Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bliny tradycyjne

Tekst i foto Marta 24-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6 dużych6-10 złśredni180 min.średnia

Składniki:

250 g mąki gryczanej (jeśli ktoś takowej nie ma, wrzucamy kaszę gryczaną do młynka do kawy i mielemy), 250 g mąki pszennej, 3 jaja, 1 łyżka masła, 750 ml mleka, 40 g świeżych drożdzy, sól, masło do smażenia, stopione masło do polania blinów.

Jak przyrządzić:

Mąkę gryczaną wsypujemy do miski, dodajemy ciepłe mleko (pół ilości przewidzianej w przepisie), w którym musimy rozmieszać drożdze z łyżką cukru i odrobiną soli, wszystko staranie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie, dodajemy resztę składników: mąkę pszenną, 3 żółtka, łyżkę masła, resztę ciepłego mleka (ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego), znów starannie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie, dodajemy 3 białka ubite na pianę, delikatnie mieszamy, odstawiamy jeszcze na chwilę i przystępujemy do smażenia blinów. Rozpuszczczamy masło na patelni i wylewamy ciasta jak na placuszki o średnicy 8-10 cm. Byłoby dobrze, gdybyśmy podczas smażenia z pierwszej strony przykryli patelnię pokrywką, drugą stronę smażymy już normalnie. Podajemy jeszcze ciepłe polane stopionym masłem!

Jak podawać?

Bliny najlepiej smakują z kwaśną gęstą śmietaną, dżemem, łososiem wędzonym w plastrach, no i oczywiście z kawiorem, można je również podawać z gulaszami wszelkiego rodzaju. Smacznego!

Czas przygotowania:

Jest to pracochłonna potrawa, najwięcej jednak zajmuje wyrastanie ciasta. Warto poświęcić jednak ten czas!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.02.2007 Krzysztof

Robiłem coś takiego parę lat temu. Pamiętam, że do ciasta dodaje się masło stopione a nie "łyżkę masła". Spodziewałem się czegoś lepszego, bo wszyscy zachwycają się blinami. Jak dla mn... Pokaż więcej

Robiłem coś takiego parę lat temu. Pamiętam, że do ciasta dodaje się masło stopione a nie "łyżkę masła". Spodziewałem się czegoś lepszego, bo wszyscy zachwycają się blinami. Jak dla mnie są zbyt mdłe (brak soli) i ogólnie potrawa taka sobie. Rodzinie też nie smakowało i musiałem je sam skonsumować. Mam gdzieś jeszcze przepis na "carskie bliny" robione na mące pszennej, ale nie ćwiczyłem ich rozczarowany blinami gryczanymi. Miałem okazję jeść wschodnią oryginalną potrawę. Było to coś wyglądające jak pasztet (z tym, że to wersja bieda-pasztet). Składało się toto z ziemniaków, kaszy i skwarek - rodzaj zapiekanki. Jadłem to na zimno i dało się jeść... Zaskoczyło mnie połączenie kaszy i ziemniaków.

Zgłoś 27.01.2007 iwona

Sama jeszcze tego nie robilam, ale jadlam i bylo pycha! Dzieciom najbardziej smakuje z cukrem pudrem.

Zgłoś 09.01.2012 jak

to nie są bliny.... to są naleśniki