Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bliny litewskie - tradycyjne

Tekst i foto Iwona 02-09-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje25 złśredni45 min.dużo

Składniki:

- tradycyjnie usmażone naleśniki,
- pomaczka.

Jak przyrządzić:

* naleśniki:
- mąka, jajko, mleko, woda, sól -- wymieszać ciasto naleśnikowe i smażyć najzwyklejsze nalesniki układając je jeden na drugim na talerzu.

* pomaczka:
- schab lub szynka (surowa) ok. 20 dkg
- olej do podsmażenia mięsa w tzw. głębokim tłuszczu
- jajka (po 1szt. na osobę do posiłku)
- śmietana kwańa 18 % - 1/4 litra
- masło 3/4 kostki
- sól

Mięso pokroić w drobniutką kostkę i usmażyć w głębokim oleju. Widelcem rozgarnąć kostki mięska na patelni i w te gniazda wbić jajka tak żeby się nie rozpłynęły. Wszystko podsmażyć do momentu aż białko jajka będzie ścięte a żółtko nie. Do tego dodać masło i je rozpuścić, na koniec dodać śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać do połączenia składników ale uważać na jajka żeby się nie rozpłynęły bo przecież mają płynne żółtka. Posolić pomaczkę do smaku.

Potrzebne przybory:

Garnek, łyżka , patelnia, widelec, łopatka, podstawka pod gorącą patelnię na stół, własne palce do jedzenia lub widelec.

Jak podawać?

Zwijać naleśniki w rurki, rozrywać na pół, moczyć w pomaczce jak w sosie i wkładać palcami prosto do buzi. Najlepiej jeść prosto z patelni. Ten kto nie umie może posłużyć się widelcem ale to już nie to. Naleśniki i pomaczka muszą być gorące.

Uwagi:

Jeżeli jajka przylgną do patelni można je delikatnie podważyć widelcem. Zamiast surowego mięsa można zastosować kiełbasę ale to już nie będzie to.

Czas przygotowania:

Najdłużej smaży się naleśniki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.09.2003 manja

Mam wrażenie, że bliny to takie placki na bazie kwaśnej śmietany...

Zgłoś 04.09.2003 janik

to są tradycyjne bliny

hihi

makłowicz by sie usmiał po pachy

bliny robi się z maki gryczanej i podaje z kwaśną śmietaną

Zgłoś 11.10.2003 Joanna

To napewno nie sa tradycyjne bliny litewskie a jakas zmutowana odmiana Moja babcia co tydzien robila bliny ale roznily sie w 100% od tego co tu zostalo zaprezentowane

Zgłoś 13.11.2003 xxx

to niestety nie są bliny litewskie - te prawdziwe są jak placki ziemniaczane z mąką kukurydzianą i przekładane mięsem mielonym - trochę czasu spędziłam na Litwie

Zgłoś 16.06.2004 Kejtrin

to żarty??!!

Tradycyjne bliny robi sie z ciasta drożdżowego...

Zgłoś 27.08.2004 Blue7

Hmm, zeby tak zdecydowanie i ostro krytykowac, trzeba operowac jakas wiedza pomimo wszystko. Niezaleznie od tego co i jak robily Wasze babcie, czy sa to bliny rosyjkie, litewskie czy ukrainskie ... Pokaż więcej

Hmm, zeby tak zdecydowanie i ostro krytykowac, trzeba operowac jakas wiedza pomimo wszystko. Niezaleznie od tego co i jak robily Wasze babcie, czy sa to bliny rosyjkie, litewskie czy ukrainskie :))bliny w jezyku rosyjskim to po prostu nalesniki. I zazwyczaj mowi sie tak na danie, ktorym sa nalesniki z miesem.

Zgłoś 07.09.2004 Aga

Czy ktos moglby podac przepis na bliny litewskie ktore sie robi z maki kukurydzianej? Dzieki

Zgłoś 18.09.2004 anawa

tak jest-bliny to nalesniki,ja niedwno byłam na Litwie-i wlasnie tak sie je robi-i wszyscy mowia na to wlasnie bliny..

