Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bigos wegetariański

Tekst i foto akurat 31-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-5 porcje10 złprosty30 min.mało

Składniki:

- jedna główka kapusty (pekińskiej lub zwyklej),
- 1 marchewka,
- pęczek pietruszki,
- kostka bulionowa,
- szklanka wody,
- koncentrat pomidorowy,
- olej,
- cebula,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Olej wlać do rondelka, po rozgrzaniu dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie dodać posiekaną kapustę, dolać wody i dusić do zmięknięcia. Gdy kapusta będzie już miękka dorzucić kostkę, ztartą marchewkę, dalej dusić. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i dusić przez kilka minut, ale nie długo.

Potrzebne przybory:

Garnek do duszenia, najlepiej teflonowy, przykrywka, łyżka do mieszania.

Jak podawać?

Bardzo dobrt jest z makaronem głównie świderkami lub muszelkami, można podawać jako przystawkę do kotletów schabowych lub drobiowych. Jako samą potrawę nie polecam.

Uwagi:

Jeżeli potrawa będzie zasłodka można dolać odrobinę maggi.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.04.2003 Glodny

Jestem mezczyzna. Wychowanym na sposob wloski (3 sztuki nadopiekunczych kobiet w domu). O Kuchni wiedzialem, ze jest w domu - bo stoi tam lodowka......

Teraz mieszkam sam. I sam probuje g... Pokaż więcej

Jestem mezczyzna. Wychowanym na sposob wloski (3 sztuki nadopiekunczych kobiet w domu). O Kuchni wiedzialem, ze jest w domu - bo stoi tam lodowka......

Teraz mieszkam sam. I sam probuje gotowac. Przegladam te rozne www i wkurzaja mnie niedopowiedzenia w przepisach. Co to znaczy "gotowac do zmiekniecia?". Nie mozna napisac "okolo 30 minut" lub "co najmniej godzine"? To, ze potrzebny garnek, traska i patelnia to ja sam wiem - nie trzeba pisac.....

Podpisano:

Przerazony, glodny meszczyzna, wychowany na dobrej kuchni - majacy dosc kanapek - ale dumny na tyle - ze nie zadzwoni do mamy, aby zapytac ile sie to gotuje..... :)

Zgłoś 31.01.2003 Cosi

Ech, przecież nie ma obowiązku tego robić. Jak ktoś nie chce, to może zrobić według własnego przepisu :) A poza tym kostka sojowa raczej niezbyt pasuje. Polecam parówki sojowe, obsmażone delikat... Pokaż więcej

Ech, przecież nie ma obowiązku tego robić. Jak ktoś nie chce, to może zrobić według własnego przepisu :) A poza tym kostka sojowa raczej niezbyt pasuje. Polecam parówki sojowe, obsmażone delikatnie na oleju. Pasują do wielu dań jako "mięcho" ;-))

Pozdrawiam

Zgłoś 10.11.2002 cwiklia

Wybacz proszę ale moim skromnym zdaniem dużo lepszy jest bigos w naturalnej postaci z tym tylko wyjątkiem, iż w miejsce mięsa czy kiełbasy dodajemy opieczone (po uprzednim ugotowaniu rzecz jasna... Pokaż więcej

Wybacz proszę ale moim skromnym zdaniem dużo lepszy jest bigos w naturalnej postaci z tym tylko wyjątkiem, iż w miejsce mięsa czy kiełbasy dodajemy opieczone (po uprzednim ugotowaniu rzecz jasna) kostki sojowe (najlepiej jak są "zrobione na ostro")

Zgłoś 08.11.2002 akurat

Bo sama w sobie nie zawiera miesa i jak ktos chce to je z makaronem, a jesli lubi pieczyste to z miesem. Mam nadzieje ze rozwialam twoje watpliwosci. Rowniez pozdrawiam

Zgłoś 05.11.2002 nikki

skoro to potrawa wegetariańska to dlaczego należy stosować ja jako dodatek do kotletów schabowych czy drobiowych??? Pozdrawiam :)

Zgłoś 31.07.2003 miki

Polecam dodać do tego bigosu czerwoną fasolę - z puszki, lub gotowaną - ta druga jest smaczniejsza; i co najmniej jedną suszoną śliwkę albo suszone jabłka. no i jak to z bigosem, najlepiej pocze... Pokaż więcej

Polecam dodać do tego bigosu czerwoną fasolę - z puszki, lub gotowaną - ta druga jest smaczniejsza; i co najmniej jedną suszoną śliwkę albo suszone jabłka. no i jak to z bigosem, najlepiej poczekać jeden dzień , żeby się przegryzł.

