Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bitki wołowe

Tekst i foto piter 22-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje20 złśredni90 min.?

Składniki:

1. wołowinka zrazówka albo każda inna, byle ładnie uformowana w jeden zgrabny kawałek około 1 kilo
2. suszone grzybki - sporo
3. cebula - 2 duże
4. ziarna jałowca - kilka, ale obowiązkowo
5. mąka zwykła pszenna
6. przyprawy: kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka listków liści laurowych, sól, pieprz czarny świeżo zmielony, odrobinka czosnku, może być w proszku
7. jakiś tłuszcz - najlepiej jakaś margaryna (ja używam ramy w płynie)
8. zupełnie obowiązkowo - zmielony czarny chleb
9. bulion albo rosół z kostki

Jak przyrządzić:

1. wołowinkę pokroić w plastry (tylko wzdłuż włókien)grubości około 1 cm i zbić tłuczkiem maczanym w wodzie, jeśli są jakieś żyły nie przejmujcie się, kawałki mogą być małe i duże
2. każdy "zbity" kawałek oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem
3. kawałki wolowinki obtaczać w mące
4. nagrzać patelnię z tłuszczem
5. smażyć kawałki wołowinki na złoto i przełożyć do brytfanny
6. w małej ilości wody ugotować suszone grzybki, około 20 minut, po czym pokroić je w paski, wywaru broń Boże nie wylewać!!!!!!
7. pokroić cebulę w półplasterki, posypać nimi mięso w brytfannie
8. dodać: pokrojone grzybki, przyprawy ( listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec zgnieciony w moździerzu!!!! )
9. zalać całość bulionem lub rozpuszczoną kostką rosołową (tak jest najszybciej i OK)
10. mięso powinno być przykryte płynem, przykrywamy przykrywką i dusimy jakieś 1,5 godziny
11. dodajemy 2 garście mielonego razowego chleba. MUSI BYĆ RAZOWY!!! To pięknie zagęści nasze zrazy.
12. Po 10 minutach podajemy.

Potrzebne przybory:

Patelnia, brytfanka.

Jak podawać?

Dodatki: ryż, kaszka kuskus, ziemniaki puree, koniecznie z ostrą sałatką: kapusta kiszona, ogórki kiszone, papryka konserwowa, wszystko co kwaśne.

Uwagi:

Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną.

Czas przygotowania:

Nie przesadzać z temperaturą piekarnika, powinna być na poziomie 3, znaczy 180-200 stopni.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.08.2003 Dana

Mięso zapewne kroi się w poprzek, a nie wzdłuż włókien

Zgłoś 23.08.2003 piter

pewnie że w poprzek, co za niedopatrzenie

Zgłoś 25.08.2003 KrysiaMiśka

Dear Piter,

rozumiem, że to duszenie odbywa się w owym piekarniku w 200st.,tak? Nie na ogniu ?

I tylko jeszcze wymyślę, w czym zamiast moździerza utłuc jałowiec, i zaraz ten przepi... Pokaż więcej

Dear Piter,

rozumiem, że to duszenie odbywa się w owym piekarniku w 200st.,tak? Nie na ogniu ?

I tylko jeszcze wymyślę, w czym zamiast moździerza utłuc jałowiec, i zaraz ten przepis wypróbuję ! Dzięki,pozdrawiam.

Zgłoś 14.11.2003 ida

Wybacz ale chyba nigdy nie jadłaś prawdziwych bitek ! nigdy nie solimy wołowiny przed jej uprużeniem bo będzie twarda jak deska . Pozatym co za pomysł smażenia na Ramie. Przecież to jest sztuczn... Pokaż więcej

Wybacz ale chyba nigdy nie jadłaś prawdziwych bitek ! nigdy nie solimy wołowiny przed jej uprużeniem bo będzie twarda jak deska . Pozatym co za pomysł smażenia na Ramie. Przecież to jest sztuczny tłuszcz o okropnym smaku , rozgrzany na patelni wręcz śmierdzi - okropność , i ten nadmiar przypraw.

Spróbujcie tego przepisu ( nie mój ), proporcje np. 1 kg mięsa , 2 duże cebule , kostka rosołowa koperkowo - pietruszkowa knorr,

odrobina przyprawy w płynie , 5 dkg grzybków suszonych , szczypta majeranku , pieprz, sól , chleb razowy ciemny do zagęszczenia .

myjemy mięso , kroimy w poprzek włókien na plastry około 1cm.ubijamy tłuczkiem , obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron , wkładamy do rondelka , na tłuszczu który pozostał na patelni smażymy cebulę , przekładamy cebulę do rondla , podlewamy wodą , wrzucamy kostkę , grzybki , wlewamy odrobinę maggi , majeranek , pieprz , gotujemy na małym ogniu do miękości , pilnujemy aby się nie przypaliło , czyli co jakiś czas mieszamy i uzupełniamy sosik poprzez dolewanie wody , pod koniec kiedy mieso jest miękkie kruszymy do sosu chleb razowy,

solimy na 5 min. przed wystawieniem . Podajemy do tego kopytka , buraczki , grzybki marynowane .