Zgłoś 19.10.2004 ninaszyn

do Agi. Bliny litewskie robi się bardzo prosto. Uciera sie ziemniaki i doprawia jak na placki ziemniaczane tylko dodaje się mąki kukurydzianej. Dodatkowo robi się farsz z mięsa mielonego. Na pat... Pokaż więcej

do Agi. Bliny litewskie robi się bardzo prosto. Uciera sie ziemniaki i doprawia jak na placki ziemniaczane tylko dodaje się mąki kukurydzianej. Dodatkowo robi się farsz z mięsa mielonego. Na patelni wykłada się łyżkę ciasta, podsmaża na to łyżke farszu i znowu łyżkę ciasta. Smaży się i przewraca na drugą stronę.

Zgłoś 19.10.2004 sowiasta

kazdy ma swój przepis na blinki z pomoczką -moi dziadkowie sa z Wilna i od zawsze zapraszali nas na BLINKI Z POMOCZKĄ które robili z pszennej maki tzn dokładnie z takiego samego przepisu jak czy... Pokaż więcej

kazdy ma swój przepis na blinki z pomoczką -moi dziadkowie sa z Wilna i od zawsze zapraszali nas na BLINKI Z POMOCZKĄ które robili z pszennej maki tzn dokładnie z takiego samego przepisu jak czytamy z tym ze nie było tam jajek a był boczek lub słonina i dokładnie rwało sie placek na kawałki i moczyło sie w słonej mniamniuśnej pomoczce .... wiec nie śmiejcie sie z tego przepisu bo przepisy Makłowicza sa już unowocześnione i nigdy przenigdy do bin nie dodawało sie drożdzy ;-)az łezka mi popłyneła jakie to były piekne czasy blinki z pomoczką dziadkowej roboty

Zgłoś 20.11.2004 gn

vvvvvvgf

Zgłoś 09.01.2005 marta

sa rozne rodzaje blinow litewskich!niektore robi sie z ziemniakow surowych,inne z pol- ugotowanych ale nigdy nie przypominaja one nalesnikow:)jesli ktos bardziej kompetentny odkryje dobry przepi... Pokaż więcej

sa rozne rodzaje blinow litewskich!niektore robi sie z ziemniakow surowych,inne z pol- ugotowanych ale nigdy nie przypominaja one nalesnikow:)jesli ktos bardziej kompetentny odkryje dobry przepis na bliny zamiesccie go gdzies!

Zgłoś 13.03.2005 mona

Dla osob niezorientowanych lub zle poinformowanych: na Litwie nalesniki to wlasnie i sa bliny. Z tym, ze do pomaczki bardziej pasuja ziemniaczane, czyli to samo ciasto nalesnikowe (raczej nie ml... Pokaż więcej

Dla osob niezorientowanych lub zle poinformowanych: na Litwie nalesniki to wlasnie i sa bliny. Z tym, ze do pomaczki bardziej pasuja ziemniaczane, czyli to samo ciasto nalesnikowe (raczej nie mleka powinno sie tu uzyc, a kefiru) + kilka utartych ziemniakow.

Zgłoś 16.09.2005 kasula

jest to nie dobre macie gust żeby takie nie pyszność i do interneytr

Zgłoś 13.10.2005 arrasso

moja babcia jest litwinka, bliny robi z zsiadłego mleka i maki, do tego dodaje odrobine sody i sol,

Zgłoś 26.10.2005 Barnabas

Tylko Marika podała prawdziwy przepis na tradycyjne bliny litewsko-wilniuckie.

Może być zakwas żytni po cieście chlebowym ale ten zakwas trzeba koniecznie rozrabiać z mąka gryczaną ,mozn... Pokaż więcej

Tylko Marika podała prawdziwy przepis na tradycyjne bliny litewsko-wilniuckie.

Może być zakwas żytni po cieście chlebowym ale ten zakwas trzeba koniecznie rozrabiać z mąka gryczaną ,mozna też dodać trzecią czesc mąki żytniej-pytlowej lub sitkowej.Blin to nie naleśnik.Urosnie /bez drożdży/ w czasie smazenia na około 1cm.Składamy go na pól , w srodek wkładamy sadzone jajo,plastry /grubsze/ lekko podsmażonego bekonu lub boczku wędzonego, czy przerosnietej szynki,plastry podsmażonych pieczarek/wierzch może być polany sosem grzybowym lub skwaszoną śmietaną /ewent.majonez/.

