Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bigos z kabaczka

Tekst i foto Anna 31-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-610 złprosty40 min.wysoka

Składniki:


1 duzy kabaczek, 2-3 pomidory, 1 lub 2 papryki (mogą być kolorowe), 1 duża cebula, przecier pomidorowy lub ketchup, mięso bigosowe, 30 dag kiełbasy, sól, pieprz, papryka w proszku słodka i ostra, olej.

Jak przyrządzić:

Kabaczka obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w niezbyt drobną kostkę, to samo należy zrobić z pomodorami i papryką. Cebulę pokroić w plastry. Wlać do garnka 2 łyżki oleju i na rozgrzany wrzucić cebulę, mięso i kiełbasę pokrojone również w kostkę. Dodać do tego 3 łyżki koncentratu lub ketchupu. Po około 3 minutach dodajemy pokrojonego kabaczka, podlewamy delikatnie wodą i gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy kabaczek zrobi się już lekko miękki dodajemy paprykę i dalej gotujemy na wolnym ogniu. Po około 5-7 minutach dodajemy pomidory oraz sól, pieprz i paprykę w proszku. Gotujemy jeszcze około 3-5 minut na wolnym ogniu.

Potrzebne przybory:


garnek, nóż, deska do krojenia i miseczki do segregacji pokrojonych warzyw.

Jak podawać?


Bigos podawać na ciepło z ryżem lub chlebem.

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.08.2006 gduska

Od zawsze ta potrawa nazywana jest bigosem z kabaczka! Tak samo jak jest bigos z cukini! Bardzo podobne :)

Zgłoś 08.11.2007 Inka

Bigos z kabaczka jest potrawa którą robi sie w miarę szybko i bardzo dobrze smakuje. Polecam każdemu.

Zgłoś 11.01.2013 gość

dobre