrawiam życząc Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku. :o)

Zgłoś 27.01.2007 rura

przeczytałem i mkne pietrasić

Zgłoś 13.12.2007 sajgonka

Właśnie wróciłam z pracy i zabieram się do gotowania.

Ja dodaję jeszcze odrobinę ostrej papryki.

I koniecznie wino wytrawne czerwone.

Zgłoś 23.12.2007 cezary s

wlasnie skonczylem i jak mowicie lepiej wiecej kiszonej bo misie troche ciapka zrobila,ale i tak jest pycha ja dodaje przecieru pomidorowego zamiast ketchupu ale jak kto woli .wesolych swiat i p... Pokaż więcej

wlasnie skonczylem i jak mowicie lepiej wiecej kiszonej bo misie troche ciapka zrobila,ale i tak jest pycha ja dodaje przecieru pomidorowego zamiast ketchupu ale jak kto woli .wesolych swiat i pamietajcie wodka zmrozona tylkop i wylacznie pa

Zgłoś 29.01.2008 Staś

pycha bigos

Zgłoś 11.05.2008 Piekna :)

Ale z was tepaki !!!!!!!! nie potraficie glupiego bigosu zrobic??????????? Przeciez to tradycyjna potrawa polska. Jak mozna nie umiec tego robic Tragedia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 21.01.2012 giiiiiiizjtfm

do tego potrzeba slownik

Zgłoś 22.05.2012 madmack

Szklaneczka Porto załatwia temat śliwek i czerwonego wina. Polecam :)