Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bigos wegetariański

Tekst i foto ciaptak 16-10-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4-prosty90 min.-

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej,
2 marchewki,
1 cebula,
kilka suszonych śliwek,
kilka suszonych grzybków,
kilka owoców jałowca (nie za dużo),
miód,
przecier pomidorowy,
papryka słodka,
liść laurowy,
ziele angielskie,
kostka warzywna,
sól, pieprz,
olej.

Jak przyrządzić:

Cebulę kroimy w połówki, albo ćwiartki (jak komu pasuje) i smażymy na oleju. Kapustę odciskamy (żeby nie była za kwaśna)i kroimy, marchewkę trzemy na tarce, najlepiej na grubych oczkach. W międzyczasie umyte grzybki moczymy w wodzie. Do dużego garnka wrzucamy kapustę, cebulę i marchewkę, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Jak kapusta zaczyna bulgotać wrzucamy kostkę warzywną, ziele angielskie, liść laurowy. Gdy grzybki będą już miękkie kroimy je według uznania i wrzucamy do garnka. Kapustę można podlewać wodą pozostawioną po grzybkach. Dodajemy pokrojone owoce jałowca, miód i pokrojone śliwki. Wszystko gotujemy aż będzie miękkie. Na koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i inne przyprawy. Bigosik najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu. Polecam, bo bigos jest naprawdę smaczny!!!

Jak podawać?

Podawać najlepiej z kotletami sojowymi i ziemniaczkami, albo sam z chlebkiem.

Uwagi:

Jeżeli chcesz mieć bardzo aromatyczny bigos, wrzuć co najmniej 5 owoców jałowca drobno posiekanych. Jak nie, część posiekaj a część dodaj w całości. Żeby bigos był gęściejszy, można go doprawić zaprawką.

Czas przygotowania:

Czas gotowania zależy od tego jaka jest kapusta, ale przeciętnie gotuje się około 90 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.