Zgłoś 06.04.2004 ha

Hm...ja robię bigos tylko z kiszonej, z czosnkiem, kostka sojową - "surową" wrzucaną do gotującej się kapusy z przyprawami, oczywiście z cebulą wczesniej uduszoną , koncentratem i podd... Pokaż więcej

Hm...ja robię bigos tylko z kiszonej, z czosnkiem, kostka sojową - "surową" wrzucaną do gotującej się kapusy z przyprawami, oczywiście z cebulą wczesniej uduszoną , koncentratem i podduszona włoszczyzną - starta marchew pietruszka, seler i takimi tam....Jesli kapusta jest gorzkawa, dorzucam rodzynki lub jabłka

Zgłoś 16.04.2004 dor

A ja - mix kapust słodkiej i kiszonej, następnie dodaję cebulę podsmażoną na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, następnie tak samo potraktowane pieczarki, kostkę sojową prosto z paczki (nie za d... Pokaż więcej

A ja - mix kapust słodkiej i kiszonej, następnie dodaję cebulę podsmażoną na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, następnie tak samo potraktowane pieczarki, kostkę sojową prosto z paczki (nie za dużo), przyprawy - biały pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, rozmaryn, na koniec koncentrat pomidorowy. Gotuję jak tradycyjny bigos, co najmniej dwa dni. Pyszne, vege, light.

Zgłoś 23.01.2005 Pauliśka

Nie mogę znaleść przepisu bigosu z pieczarkami. Bez soji i w ogóle. Nikt takiego nie robi?

Zgłoś 02.03.2005 Ewa

Zeszklij 4 cebule, delikatnie obsmaż 1 kg pieczarek i dodaj 1 kg mało ukwaszonej kapusty + kostka masła. Z przypraw tylko sól. Gotuj ok. 45 min.; często mieszaj. Smacznego!

Zgłoś 11.04.2005 darek

a wlasnie zastanawialem sie co z robic z lezakujaca kapusta :(

Dzieki

Zgłoś 19.08.2005 diabla

Ja dodaje jeszcze duszone pieczarki i gotowane suszone grzyby np. prawdziwki. Bigosik pyszny!

Zgłoś 20.09.2005 iwona

ja także wielokrotnie robiłam taki wegetariański bigos. ale podsmażam także pieczarki i mieszankę fasoli (są do kupienia mieszanki różnych rodzajów fasoli) - silnie przyprawione. To dodaje do ... Pokaż więcej

ja także wielokrotnie robiłam taki wegetariański bigos. ale podsmażam także pieczarki i mieszankę fasoli (są do kupienia mieszanki różnych rodzajów fasoli) - silnie przyprawione. To dodaje do przygotowanego jak wyżej bigosu i pozwalam się bigosowi przegryźć przez conajmniej kilka godzin.

Zgłoś 12.11.2005 balbinka

Nauczylam sie od mojego meza gotowac bigos wegetarianski. Skladniki to kapusta kiszona, marchew, cebula, przyprawy, suszona sliwka, ewentualnie grzybki. Na koniec dodajemy tzw. kazeine ( zagotow... Pokaż więcej

Nauczylam sie od mojego meza gotowac bigos wegetarianski. Skladniki to kapusta kiszona, marchew, cebula, przyprawy, suszona sliwka, ewentualnie grzybki. Na koniec dodajemy tzw. kazeine ( zagotowane mleko, sciete kwaskiem cytrynowym, dobrze odcisniete, pokrojone w kostke i usmazone na goracym oleju na brazowy kolor). Tak wysmazony ser dodajemy do bigosu przyprawiajac go na koniec koncentratem pomidorowym. Smakuje bosko!!!

Zgłoś 05.12.2005 Pauliśka

Jak to mleko pokrojone w kostke i smazone na oleju??? nie wiem, nie mogę tego zrozumiec....chyba nie o to coś chodziło?:P

Zgłoś 06.12.2005 marie

Do Glodnego...

Masz racje, ze te przepisy nie sa calkiem dokladne, a nawet, na ogol, calkiem niedokladne. Tak naprawde nadaja sie tylko dla tych co juz troche umieja gotowac.

Tak ... Pokaż więcej

Do Glodnego...

Masz racje, ze te przepisy nie sa calkiem dokladne, a nawet, na ogol, calkiem niedokladne. Tak naprawde nadaja sie tylko dla tych co juz troche umieja gotowac.

Tak wiec apel do wszystkich : sprobujcie byc nieco bardziej precyzyjni (no, i bardziej uwazajcie na te nasza kochana polszczyzne, szkoda ja tak kaleczyc zla ortografia itp)

Zgłoś 07.01.2006 kunti

Potrawa swietna.Polecam wszystkim co lubia jarskie jedzenie ake nie tylko.

pozdrawiam

Kunti z kraju piw

Zgłoś 30.03.2006 małpa

jak to wegetarianski?? przeciez w kostce bulionowej jest wyciag z miesa!!

okropnosc

Zgłoś 01.01.2007 evelyn_a

ja robie bigos z soją (zamiast mięsa) PYCHOTKA!!!