Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Boczek gotowany na parze

Tekst i foto Hanna 23-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-6? złprosty120 min.średnia

Składniki:

800 g chudego, surowego boczku,
1 główka sałaty,
100 g mielonego ryżu.
Marynata:
2 łyżki miodu płynnego,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki wódki.

Jak przyrządzić:

Boczek opłukać w zimnej wodzie, po czym osuszyć. Pokroić w poprzek włókien
na plastry grubości 1 cm, a te w kwadraty o boku 4 cm.
Wszystkie składniki marynaty starannie wymieszać ze sobą. W mieszaninie tej
marynować mięso przez 30 min.
Sałatę umyć, osączyć i podzielić na pojedyncze listki.
Na rozgrzanej silnie patelni zrumienić (bez tłuszczu) mielony ryż. Panierować w nim kawałki boczku.
Siatkę do gotowania na parze wyłożyć liśćmi sałaty. Na nich układać panierowane kawałki boczku. Gotować na parze przez ok. 2 godz.

Jak podawać?

Podawać na gorąco, razem z liśćmi sałaty, na których boczek się gotował.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.