Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bigos staropolski

Tekst i foto Wojciech S 05-07-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty-?

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej, 1 kg kapusty świeżej, 1 kg mięsa wołowego (ale lepsza jest dziczyzna), 1/2 kg kiełbasy myśliwskiej (powinna być jałowcowa), 30 dag boczku wędzonego, 10 szt. suszonych grzybów (pieczarki się nie nadają!), 4-5 szt. pomidorów, 5-8 szt. suszonych śliwek, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 5-8 szt. owoców jałowca, kilka ziarenek pieprzu oraz pieprz mielony do smaku, sól, szczypta majeranku, szczypta kminku mielonego, liść laurowy, ewentualnie kieliszek spirytusu, trochę sosu sojowego.

Jak przyrządzić:

Kapustę świeżą pokroić, ugotować, odcedzić. Kapustę kiszoną pokroić na mniejsze kawałki, opłukać 2-3 razy (zależy, jak mocno kwaśna), ugotować w małej ilości wody, nie odcedzać. Wymieszać ze świeżą. Mięso pokroić, podsmażyć na oleju lub smalcu, podlać dużą ilością wody, dodać ziarenka pieprzu, jałowca, sól, majeranek, kminek, spirytus oraz sos sojowy do smaku i dusić przez co najmniej 2 godz. Następnie dodać pokrojony boczek, kiełbasę, pomidory obrane ze skórki i pokrojone na kawałki oraz liść laurowy. W trakcie dalszego duszenia (ok. pół godz.) podlewać winem. Po odparowaniu części wody (ma zostać gęstawy sos) - dodać mięso do kapusty. Gotować wszystko przez kilka dni na małym ogniu po 1-1,5 godz. dziennie i studzić w chłodnym miejscu (można wkładać do lodówki). W trakcie gotowania próbować i doprawiać wedle własnego uznania. Jeśli trzeba, podlać wodą. Grzyby dodać w ostatnim dniu gotowania.

Uwagi:

Mięso powinno się rozpadać, a kolor bigosu powinien być ciemnobrązowy - wtedy nadaje się do jedzenia. Można oczywiście zjeść bigos, już kiedy składniki będą miękkie, ale właściwego smaku potrawa ta nabiera po 5-6 dniach gotowania - warto poczekać! Smak takiego bigosu jest zdecydowanie wyjątkowy i nieporównywalny z żadnym innym!

Czas przygotowania:

Tydzień
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.07.2007 WOJTKU!!!

przepis wygląda na smaczniutki,ale na miłość Boską miesa do bigosu nie przesmaza sie na oleju tylko i tylko na smalcu.-

Zgłoś 04.05.2008 basia

nigdy nie uzywam smalcu...................Zawsze oliwe i przewaznie z oliwek.i to odrobine.smalcu i tak duzo w miesie. Wojtek tak trzymac

Zgłoś 29.10.2008 agniees

właśnie zaczęłam gotować ten bigos. mam nadzieję, ze będzie ok. Wprawdzie mam inne mięso, tzn. karkówkę, żeberka i kiełbasę, ale zobaczymy co z tego wyjdzie.

Zgłoś 07.11.2009 xxx

Brawo Wojtek! To jest BIGOS!!!,a nie jakies wynalazki.Ja tez przesmazam mieso na oleju.Daje tez karkowki wieprzowej ,przesmazonej .

Zgłoś 05.03.2010 Gocha

przepis wyglada pieknie ale tydzien czasu gotowac bigos? ilez to prądu zeżre!!!

Zgłoś 14.03.2010 Wojciech S

No tak, tydzień to może dużo, ale jak mięso jest z młodego, to zdecydowanie szybciej się zrobi - może z pięć dni. No i gotujemy tylko godzinkę dziennie na najmniejszym ogniu :))

Zgłoś 30.04.2010 kasiab

No widzicie ...ile kucharzy tyle bigosów :)

Nigdy w ten sposób nie robiłam bigosu. Kiedy pierwszy raz zrobiłam bigos po mojemu to wszyscy mówili, że lepszego nie jedli. Ja swój zapiekam i ... Pokaż więcej

No widzicie ...ile kucharzy tyle bigosów :)

Nigdy w ten sposób nie robiłam bigosu. Kiedy pierwszy raz zrobiłam bigos po mojemu to wszyscy mówili, że lepszego nie jedli. Ja swój zapiekam i może dlatego tak wszystkim smakuje. Jak napisałam w moim przepisie (bigos po zamojsku), że znika w dwa dni - tak zawsze jest. Tym razem zrobie bigos według Twojego przepisu i podziele się wrażeniami moimi i mojej rodziny. Pozdrawiam

Zgłoś 29.09.2010 m12m@

W bigosie staropolskim nie ma miejca na olej, jeśli już musisz mieć tłuszcz do smażenia (choć w przepisie masz boczek) to tylko smalec !!!!

Przyprawy dodaje się po przynajmniej trzech d... Pokaż więcej

W bigosie staropolskim nie ma miejca na olej, jeśli już musisz mieć tłuszcz do smażenia (choć w przepisie masz boczek) to tylko smalec !!!!

Przyprawy dodaje się po przynajmniej trzech dniach gotowania, a wino i śliwki suszone (tylko węgierki) w przedostatnim dniu.

Teraz życzę smacznego !

Zgłoś 21.12.2012 gość

czesc Wojte, robie twoj bigos juz 3rok I jest przepyszny. dzieki