Obok /koniecznie/stawiamy schłodzone piwsko lub wódeczkę.

Smacznego/póki blin gorący/!

Zgłoś 16.11.2005 Anka

Z tym zakwasem to bez przesady,na pewno robi sie na nim tradycyjne bliny.Ale mozna przepis uporoscic.Ja znam taki z maka przenna,mlekiem i drozdzami.Sa rowniez ziemniaczane.Ale ten przepis co je... Pokaż więcej

Z tym zakwasem to bez przesady,na pewno robi sie na nim tradycyjne bliny.Ale mozna przepis uporoscic.Ja znam taki z maka przenna,mlekiem i drozdzami.Sa rowniez ziemniaczane.Ale ten przepis co jest podany to kolo blinow chyba nawet nie lezal.To poprostu zwykle nalesniki.

Zgłoś 03.12.2005 kasiek

Moja bacia robiła przepyszne bliny, których smak pamiętam do tej pory. Była to zmodyfikowana wersja blinów białoruskich, ale były fantastyczne. Nie znam wszystkich składników i proporcji, ale na... Pokaż więcej

Moja bacia robiła przepyszne bliny, których smak pamiętam do tej pory. Była to zmodyfikowana wersja blinów białoruskich, ale były fantastyczne. Nie znam wszystkich składników i proporcji, ale na pewno dawała tam mąkę(nie wiem jaką), zsiadłe mleko i ociupinkę sody, może jajka, a może zółtka, nie mam pojęcia. Mieszała wszystko, ale nigdy mikserem, tylko ręcznie. To również przyczyniało sie, do tego, że bliny były takie pyszne. Bliny po usmażeniu przypominały naleśniki, ale tylko kształtem. Były grubsze i smakowały inaczej.

Do tego były sos zwany pomaczuchą. Babcia robiła go z żeberk, lub skrzydełek kurczaka, gotowanych, dodawała czosnek, masło, liśc laurowy, całe ziarna pieperzu i jeszcze pewnie coś. I rzeczywiście biliny jadło się tak jak podano w przepisie, trzymane w rękach maczało się zwinięte w rulon w tej pomaczuszce.

Niestety babcia już nigdy nie zrobi dla mnie tych blinów. Próbowała robić je moja mama, sama próbowałam, ale nigdy nie wyszły tak dobre jak babuni.

Zgłoś 05.02.2006 joxa

Mój dziadek i tata (obydwaj spod Wilna) robili takie bliny z nieco inną wersją pomoczki, tzn bez masła i jajek, za to z 0,5 l śmietany. Wszyscy je uwielbiali. Teraz już obaj nie żyją, a tradycję... Pokaż więcej

Mój dziadek i tata (obydwaj spod Wilna) robili takie bliny z nieco inną wersją pomoczki, tzn bez masła i jajek, za to z 0,5 l śmietany. Wszyscy je uwielbiali. Teraz już obaj nie żyją, a tradycję robienia blinów przejął mój brat i ja. Traktuję je jako danie niedzielne (:))) ), a mąż i syn mogliby jeść codziennie.

Zgłoś 04.03.2006 piotruś

czy bananowe flambe podaje sie na ostro?? bo mam wielki dylemat - klucimy sie ciagle z mężem o to i chcemy sie rozwiesc z tego powodu..

Zgłoś 25.05.2006 canis

jadlam bliny na Litwie w miejscowosci Druskienniki. to smakowalo i wygladalo jak placki ziemniaczane z farszem miesnym. na pewno nie nalesniki. podawano tam tez egzotyczne bliny z bananamiale wo... Pokaż więcej

jadlam bliny na Litwie w miejscowosci Druskienniki. to smakowalo i wygladalo jak placki ziemniaczane z farszem miesnym. na pewno nie nalesniki. podawano tam tez egzotyczne bliny z bananamiale wolalam nie probowac

Zgłoś 20.06.2006 Jarek

Jestem fascynatem kuchni litewskiej i cząstym gościem knajpy "U SODASA" w Puńsku i to co tu widzę to jakąś totalna pomyłka nie majacanic wspólnego z blinami.

