Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Biust w pieczarkach

Tekst i foto Martana 13-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3? złprosty? min.wysoka

Składniki:

półtorej piersi z kurczaka,
pieczarki - wg uznania, im więcej, tym lepiej,
kubek śmietany Rama do gotowania,
kostka rosołowa,
pieprz, sól,
oliwa,
przyprawa włoska,
zioła prowansalskie,
rozmaryn

Na puree cebulowe (podaję ilości, które ja stosuję, ale każdy może lubić inaczej:)
3 duże ziemniaki,
3 cebule wielkości ziemniaków,
łyżka majonezu,
łyżka jogurtu lub śmietany,
pół łyżki smarowidła - masło, margaryna itd. (najlepiej takiego dla dbających o linię),
sól,
kostka rosołowa

Jak przyrządzić:

Do sporego garnka wlewamy ok. półtora litra wody, wrzucamy dużo każdej z przypraw (oczywiście bez przesady, ale na pewno więcej niż po szczypcie).
Gdy woda wrze, wrzucamy kostkę rosołową i czekamy, aż się rozpuści. Podwójną pierś przekrawamy na pół i razem z trzecim kawałkiem wrzucamy do wywaru, zmniejszamy gaz i zostawiamy na ok. 40 minut, niech się gotuje.
Umyte nieobrane pieczarki - nie macie pojęcia, ile jest witamin w skórce - kroimy w cienkie półplasterki. Jeśli mamy pieczarki wielkości grzybów atomowych, to na mniejsze kawałki. Dusimy pieczarki na malutkim ogniu na oliwie, pod przykryciem. Gdy grzyby są już miękkie, ale woda nie do końca odparowała, dodajemy śmietanę i solimy. Mieszamy dokładnie i znów przykrywamy, niech się dusi dalej.
Sprawdzamy, czy nasza kura jest już miękka, jeśli tak, to wyciągamy z wywaru, którego broń Boże nie wylewamy.
Ostudzone piersi kroimy na małe kawałki albo rozszarpujemy palcami (jeśli rozpadają się w rękach i nie trzeba kroić, to znaczy, że są mięciutkie i wilgotne, a nie suche jak wiór).
Pieczarki zagęszczamy łyżką mąki, chwilę dusimy i wrzucamy do nich kawałeczki mięsa, całość powinna wyjść za gęsta i o to chodzi!
Teraz ostrożnie, najlepiej małą chochelką wlewamy wywar z kurczaka na patelnię z sosem, mieszamy - konsystencja powinna być dość rzadka, ale nie wodnista, zresztą każdy wie, jakie sosy lubi. Teraz wystarczy doprawić pieprzem, powinno być go sporo - i solą.

puree:
Ziemniaki gotujemy jak zwykle, cebule: albo miksujemy, albo mordujemy się z nożem i kroimy na miazgę - musi z tego wyjść niemal papka. Wrzucamy cebule na patelnię z oliwą i dusimy na malutkim ogniu pod przykryciem. Kiedy będzie już mięciutka i szklista, na kilkadziesiąt sekund zwiększamy gaz i stale mieszając, czekamy, aż się przyrumieni (cebula, nie gaz). Wrzucamy cebule do odcedzonych ziemniaków, wrzucamy majonez, smietanę (powinna byc kwaśna) i smarowidło, po czym rozgniatamy jak zwykłe tłuczone ziemniaki. Konsystencja powinna być zwarta, ale bardzo gladka.

Potrzebne przybory:

ręce, nogi, głowa, produkty kulinarne, kuchnia, naczynia itd.

Jak podawać?

Najlepiej jest potraktować ziemniaki jak makaron w spaghetti - zrobić z nich kopczyk i polać obficie sosem.
Potrawa jest jasna i wygląda trochę jak szara chmurka, więc polecam położyć na wierzch kilka kaparów - na pewno nie zepsują smaku i poprawią wygląd.

Uwagi:

Resztę wywaru można wykorzystać jako bazę do jakiejś zupy - z autopsji wiem, że taki wywar smakuje całkiem dobrze, prawie jak jakaś zupka egzotyczna na bazie rosołu.

