Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bitki na ostro z pieprzem cytrynowym

Tekst i foto Daria 26-11-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty45 min.?

Składniki:

Filet z kurczaka lub polędwiczki wieprzowe, olej lub oliwa, tymianek, pieprz cytrynowy, bazylia.

Jak przyrządzić:

Mięso pokroić w poprzek włókien na plastry, delikatnie rozbić. Z obu stron natrzeć przyprawami, skropić oliwą/ olejem, odstawić na 30 min. Smażyć do zrumienienia, na początku na nieco większym ogniu - aby wierzchnia warstwa się ścięła, następnie patelnię przykryć, zmniejszyć ogień, chwilę smażyć, aby środek "doszedł". Pamiętać o przewracaniu.

Potrzebne przybory:

talerz, nóż, tłuczek, patelnia, widelec lub łopatka do przewracania mięsa

Jak podawać?

Na gorąco, z ryżem na półsłodko oraz surówką, dobre np. z gruszkami z octu lub żurawiną.

Uwagi:

Nie trzeba używać soli, mięso przejdzie przyprawami i będzie dosyć pikantne.

Czas przygotowania:

Czas orientacyjny, zależy, jak szybko mięso będzie gotowe.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.08.2009 kotletina

MASAKRA

jak mozna zamiescic tak denny przepis?

SZkoda ze nie ma na "platki sniadaniowe z mliekiem" :/