Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bigos staropolski mojej mamy

Tekst i foto Kasik 23-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni180 min.?

Składniki:

1,5 kg kapusty kiszonej,
70 dag-1 kg mięsa wołowego (np. pręga),
0,4-0,5 kg kiełbasy (np. toruńskiej),
ewentualnie kość schabowa wędzona,
2-3 grzyby suszone (nie są konieczne),
przecier pomidorowy (ok. ½ słoika),
1-2 liście laurowe,
1 łyżeczka kminku,
3-4 ziarenka ziela angielskiego,
1-2 ząbki czosnku,
2 cebule,
vegeta, pieprz, sól, cukier.

Jak przyrządzić:

Grzyby namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, następnie pokroić i dodać do kapusty razem z wodą, w której się moczyły. Zagotować kapustę kiszoną, (jeżeli jest zbyt kwaśna, odlać trochę wody, zostawić ją, można później dodać, gdyby bigos był za mało kwaśny).
Kapustę gotować, dodając teraz – ewentualnie - kość schabową, kminek, liść laurowy, ziele ang., czosnek. Upiec mięso w dużych kawałkach z cebulką (1 i ½ cebuli). Jak kapusta jest prawie miękka, pokroić mięso w kostkę, dodać cebulę z tłuszczem z patelni, kiełbasę pokrojoną, przecier pomidorowy. Doprawić vegetą, pieprzem, 1-2 łyżeczkami cukru.
Zrobić zasmażkę – ok. ¼ kostki masła, zeszklić na nim cebulę pokrojoną (½ cebuli, nie rumienić), dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę, dodać do bigosu, zamieszać, zagotować i się zajadać:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.03.2006 bąbel

To jest bigos twojej mamy, a nie staropolski. Jak w staropolskim znalazl by sie przecier pomidorowy?

Zgłoś 27.04.2006 edy7

bigos dokładnie udał się.rodzina była zachwycona. niech żyje internet i internautki

Zgłoś 29.04.2006 janusz

kiedyś dodawałem przecier pomidorowy , ateraz zamiast niego dodaje pół szklanki wiśniówki takiej słabej procentowo. Mówie wam jest pychotka.

Zgłoś 24.05.2006 Kasik

Bardzo mi miło że bigos smakował. Teraz zorientowałam się że w przepis wkradł się błąd: wodę z kapusty odlewmy (gdy jest za kwaśna) przed wlaniem wody z grzybkiem;)

Co do uwagi o przecie... Pokaż więcej

Bardzo mi miło że bigos smakował. Teraz zorientowałam się że w przepis wkradł się błąd: wodę z kapusty odlewmy (gdy jest za kwaśna) przed wlaniem wody z grzybkiem;)

Co do uwagi o przecier nie jest on niczym niezwykłym - przecież można było wrzucić przetarte pomidory, które w staropolskim okresie były. A nawet jak nie były dodawane, to przecier dodaje smaku i można powiedzieć że jest to ulepszony staropolski smak;)

Pozdrawiam

Zgłoś 12.08.2006 wiolka

robię tak samo i jest po prostu rewelka

Zgłoś 30.08.2006 arty

bigos to nie pomidorówka,tylko kapusta kiszona,smalelec(nie olej),mięsko,mięsko,mięsko i trochę kiełbaski.Obowiązkowo grzanie przez 2-3 dni

Zgłoś 23.03.2008

"bigos to nie pomidorówka,tylko kapusta kiszona,smalelec(nie olej),mięsko,mięsko,mięsko i trochę kiełbaski.Obowiązkowo grzanie przez 2-3 dni"

Zgadzam sie Arty ;]

Ale i ta... Pokaż więcej

"bigos to nie pomidorówka,tylko kapusta kiszona,smalelec(nie olej),mięsko,mięsko,mięsko i trochę kiełbaski.Obowiązkowo grzanie przez 2-3 dni"

Zgadzam sie Arty ;]

Ale i tak dzieki Asik za przepis bo cos z niego 'podkradlem' ;)

Zgłoś 23.03.2008 Figo

Kasik* nie Asik

sorx ;]

Zgłoś 23.01.2010 :-o

fuj po co to maslo malo kalorii? staropolski z vegeta???

Zgłoś 12.01.2013 gość

kazdy bigos jest smaczny a olej jest po prosiu zdrowszy

pozdrawiam

Zgłoś 30.11.2014 gość

A gdzie czosnek który jest wymieniony w produktach ?