Czas przygotowania:

Czas gotowania zależy od tego, czy w kuchni pomaga nam babcia, czy mamy mikser, czy wiemy, gdzie w zeszłym roku schowaliśmy ten garnek od cioci itd. - próbując to danie przyrządzić załóżcie sobie, że spędzicie w kuchni kilka dobrych minut:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.01.2006 adika

Wygląda na b. prosty przepis i ok - spróbuję zrobić jeszcze dzisiaj,

ale bardziej podoba mi się ten zawadiacki styl....

Zgłoś 13.01.2006 olenkanew

wygląda mniamniuśnie

Zgłoś 14.01.2006 emu

A nie może być zwykła śmietana? Ta Rama to czysta chemia i w smaku też mocno sztuczna. Według mnie jadanie takiego paskudztwa jest szkodliwe.

Zgłoś 15.01.2006 Martana

Dziekuje za mile komentarze.

Do Emu - pewnie, ze zwykla, polska smietana jest lepsza ale ja wiekszosc zycia spedzam w chemiczno, kwadratowo - sterylnym Amsterdamie. Tu o smietane z prawdz... Pokaż więcej

Dziekuje za mile komentarze.

Do Emu - pewnie, ze zwykla, polska smietana jest lepsza ale ja wiekszosc zycia spedzam w chemiczno, kwadratowo - sterylnym Amsterdamie. Tu o smietane z prawdziwego zdarzenia jest trudno a jesli juz to jest od gospodarza, ktory jej nie odtluszcza i nasze europejskie zoladki moga od takiego rarytasu dostac trwalego uszkodzenia.

Tak czy siak zwykla smietana w zwyklym kubeczku jest tez swietna (moze i lepsza). Pozdrawiam.

Zgłoś 15.01.2006 Gosik

Przepis napisany w ciekawy sposob, swietny pomysl!na pewno wyprobuje:)pozdrawiam autora przepisu:)

Zgłoś 18.01.2006 magda

grzyby w ogole nie maja wartosic odzywczych a jedynie walory smakowe, tym bardziej w skorce ale pozdrawiam :)

Zgłoś 19.01.2006 Martana

Magdo, po czesci masz racje ale twoja wypowiedz dotyczy kurek i gasek oraz im podobnych, przeplywaja przez cialo niestrawione, to prawda. Natomiast prawdziwki, pieczarki i maslaki maja wartosci ... Pokaż więcej

Magdo, po czesci masz racje ale twoja wypowiedz dotyczy kurek i gasek oraz im podobnych, przeplywaja przez cialo niestrawione, to prawda. Natomiast prawdziwki, pieczarki i maslaki maja wartosci odzywcze i trawisz je tylko w czesci ale jednak, pozdrawiam.

Zgłoś 12.07.2006 Krystyna

Spróbujcie nie myć pieczarek, tylko je obierać. Zachowują wtedy wspaniały smak.

Zgłoś 26.07.2006 Asieczek:)

Wlasnie przyrzadzilam i pychotka!!!! Mnie smakuje bardzo, zobaczymy co powie malzonek jak wroci z pracki - jak mu nie bedzie smakowalo nie ma problemu sama zjem reszte;)

Zamiast smietany... Pokaż więcej

Wlasnie przyrzadzilam i pychotka!!!! Mnie smakuje bardzo, zobaczymy co powie malzonek jak wroci z pracki - jak mu nie bedzie smakowalo nie ma problemu sama zjem reszte;)

Zamiast smietany (z braku w domu i niecheci do biegania do sklepu) uzylam mleka, ktore od razu wymieszalam z maka i dodalam. Podejrzewam ze z kwasna smietanka bedzie jeszcze lepsze.

Jednym zdaniem przepis na 6+!!!

Zgłoś 21.02.2007 artur

bleeee

Zgłoś 21.02.2007 artur

bleeee

Zgłoś 06.11.2006 luigi76

mało brakowało a juz zona bylaby w pieczarkach.....:)

Zgłoś 05.07.2007 Bonanza

Po 40 minutach gotowania piersi z kurczaka stają się wiórowate.Zrobiłem wczoraj tę "potrawę".Wcale nie wygląda jak szara chmurka tylko jak szara breja. W smaku nieciekawa.Próbuj dalej ... Pokaż więcej

Po 40 minutach gotowania piersi z kurczaka stają się wiórowate.Zrobiłem wczoraj tę "potrawę".Wcale nie wygląda jak szara chmurka tylko jak szara breja. W smaku nieciekawa.Próbuj dalej to może w końcu coś upichcisz.