Boczek wieprzowy nadziewany
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
? | ? zł | - | ? min. | ? |
Składniki:
1 kg chudego boczku wieprzowego bez żeber i skóry,1 łyżka musztardy,
2 cebule,
100 g wieprzowej wątroby,
200 g mięsa wieprzowego, mąka,
tarta bułka,
1 jajo,
1 strąk papryki,
majeranek,
pieprz mielony,
natka pietruszki,
sól
Jak przyrządzić:
W boczku wieprzowym zrobić otwór i nasmarować go musztardą. Obrane cebule pokrajać i zasmażyć na maśle. Wątrobę zmielić, dodać cebulę, mielone mięso, mąkę i tartą bułkę. Masę posolić, dodać mielony pieprz, majeranek, jajo, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Nadzienie włożyć do otworu w boczku i zaszyć lub spiąć igłami do mięsa. Świeżą paprykę umyć, wyczyścić, osuszyć i pokrajać w plasterki. Wyłożyć nimi duży rondel, po czym ułożyć nadziewany boczek. Zalać wywarem, posypać solą, mielonym pieprzem, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 do 75 minut. Mięso wyjąć z rondla i zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Sos doprawić. Pokrajany boczek podawać z sosem, przybrany świeżymi jarzynami.Jak podawać?
Pokrajany boczek podawać z sosem, przybrany świeżymi jarzynami.
Tradycyjne leczo węgierskie
Podobno w leczo najważniejsze są proporcje. Tyle samo papryki, co pomidorów i kiełbasy. Pozostałe składniki dodaje się już według gustu. Z cebulą trzeba uważać, ma być tylko dodatkiem, a ostrych papryczek dajemy tyle, ile wytrzyma nasze podniebienie. Oczywiście, można te proporcje zlekceważyć, można dolać wino, nawtykać innych warzyw, ale ten właśnie skład stanowi o oryginalnym smaku potrawy.

Mus z borówek amerykańskich i malin
Najzdrowsze i najbardziej aromatyczne są zawsze desery ze świeżych owoców, a tych nie brakuje na rynku. Takie owoce dojrzewające na słońcu są słodkie same w sobie, więc nie musimy dodawać cukru. Malina i borówka to przepyszne owoce, różniące się znacznie smakiem i kolorem co jest zamierzonym efektem w przygotowaniu owocowego musu.
Komentarze
Zgłoś 27.01.2005 Martana
A ten wywar to z czego, z kury, ryby, uzywanej sparpety czy uda tesciowej?:)
Zgłoś 08.03.2006 jaro
martyna bez komentarza prosze
Zgłoś 08.04.2006 awe
martana o dziwo w swoim przepisie słownictwo jest ok! a tu wstyd
a czy uwazasz że twój przepis to istny ideał dużo mu do niego brakuje
Zgłoś 14.04.2006 ski
Popieram zdanie martany wywar to chyba z potu nietoperza a sos do polewania z żyrafy
Zgłoś 23.11.2006 zduno
temperatura też precyzyjnie określona200-300 kto da wiecej
Zgłoś 04.12.2007
ale jestescie glupki
Zgłoś 10.03.2008 miki
przepis jest ok,autor zakłada,że czytający ma pewne obycie kulinarne i jeśli nie podaje pewnych szczegółów to pewnie chodzi o zazwyczaj stosowany wywar i temp jaką mamy wypróbowaną we własnym pi... Pokaż więcej
przepis jest ok,autor zakłada,że czytający ma pewne obycie kulinarne i jeśli nie podaje pewnych szczegółów to pewnie chodzi o zazwyczaj stosowany wywar i temp jaką mamy wypróbowaną we własnym piekarniku..
Zgłoś 16.10.2012 Jack
Miki masz rację komentarze są delikatnie mówiąc niestosowne, a mniej delikatnie kretyńskie