Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Błyskawiczny obiad na upał

Tekst i foto mavika 21-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
13 złprosty30 min.niska (ok. 360)

Składniki:

200 g młodych ziemniaków,
jajo,
pół łyżeczki masła,
kefir/maślanka/mleko zsiadłe - duży kubek (400 g),
koncentrat buraczany,
pęczek rzodkiewek,
kawałek ogórka wężowego,
szczypiorek,
koperek,
sól, pieprz, czosnek

Jak przyrządzić:

Ziemniaki oskrobujemy z cienkiej skórki i wrzucamy na osolony wrzątek.
Kefir wlewamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki koncentratu buraczanego. Oczyszczone rzodkiewki kroimy w plasterki lub półplasterki, ogórek wraz ze skórą w kostkę. Wsypujemy sól, pieprz, czosnek i posiekany koperek. Mieszamy, wstawiamy do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy masło i wbijamy jajko. Przykrywamy i czekamy, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Po tym czasie posypujemy solą.
Jajko wykładamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, obok układamy ziemniaki, posypujemy koperkiem. Podajemy chłodnik z lodówki.
Smacznego!

Potrzebne przybory:

garnek, nóż, patelnia lub opiekacz

Jak podawać?

Najlepiej na świeżym powietrzu :]

Uwagi:

Ziemniaczki można oczywiście ugotować lub upiec, w mundurkach lub bez, w kawałkach lub w całości - zależy od gustu.
Warzywa można też zetrzeć na tarce.
Bardzo polecam sposób z opiekaczem do kanapek. Rozgrzewamy toster z masłem, wbijamy jajko w jeden z "trójkątów", przykrywamy i czekamy ok. 2,5 min. Wychodzi bardzo fajny i niecodzienny kształt, a do tego nie ma mowy o przypaleniu!

Czas przygotowania:

Czas podany dla gotowania ziemniaków obranych i pokrojonych na ćwiartki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.06.2006 a kto to jest debibl

?????

Zgłoś 03.09.2006 PRAWDZIWA Martana

Ja taka zupke pamietam juz od czasow, kiedy ledwo co odroslam od podlogi - uwielbiam chlodnik blyskawiczny, wszystko bylo jak w Twoim przepisie Autorko poza jednym - nigdy nie jadlam do tego jaj... Pokaż więcej

Ja taka zupke pamietam juz od czasow, kiedy ledwo co odroslam od podlogi - uwielbiam chlodnik blyskawiczny, wszystko bylo jak w Twoim przepisie Autorko poza jednym - nigdy nie jadlam do tego jajka. Teraz jem i jest jeszcze lepsze, pozdrawiam:)

Zgłoś 17.12.2006 Aga

Bardzo dobre! Polecam! Pychotaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 18.06.2013 gość

Great post with lots of iomprtant stuff.

Zgłoś 18.06.2013 gość

This info is the cat's pajaams!