Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Bigos z kabaczka

16.11.2011

Kabaczek to odmiana dyni odznaczająca się niską kalorycznością i wybornym smakiem. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Bigos z kabaczka różni się od tego tradycyjnego – jest łagodny, lżejszy od kapusty, a zarazem sycący, z powodzeniem nadaje się na główny posiłek.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
425 złprosty60 min.średnia

Składniki:

dwa średnie kabaczki,
20 dag kiełbasy,
20 dag boczku wędzonego,
30 dag mięsa wieprzowego,
2 cebule,
4-5 suszonych grzybów,
2 dojrzałe pomidory,
łyżka majeranku,
2 listki laurowe,
łyżka oleju,
sól,
pieprz,
mielona słodka papryka.

Jak przyrządzić?

Mięso wieprzowe, kiełbasę, boczek pokroić w kostkę.

Mięso wieprzowe podsmażyć na oleju.

Na drugiej patelni podsmażyć boczek i kiełbasę.

Wszystko przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać listek laurowy i dusić do miękkości.

Grzyby namoczyć, pokroić i dodać do mięsa.

Na pozostawionym tłuszczu na patelni usmażyć pokrojoną cebulę, przełożyć do garnka.

Kabaczek obrać ze skóry, wydrążyć środek, a twardy miąższ pokroić w dużą kostkę lub szerokie słupki, dodać do mięsa.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do bigosu.

Dusić, aż kabaczek będzie miękki, ale nie rozpadnie się.

Przyprawić majerankiem, solą, pieprzem i słodką papryką.

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.12.2011 XSjuEwJctViCezgxFnt

Free knowledge like this doesn't just help, it promote decmocray. Thank you.

Zgłoś 17.11.2011 Monika

"Kabaczek to odmiana dyni odznaczająca się niską kalorycznością i wybornym smakiem. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Bigos z kabaczka różni się od tego tradycyjnego – jest łagodny, lżejsz... Pokaż więcej

"Kabaczek to odmiana dyni odznaczająca się niską kalorycznością i wybornym smakiem. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Bigos z kabaczka różni się od tego tradycyjnego – jest łagodny, lżejszy od kapusty, " -na Boga miłego pomijam już fakt że bigos to nazwa własna i ta potrawa jakkolwiek może być smaczna ,jednak z bigosem nie ma nic wspólnego.JAK TA POTRAWA MA BYĆ LŻEJSZA OD BIGOSU SKORO ZAWIERA W PRZEPISIE KIEŁBASY, BOCZEK, MIĘCHO.Z całym szacunkiem dla autorki ale z ciekawości śledzę codziennie nowe przepisy i bynajmniej nie dla tego że jestem fanką jej kuchni.Wręcz przeciwnie czytam i zastanawiam się dlaczego promuje się takie potrawy na tym portalu.Ani to zdrowe (często autorka radzi korzystać z glutaminianu sodu w postaci przetworzonych produktów wszelakich) ani to smaczne a i wygląd ma daleki od zachęcającego do jedzenia.Ot zwyczajne potrawy , które zrobi każdy , bez finezji ,polotu tak żeby tylko zapchać trzewia.Jest tyle osób dla ,których gotowanie to magia pasja, jest tyle przepisów które już w trakcie czytania wzmagają pracę kubków smakowych.Autorka z pewnością swoją kuchnią głodna rodzinę nakarmi ale czy chodzi o to żeby się zapchać wątpliwym żarciem czy celebrować jedzenie jako coś magicznego.Może warto by było zaprosić do współpracy jedną z pasjonatek kuchni ,których nie brak w necie mają swoje pięknie zobrazowane blogi zamiast promować miernoty kuchenne.Osoby ,które traktują jedzenie jako przyjemność nie mają tu czego szukać.

Zgłoś 17.11.2011 maria

Już myślałam,że to przepis na lekkie danie,a tu boczek,wieprzowina i kiełbasa :( szczerze powiedziawszy-ohyda.Marnowanie kabaczka.

Zgłoś 17.11.2011 Dziadek Marii

Kiedyś to miałem kabaka!

Teraz to trzeba go szukać, i szukać, a jak się znajdzie to jakiś taki malutki i pomarszczony jakby zeszłoroczny:(((

Jakby babka trochę nad nim popracowała t... Pokaż więcej

Kiedyś to miałem kabaka!

Teraz to trzeba go szukać, i szukać, a jak się znajdzie to jakiś taki malutki i pomarszczony jakby zeszłoroczny:(((

Jakby babka trochę nad nim popracowała to może i by była jakaś z niego pociecha. Myślałem, że jak wszystkie zęby potraci to jeszcze zaszalejemy, a ta durna nic tylko w internecie siedzi i jakieś fujzbuki, redtuby i inne twistery.

Eeeeeech, pora umierać...