Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Biszkopt z kremem i poziomkami

Tekst i foto Zuza Gałuszka 12.06.2013

Klasyka gatunku. Biszkopt, krem i galaretka. Odpowiednim dodatkiem będzie krem powstały z serka mascarpone i budyniu. Puszysty i mocno waniliowy, z dodatkiem wódki lub rumu zaskoczy najbardziej wyrafinowane podniebienia. Można tu zastosować niemal wszystkie owoce, ale pamiętajcie, że kiwi, ananas i papaja utrudniają galaretce stężenie. Najcudowniejszym dodatkiem będą jednak poziomki. Właśnie nadszedł ich czas i, choć nigdy nie są tanie, to nawet garść tych boskich owoców sprawi, że ciasto uzyska wykwintny smak.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
635 złwymagający60 min.wysoka

Składniki:

Biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, cukier waniliowy, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 łyżka masła do wysmarowania blachy. Krem: 25 dag serka mascarpone, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 5 łyżek cukru, 1 żółtko, 2 łyżki masła, 350 ml mleka, 2 łyżki wódki lub rumu, pół laski wanilii. Poncz: 3 łyżki wódki lub rumu, 2 łyżki cukru, 4 łyżki wody. Galaretka: 30 dag owoców (poziomek), 1 opakowanie galaretki (truskawkowej).

Jak przyrządzić?

Jaja dzielimy na żółtka i białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli, potem pojedynczo dodajemy po żółtku, dosypując cukier i cały czas miksując, potem obie mąki, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do ostygnięcia. Gdy całkiem wystygnie, nasączamy ponczem i znów odstawiamy. W rondelku gotujemy mleko z naciętą wzdłuż wanilią i z 2 łyżkami cukru przez 5 minut. Wanilię wyciągamy, a mleko wykorzystujemy do zrobienia budyniu, który musi być gęsty. Ciepły ale nie gorący budyń miksujemy z masłem i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Żółtko rozcieramy z resztą cukru, dodajemy budyń, serek i alkohol. Miksujemy na gładką masę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale polecam użyć nieco mniej wody. Musi ostygnąć, ale należy pilnować, by nie stężała, zanim zalejemy nią ciasto. Na biszkopt nakładamy masę, układamy owoce, a następnie wlewamy zimną galaretkę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Jak podawać?

Ciasto można podać z bitą śmietaną.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.06.2013 gość

Wygląda bardzo pysznie,kupiłam już w Lidlu truskawki więc zrobię takie ciasto zwłaszcza że nie wychodzi drogo.

Zgłoś 07.05.2014 Gospodyni

Czym, prócz alkoholu można nasączyć biszkopt? Myślicie, że do takiego kremu będzie pasował mocny napar z herbaty liściastej? Kawa chyba nie wchodzi w grę ze względu na zbyt intensywny smak...Pokaż więcej

Czym, prócz alkoholu można nasączyć biszkopt? Myślicie, że do takiego kremu będzie pasował mocny napar z herbaty liściastej? Kawa chyba nie wchodzi w grę ze względu na zbyt intensywny smak...