Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Błyskawiczna fasolka pomidorowa

Tekst i foto konczita 26-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3-prosty10 min.-

Składniki:

4 łyżki oliwy, 3 rozdrobnione ząbki czosnku, puszka krojonych pomidorów, puszka białej fasolki, 1 łyżeczka wiórków ostrej papryki (najlepiej wędzonej), spora gaść majeranku, 20 dag parówek lub lepszego mięsa, 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany, sól, garść szczypiorku.

Jak przyrządzić:

W rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek. Kiedy zapachnie, dodajemy pomidory (z sokiem) i paprykę, gotujemy 2-3 minuty do lekkiego zagęszczenia sosu. Dodajemy odcedzoną fasolę i majeranek, gotujemy chwilę do połączenia składników. Wrzucamy pokrojone parówki, gotujemy 1-2 min. Na końcu można posolić wedle zapotrzebowania, a po wyłączeniu gazu dodać śmietanę i szczypiorek.

Potrzebne przybory:

rondel, łyżka, deska, nóż

Jak podawać?

Z białym ryżem, ew. czymś innym o delikatnym smaku (np. kuskus).

Uwagi:

Ostrość potrawy musimy dostosować do własnych preferencji - to nie musi, ale może być nawet bardzo ostre. Wędzona papryka (chipotle) doda fajnego wędzonego posmaku, ale można ją zastąpić inną ostrą papryką.

Czas przygotowania:

To się praktycznie nie musi gotować, tylko połączyć.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.06.2007 Kama

Wyglada apetycznie. Taka uproszczona wersja fasolki po bretonsku. Skusze sie :)