Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bigos z kabaczka lub cukinii

Tekst i foto basilicum 02-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty10-15 min.?

Składniki:

1 kabaczek (lub cukinia) obrany ze skórki i (po usunięciu środka z pestkami) pokrojony w dość dużą kostkę, 2 duże cebule pokrojone w niedużą kostkę, 1 kiełbasa pokrojona w kostkę lub plasterki, 3-4 zielone części selera (ale nie naciowego, tylko tego zwykłego) drobno posiekane, 2-3 pomidory (sparzone, bez skórki) pokrojone w kawałki, oliwa, sól, pieprz, papryka ostra

Jak przyrządzić:

Na oliwie przesmażyć cebulę, kiełbasę, poddusić chwilę z selerem, dodać kabaczek (cukinię), przyprawić do smaku, na koniec, gdy zacznie być już szklisty, poddusić z pomidorami.

Potrzebne przybory:

duży rondel

Jak podawać?

Z pieczywem na kolację lub jako danie obiadowe z ryżem na sypko.

Uwagi:

Można dodać do potrawy wraz z kabaczkiem 1-2 papryki.
Jeśli ktoś nie lubi, można zrezygnować z selera,
lecz nadaje on potrawie naprawdę świetny smak.

Czas przygotowania:

Prócz czasu gotowania należy uwzględnić obieranie i krojenie kabaczka, to trwa dosć długo.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.04.2007 crabe

u nas we francji nie ma pestek w cukinii moze mowa o cukinisku(czyli przerosnietej cukini)

Zgłoś 26.06.2007 Jola

Ja robie taki bigos z młodej cukini,wtedy kroje ja ze skórka,dodaje papryke wg uznania wtedy jest super