Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Błyskawiczne mielone a la steki

Tekst i foto konczita 08-01-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-prosty15-20 min.-

Składniki:

30 dag mielonej wołowiny (raczej chudej), 1 średnia cebula (pokrojona w piórka), 1 ząbek czosnku (rozgnieciony), 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz, 1 łyżka oliwy (ew. oleju).

Jak przyrządzić:

Na podgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i czosnek, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, smażymy, mieszając, do lekkiego zarumienienia. Z mięsa formujemy 2 kotlety grubości 1-2 cm, z obu stron obtaczamy w majeranku, soli i pieprzu. Na patelnię z przyrumienioną cebulą wykładamy kotlety (cebulę odsuwamy na boki). Smażymy po ok. 5 min z każdej strony na średnio dużym ogniu.

Jak podawać?

Cebulę z patelni wykładamy na kotlety. Polecam podane z pieczonymi ziemniakami i jakimś zielonym warzywem. Jeśli ma być dietetycznie, to zamiast ziemniaków surówka, sałata lub inne warzywo. Z cebulą na początku można usmażyć też pieczarki.

Uwagi:

Są to mielone dla tych, którzy lubią pierwotny smak wołowiny, niezmącony dodatkami, jakie się zwykle dodaje do mielonych, ani przyprawami (te pozostają na wierzchu i dają tylko posmak). Oprócz lub zamiast majeranku można użyć innych ziół i/lub papryki, ale nie tandetnych przypraw z glutaminianem sodu (typu vegeta).

Czas przygotowania:

Po smażeniu 5 min z każdej strony mięso jest w środku jeszcze różowe. Jeśli ktoś woli wołowinę badziej wysmażoną, trzeba będzie posmażyć trochę dłużej lub zrobić kotlety cieńsze.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.01.2007 ika

Czy takie mieso bez namoczonej bu;lki i jajka sie nie rozpadnie?

Zgłoś 09.01.2007 konczita

oczywiscie, ze sie nie rozpadnie. tak samo jak hamburger w restauracji sie nie rozpada, a to tez samo mieso. tylko nie nalezy nim miachac na patelni ;) ostroznie lopatka przewrocic raz na druga ... Pokaż więcej

oczywiscie, ze sie nie rozpadnie. tak samo jak hamburger w restauracji sie nie rozpada, a to tez samo mieso. tylko nie nalezy nim miachac na patelni ;) ostroznie lopatka przewrocic raz na druga strone i tyle. bialko z miesa, podczas obrobki cieplnej, wiaze strukture. nieraz robie klopsiki z przyprawami i jogurtem w srodku, ale bez jajka i bulki, i tez sie nie rozpadaja.

Zgłoś 24.11.2009 konczita

jezeli lubisz smak miesa wolowego, to jest to smaczne.

jezeli lubisz kotlety mielone z wieprzowiny i bulki namoczonej w mleku, spotkasz sie z zupelnie innym smakiem.