Zgłoś 05.02.2004 lalapupu

Ida, twooj przepis jest beznadziejny, piter przynajmniej uzywa wspanialych naturalnych przypraw, zdrowotnych i aromatycznych, a ty walisz jakimis gotwcami z knorra.

Zgłoś 13.04.2005 Martana

Droga Ido, po poltorej godziny duszenia dobrej jakosci wolowina sie rozpada i ma konsystencje prawie jak maselko, srata wolowina sie poddaje po 2 godzinach, moze 2.5 wiec nie kwas. proponuje prz... Pokaż więcej

Droga Ido, po poltorej godziny duszenia dobrej jakosci wolowina sie rozpada i ma konsystencje prawie jak maselko, srata wolowina sie poddaje po 2 godzinach, moze 2.5 wiec nie kwas. proponuje przejrzec moj i inne podobne przepisy dotyczace duszonych, wolowych plastrow, moze sie czegos nauczysz... (to do Idy, nie do autora bron Boze)

Zgłoś 06.11.2004 Kris

I to maja, byc bitki wolowe czyli zrazy wolowe zawijane ?? Polskie belkoty...Macie takie poje,cie o gotowaniu , jak i wszystkim innym...

Zgłoś 05.01.2005 kuron

tego sie nie da jesc, zmarnowalem tylko mieso!!!

Zgłoś 11.02.2005 Emigrantka

bitki są o.k lubię zapach jalowca!!1

Zgłoś 07.07.2005 didi

pyszne...i mojemu mezowi tez b smakowaly!!dziekuje bardzo za przepis peter:)

Zgłoś 10.09.2005 klubik

to jest lipa ten jałowiec , cała reszta jest ok. , ale to są bitki bo zrazy to się robi inaczej to tylko taki mały wtręt.

Zgłoś 29.12.2005 corvus

nie probowalem przepisu, ale: nigdzie nie jest napisane, ze to sa zrazy, wiec po co sie przyczepiacie. po drugie, im wiecej naturalnych tradycyjnych przypraw, tym lepiej. w staropolskiej kuchni ... Pokaż więcej

nie probowalem przepisu, ale: nigdzie nie jest napisane, ze to sa zrazy, wiec po co sie przyczepiacie. po drugie, im wiecej naturalnych tradycyjnych przypraw, tym lepiej. w staropolskiej kuchni jalowcem, lismi laurowymi, szafranem, gozdzikami, zielem angielskim rzucano garsciami.

Zgłoś 09.03.2006 Danka

Spróbujcie mojego przepisu.

Pokrojone w poprzek włókien, zbite i obtoczone w mące mięso smażę na oleju po kilka minut z każdej ze stron. Wrzucam do wrzącej wody, w której znajdują się nam... Pokaż więcej

Spróbujcie mojego przepisu.

Pokrojone w poprzek włókien, zbite i obtoczone w mące mięso smażę na oleju po kilka minut z każdej ze stron. Wrzucam do wrzącej wody, w której znajdują się namoczone wcześniej grzybki, liść laurowy, ziele angielskie (szt. 2), mielony czarny pieprz ora odrobina wegety. Kiedy mięso jest prawie miękkie, dodaję cebulę pokrojoną w piórka i uprzednio lekko podsmażoną, małą marchewkę startą na tarce jarzynowej oraz sól do smaku. Zagęszczam zasmażką. Podaję najczęściej z kluskami śląskimi i zasmażanymi buraczkami.

Zgłoś 02.05.2006 LENCIA

piter........chyba sie pomyliles............najpierw piuszesz ze sa to bitki a na koncu ze zzrazy!!!!!!!!!

A przecież to duża różnica pomiędzy tymi dwoma potrawami:0 pozdrawiam:)

Zgłoś 08.09.2006 asia

Polecam ten przepis każdemu, wychodza naprawde pyszne bitki!! robilam je po raz pierwszy i wyszle smaczniutkie, bardzo aromatyczne.

sosik niejednolity, ale mi to nie przeszkadza.

p... Pokaż więcej

Polecam ten przepis każdemu, wychodza naprawde pyszne bitki!! robilam je po raz pierwszy i wyszle smaczniutkie, bardzo aromatyczne.

sosik niejednolity, ale mi to nie przeszkadza.

polecam i nie przejmujcie sie glupimi komenatrzami!

