Biszkopt z kremem i poziomkami
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
6 | 35 zł | wymagający | 60 min. | wysoka |
Składniki:
Biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, cukier waniliowy, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 łyżka masła do wysmarowania blachy. Krem: 25 dag serka mascarpone, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 5 łyżek cukru, 1 żółtko, 2 łyżki masła, 350 ml mleka, 2 łyżki wódki lub rumu, pół laski wanilii. Poncz: 3 łyżki wódki lub rumu, 2 łyżki cukru, 4 łyżki wody. Galaretka: 30 dag owoców (poziomek), 1 opakowanie galaretki (truskawkowej).Jak przyrządzić?
Jaja dzielimy na żółtka i białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli, potem pojedynczo dodajemy po żółtku, dosypując cukier i cały czas miksując, potem obie mąki, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do ostygnięcia. Gdy całkiem wystygnie, nasączamy ponczem i znów odstawiamy. W rondelku gotujemy mleko z naciętą wzdłuż wanilią i z 2 łyżkami cukru przez 5 minut. Wanilię wyciągamy, a mleko wykorzystujemy do zrobienia budyniu, który musi być gęsty. Ciepły ale nie gorący budyń miksujemy z masłem i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Żółtko rozcieramy z resztą cukru, dodajemy budyń, serek i alkohol. Miksujemy na gładką masę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale polecam użyć nieco mniej wody. Musi ostygnąć, ale należy pilnować, by nie stężała, zanim zalejemy nią ciasto. Na biszkopt nakładamy masę, układamy owoce, a następnie wlewamy zimną galaretkę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Jak podawać?
Ciasto można podać z bitą śmietaną.
Krem ziemniaczany z szaszłykami
Ziemniaki to taki polski produkt, powszechny, niedrogi i często obecny w naszej kuchni. Zupę kartoflankę znały nasze babcie, dziś jest prawie zapomniana. Możemy ją zastąpić kremem ziemniaczanym z pysznymi szaszłykami. Jest to prosta zupa, bardo smaczna i efektowna, z dużą ilością zmiksowanych warzyw i aromatycznym boczkiem. Można ją bez problemu podawać na wykwintnych przyjęciach.

Ziemniaki zapiekane z boczkiem
Gdy zaczęliśmy interesować się kuchniami innych kultur i zwracać uwagę na zdrowe, lekkostrawne potrawy, ziemniak popadł w niełaskę, lub po prostu nam się znudził.
Może nie wszyscy do tego się przyznają, ale lubimy nasze polskie ziemniaki i często lądują na naszych stołach w różnych postaciach. Ziemniaki zapiekane z boczkiem to przystawka lub dodatek do rozmaitych sałatek. Danie konkretne i sycące.
Komentarze
Zgłoś 14.06.2013 gość
Wygląda bardzo pysznie,kupiłam już w Lidlu truskawki więc zrobię takie ciasto zwłaszcza że nie wychodzi drogo.
Zgłoś 07.05.2014 Gospodyni
Czym, prócz alkoholu można nasączyć biszkopt? Myślicie, że do takiego kremu będzie pasował mocny napar z herbaty liściastej? Kawa chyba nie wchodzi w grę ze względu na zbyt intensywny smak...Pokaż więcej
Czym, prócz alkoholu można nasączyć biszkopt? Myślicie, że do takiego kremu będzie pasował mocny napar z herbaty liściastej? Kawa chyba nie wchodzi w grę ze względu na zbyt intensywny smak...