Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bitki w sosie cebulowo-paprykowym

Tekst i foto Basia 28-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-5-prosty40 min.-

Składniki:

1/2 kg np. schabu bez kości (może być też inne mięso), 1 duża cebula, 1 duża czerwona papryka, oliwa z oliwek, sól, pieprz, mielona czerwona papryka słodka, 3 ząbki czosnku, bazylia suszona.

Jak przyrządzić:

Ubić bitki, przyprawić solą, pieprzem, papryką, drobno pociętym czosnkiem, bazylią, odstawić do lodówki na ok. pół godziny. Rozgrzać oliwę, wyłożyć wcześniej przygotowane bitki, podsmażyć chwilę z obu stron. Następnie zalać mięso dwoma kubkami wody i dusić. Po ok. 10 min dodać pokrojoną w drobne paski cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę i znowu dusić ok. 10 minut, aż sos zbrązowieje. Następnie między kawałki mięsa wsypać sporą ilość papryki słodkiej mielonej, tak by sos nabrał ciemnego koloru. Dusić kolejne 10 minut. Na sam koniec dodać do sosu trochę bazylii, przemieszać, gotowe!

Jak podawać?

Najlepiej podawać ze zgniecionymi ziemniakami obficie polanymi uzyskanym sosem i surówką.

Uwagi:

Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z sałatką: 2 pomidory, 1 ogórek zielony, pół cebuli, 3-4 rzodkiewki, 3 łyżki śmietany 18%, 2 garści małych kostek z żółtego sera, sól, pieprz.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.05.2007 Basia

cieszę się, że smakuje :D pozdrawiam!

Zgłoś 29.05.2007 roko

pycha jedzonko, a ten sosik poezja.Dzięki za przepis.

Zgłoś 28.05.2007 mk

Mniam PYCHA

Zgłoś 29.05.2007 roko

ummm pychotka dzisiaj zrobię na obiadek.

Zgłoś 03.01.2008

Pycha :)

Zgłoś 27.02.2008 TaS-Q

Witam

Tym daniem zadebiutowałem w kuchni :)

Wg mnie udało się w 100% o czym może świadczyć uśmiech na twarzy mojej żony.

Danie wygląda rewelacyjnie, a jeszcze lepiej smak... Pokaż więcej

Witam

Tym daniem zadebiutowałem w kuchni :)

Wg mnie udało się w 100% o czym może świadczyć uśmiech na twarzy mojej żony.

Danie wygląda rewelacyjnie, a jeszcze lepiej smakuje :)

gorąco polecam

Zgłoś 19.03.2008 smakoszka

mmmm pycha po prostu:) moj chlopak byl zachwycony:) pozdrawiam serdecznie

Zgłoś 10.06.2008 mk

Super danie, pychota palce lizac :)

Zgłoś 27.07.2008 Prosiaczunio

Danie super! Znikało z talerzy błyskawicznie i do ostatniego kęsa;))) Wprowadziłam małą modyfikację-cebulę przed dodaniem do sosu podsmażyłam, a sos nieco zagęściłam. Dziękuję i pozdrawiam.

... Pokaż więcej

Danie super! Znikało z talerzy błyskawicznie i do ostatniego kęsa;))) Wprowadziłam małą modyfikację-cebulę przed dodaniem do sosu podsmażyłam, a sos nieco zagęściłam. Dziękuję i pozdrawiam.

Zgłoś 29.10.2009 Halinka

pyszne, wszystkim smakuje, bitki podaje z peczakiem kujawskim

Zgłoś 25.01.2010 evela

Pomysłowo i smacznie ;)

Zgłoś 03.07.2010 Michal

Chcialbym wykorzystac ten przepis ale nigdy nie robilem bitek dlatego glupie pytanie jak mam ten np schab to kroje go w plastry i tasakiem czy jak?:]

Zgłoś 08.12.2013 Grażyna ze Szczecina

C*****y przepis, nie polecam