Zgłoś 28.11.2008 Majorka

Piter, napisałeś żeby wody po grzybkach nie wylewać, ale nie piszesz co z nią zrobiłeś. Dodajesz do mięsa?

Zgłoś 09.11.2006 wujekpopo

Według mojej wiedzy i praktyki, owoców jałowca nie powinno się gniesc i zostawiać w potrawie, lecz dusić/gotować danie z owocami w całości i pod koniec je wyjąć. Podobnie liście laurowe. Pozdraw... Pokaż więcej

Według mojej wiedzy i praktyki, owoców jałowca nie powinno się gniesc i zostawiać w potrawie, lecz dusić/gotować danie z owocami w całości i pod koniec je wyjąć. Podobnie liście laurowe. Pozdrawiam.

Zgłoś 28.11.2006 aga

Bardzo dziękuję za przepis, jest fantastyczny.

Za pierwszym razem z powodu braku składnika - zrobiłam bez jałowca - i tak było pyszne.

Właśnie kończy się dusić ( nie mam niestety p... Pokaż więcej

Bardzo dziękuję za przepis, jest fantastyczny.

Za pierwszym razem z powodu braku składnika - zrobiłam bez jałowca - i tak było pyszne.

Właśnie kończy się dusić ( nie mam niestety piekarnika) i jest jeszcze pyszniejsze.

Dodam, że mięsko jest bardzo miękkie!!!!!!!! Chyba ktoś sięnzupełnie nie zna na gotowaniu - do osoby, która obraźliwie pisała, że jak się posoli przed duszeniem to będzie twarde.

Jest rewelacyjne!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 25.01.2008 luk1414

bitki są super wiem bo jem z kolego

Zgłoś 09.02.2011 lokalnik

jestem wrogiem wszelkich gotowych przypraw typu wegeta,kostki itp.Polecam w zamian pieprz ziołowy i inne przyprawy>gwarantuje że mieso bedzie mieć smak miesa,a gulasz wołowy,soli sie na k... Pokaż więcej

jestem wrogiem wszelkich gotowych przypraw typu wegeta,kostki itp.Polecam w zamian pieprz ziołowy i inne przyprawy>gwarantuje że mieso bedzie mieć smak miesa,a gulasz wołowy,soli sie na koncu zgadza się.Mięso wołowe najlepiej obsmażyc na oleju po obtoczeniu w mące(jak nie wiecie to zamyka sie wtedy pory i białko z miesa nie wypływa.Dodatkowo mąka pieknie zagęszcza sos.Gotuje sie najlepiej w zamknietym przykrywka naczyniu i na lekkim ogniu.Ja stosuję jeszcze leżakowanie po wystawieniu ,wtedy najlepiej dochodzi.jałowiec TAK,wszelkie przyprawy TAK czosnek i cebula ostrożnie bo popsuje smak wołowiny.dodatek świetny ogrki kiszone albo kapusta niedoceniane w dzisiejszej kuchni.Ja gotuję max godzine i 30 min potem to już mieso nie jest tak wartościowe i pozbawiasz ich witamin i białka o smaku nie wspomne.

Zgłoś 29.08.2009 an_ja

Robilam wolowine wg. tego przepisu kilka razy - wychodzi rewelacyjnie. Za kazdym razem sole mieso przed smazeniem. Moze po prostu kupuje dobra, swieza wolowine...Dzieki za przepis!

Zgłoś 09.05.2010 Edek

Wątrubkę sie nie soli przed smazeniem,co do przypraw to kazdy według swojego gustu i tez bedzie dobrze.Nie wszyscy mają suszone grzyby ,wiec mozna je zastąpic pieczarkami.Ja bitki robię z... Pokaż więcej

Wątrubkę sie nie soli przed smazeniem,co do przypraw to kazdy według swojego gustu i tez bedzie dobrze.Nie wszyscy mają suszone grzyby ,wiec mozna je zastąpic pieczarkami.Ja bitki robię z kluskami sląskimi i do tego dodaje kapustę kiszoną obgotowaną do miekosci ,odcedzam z wody i przezucam na patelnie dodaje odrobinę oleju i wedzonego boczkuna 1 kg kapusty około 30dkg boczku ,razem obsmazam przyprawiam solą i pieprzem,smacznego.Pozdrawiam

Zgłoś 13.12.2011 agus

przepis super!! zrobilam i wyszlo naprawde super!! jedyna uwaga,to taka ze nie dalam jalowca,bo nie mialam :)

Zgłoś 05.08.2013 Bajka

Co zrobic z ta zalewa z gotowanych grzybow, ktorej "bron Boze nie wylewac"?? Didac do bulionu?