Zgłoś 29.06.2006 Olga

moj dziadek .. moja babcia .. bylam .. nu a ja jestem z Litwy - Laba diena!! O czym wy tu sie klucicie ? gryczna , kukurydziana maka.. Mi najbardziej nie podoba sie , ze ludzie twierdza , a tak ... Pokaż więcej

moj dziadek .. moja babcia .. bylam .. nu a ja jestem z Litwy - Laba diena!! O czym wy tu sie klucicie ? gryczna , kukurydziana maka.. Mi najbardziej nie podoba sie , ze ludzie twierdza , a tak na prawde nie do konca wiedza..

Zapraszam na Litwe, szczegolnie Wilno , sprobowac realne i naturalne " blynai" !

Smacznego !

Zgłoś 23.08.2006 szrapnel

Mój dziadziuś pochodzi spod Grodna. U nich bliny

robiło się podobnie jak przedstawił to wyżej Arraso: Zsiadłe mleko + mąka + soda (nie za dużo). Ważne aby smażyć na minimalnej ilości tłu... Pokaż więcej

Mój dziadziuś pochodzi spod Grodna. U nich bliny

robiło się podobnie jak przedstawił to wyżej Arraso: Zsiadłe mleko + mąka + soda (nie za dużo). Ważne aby smażyć na minimalnej ilości tłuszczu - na patlni przesmarowanej plasterkiem słoniny a konsystencję ciasta trzeba dobrać eksperymentalnie - inaczej bliny nie wyjdą. Smaży się duże placki na całą patelnię, przypominające wyglądem naleśniki lecz grubsze. Do tego bardzo dobra jest potrawka z kurczaka lub tradycyjna wereszczaka (której składu niestety nie pamiętam).

Blina można zwinąć w rulon i maczać w potrawce. Takie bliny samkują również wyśmienicie jako dodatek do jajecznicy (zamiast chleba)

Zgłoś 30.09.2006 szczepan

te bliny jadłaś u bin ladena bo na litwie ich jeszcze nie znają

Zgłoś 15.10.2006 Miyako

Myślałam, że znajdę w tym przepisie sposób na bliny, a nie naleśniki. Autorze, pomyśl zanim coś napiszesz...

Zgłoś 24.11.2006 Max

Autorka tego przepisu nie ma zielonego pojecia o tym, czym są BLINY, a dotego LITEWSKIE i na domiar złego TRADYCYJNE. Przepis dobry, ale na nalesniki. Litwin byłby zdziwiony.

Zgłoś 16.05.2007 abcd

ja tam słyszałam tylko o blinach z utartych ziemniaków, drożdży i mąki i nie sądzę, żeby tradycyjnym litewskim daniem były zwykłe naleśniki (które je chyba kazdy w Europie) z miesem mielonym.Pokaż więcej

ja tam słyszałam tylko o blinach z utartych ziemniaków, drożdży i mąki i nie sądzę, żeby tradycyjnym litewskim daniem były zwykłe naleśniki (które je chyba kazdy w Europie) z miesem mielonym.

Zgłoś 03.07.2007

Przepis kasiek smażenie szrapnela i pyszne bliny gotowe. Tylko te proporcje...

Takie bliny to smak mojego dzieciństwa. Smażyła je oczywiście Babcia. Dodatek do blinów - co kto lubi. Mój ... Pokaż więcej

Przepis kasiek smażenie szrapnela i pyszne bliny gotowe. Tylko te proporcje...

Takie bliny to smak mojego dzieciństwa. Smażyła je oczywiście Babcia. Dodatek do blinów - co kto lubi. Mój dziadek jadł je nawet do rosołu - żadnego makaronu nie miało prawa być.

Gratuluję tym co umieją dobre bliny zrobić - nieważne z czego, byle smaczne. Nie sztuką jest je jeść w litewskiej restauracji, ale zrobić samemu coś dobrego z tradycyjnego przepisu.

