Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Błyskawiczne spaghetti pomidorowe

Tekst i foto Kokardek 04-01-2011

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
110 złprosty12 min.niska

Składniki:

spaghetti, 1-1,5 łyżki stołowa koncentratu pomidorowego, 10 pokrojonych w krążki oliwek, 2-3 ząbki czosnku, bazylia (najlepiej świeża), pieprz, sól, oliwa, ok. 100 ml wody.

Jak przyrządzić:

Na patelnię z oliwą (omijam olej szerokim łukiem) wrzucamy pokrojone oliwki i smażymy ok. 3-4 min. Następnie dajemy koncentrat pomidorowy, "rozcierając" go trochę po patelni, doprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Jak już zagrzeje się, dorzucam pokrojony w kostkę czosnek i chwilę mieszamy (w tym momencie pojawia się powalający aromat). Później dolewam wodę i dokładnie mieszam. Pozostawiam na kolejne 3-4 min., żeby się poddusił i "przegryzł". Na koniec odrobinka bazylii (najlepiej świeżo pokrojonej) i gotowe. Do makaronu dodajemy albo już na talerzu, albo na patelni - wedle uznania.

Jak podawać?

Najlepiej na talerzu. Ze szklanek niewygodnie się je :D:P

Uwagi:

Ogólnie przepis najlepiej smakuje najprościej wykonany, ale z drugiej strony daję spore pole do popisu - czasem dodaję jeszcze kapary, albo wodę zastępuję winkiem:) i wbrew przydługiemu opisowi, pomijając czas gotowania makaronu, zajmuje to chwilę.

Czas przygotowania:

Najlepiej nastawić makaron i jak będzie już dochodził zacząć sos. Wtedy dobrze zgra się to w czasie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.01.2011 o rzeszty

ale pomidorowy to jest chyba sos, nie spaghetti ;)

poza tym swietny, prosty, smaczny pomysl :) wode w ktorej gotuje sie makaron tez warto uzyc do rozrzedzenia sosu.

Zgłoś 11.11.2011

nie tylko wodę dolewa się do sosu, ale raczej kostkę rosołową rozpuszczoną w ciepłej wodzie.

Zgłoś 08.05.2016 Julek

Jak masz dobre pomidory to nie musisz ich truć chemią. Dodajesz sól, pieprz, czosnek - świeży!, bazylię i zioła prowansalskie. Przecier z prawdziwych włoskich pomidorów (np.primo gusto) jest o n... Pokaż więcej

Jak masz dobre pomidory to nie musisz ich truć chemią. Dodajesz sól, pieprz, czosnek - świeży!, bazylię i zioła prowansalskie. Przecier z prawdziwych włoskich pomidorów (np.primo gusto) jest o niebo lepszy niż zrobiony ze świeżych z supermarketu.