Pozdrawiam Wszystkich

Zgłoś 11.12.2007 ania

jadlam bliny zrobione przez rdzennych Litwinow i byly wlasnie na bazie tartych ziemniakow z miesem w srodku.na pewno zadne nalesniki ani ciasto drozdzowe.moze to na tej samej zasadzie jak pierog... Pokaż więcej

jadlam bliny zrobione przez rdzennych Litwinow i byly wlasnie na bazie tartych ziemniakow z miesem w srodku.na pewno zadne nalesniki ani ciasto drozdzowe.moze to na tej samej zasadzie jak pierogi ruskie,zapytalam Rosjanow i nie wiedzieli o co mi chodzi:)

Zgłoś 26.02.2008 Mała

są może bliny z ziemniaków gotowanych, słyszałam ,że takie istnieją , jeżeli tak to proszę o przepis.Dziękuje

Zgłoś 19.04.2008 azja1977

W mojej rodzinie bliny to tradycja jemy juz je prawie 80 moj dziadek z babcia to zapoczatkował poniewaz pochodził z rosji jest to bardzo dobra potrawa ale kaloryczna ja zamias miesa daje smazony... Pokaż więcej

W mojej rodzinie bliny to tradycja jemy juz je prawie 80 moj dziadek z babcia to zapoczatkował poniewaz pochodził z rosji jest to bardzo dobra potrawa ale kaloryczna ja zamias miesa daje smazony boczek na smalcu a efekty smakowe sa super bardz polecam

Zgłoś 17.12.2009 Kalina

Bliny to po prostu placki. Byłam długo na Litwie, mieszkałam u Litwinów, smażyli mi bliny, stołowałam się też w wielu knajpach - bliny były albo ziemniaczane, albo z mąki pszennej, albo gryczane... Pokaż więcej

Bliny to po prostu placki. Byłam długo na Litwie, mieszkałam u Litwinów, smażyli mi bliny, stołowałam się też w wielu knajpach - bliny były albo ziemniaczane, albo z mąki pszennej, albo gryczanej, na słodko, z mięsem, ze śmietanę, grzybami, kawiorem.

Ważne, że pyszne. Szkoda, że w Polsce nie można dostać tak cudnej śmietany jak tam.

Zgłoś 17.12.2009

acha- co do mąki kukurydzianej, to w którym wieku przywędrowała kukurydza na Litwę? I ziemniaki? Dopiero w XVIII. Tak więc te dawne, pradawne były chyba jednak z gryki albo pszenicy...

Zgłoś 19.02.2010 iza

Danie zupełnie odmienne od tego jaki serwowała mi ba babcia (rodowita Wilnianka) być może każdy region Litwy ma swój przepis ???

P.S. potwierdzam ziemniaczane z mięskiem w srodku - pami... Pokaż więcej

Danie zupełnie odmienne od tego jaki serwowała mi ba babcia (rodowita Wilnianka) być może każdy region Litwy ma swój przepis ???

P.S. potwierdzam ziemniaczane z mięskiem w srodku - pamiętam jak babcia własnoręcznie mieliła łopatkę i odrobinkę boczusiu,ażeby nie były zbyt suche i do tego masa- można powiedzieć " kopytkowa" .

Pozdrawiam :)

Zgłoś 26.08.2010 Drummm

Też znam tą odmianę blinów mój dziadek pochodził z Białorusi i tam właśnie robiono bliny z zsiadłego mleka, mąki, szczypty soli, sody oraz octu. Jako pomaczka bywało masło ze śmietaną (czasy woj... Pokaż więcej

Też znam tą odmianę blinów mój dziadek pochodził z Białorusi i tam właśnie robiono bliny z zsiadłego mleka, mąki, szczypty soli, sody oraz octu. Jako pomaczka bywało masło ze śmietaną (czasy wojenne) lub jajko sadzone, boczek, cebula, śmietana.

Smakowały cudnie jak je robił. Szkoda, że teraz strasznie trudno dostać prawdziwe naturalne mleko ;)

Zgłoś 16.01.2012 aras

moja babcia urodzila sie pod Wilnem i tam sie wychowała robila bliny bez drozdzy z maki i kwasnego mleka...