Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Boczek wieprzowy nadziewany

Tekst i foto Bahus 26-12-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-? min.?

Składniki:

1 kg chudego boczku wieprzowego bez żeber i skóry,
1 łyżka musztardy,
2 cebule,
100 g wieprzowej wątroby,
200 g mięsa wieprzowego, mąka,
tarta bułka,
1 jajo,
1 strąk papryki,
majeranek,
pieprz mielony,
natka pietruszki,
sól

Jak przyrządzić:

W boczku wieprzowym zrobić otwór i nasmarować go musztardą. Obrane cebule pokrajać i zasmażyć na maśle. Wątrobę zmielić, dodać cebulę, mielone mięso, mąkę i tartą bułkę. Masę posolić, dodać mielony pieprz, majeranek, jajo, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Nadzienie włożyć do otworu w boczku i zaszyć lub spiąć igłami do mięsa. Świeżą paprykę umyć, wyczyścić, osuszyć i pokrajać w plasterki. Wyłożyć nimi duży rondel, po czym ułożyć nadziewany boczek. Zalać wywarem, posypać solą, mielonym pieprzem, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 do 75 minut. Mięso wyjąć z rondla i zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Sos doprawić. Pokrajany boczek podawać z sosem, przybrany świeżymi jarzynami.

Jak podawać?

Pokrajany boczek podawać z sosem, przybrany świeżymi jarzynami.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.01.2005 Martana

A ten wywar to z czego, z kury, ryby, uzywanej sparpety czy uda tesciowej?:)

Zgłoś 08.03.2006 jaro

martyna bez komentarza prosze

Zgłoś 08.04.2006 awe

martana o dziwo w swoim przepisie słownictwo jest ok! a tu wstyd

a czy uwazasz że twój przepis to istny ideał dużo mu do niego brakuje

Zgłoś 14.04.2006 ski

Popieram zdanie martany wywar to chyba z potu nietoperza a sos do polewania z żyrafy

Zgłoś 23.11.2006 zduno

temperatura też precyzyjnie określona200-300 kto da wiecej

Zgłoś 04.12.2007

ale jestescie glupki

Zgłoś 10.03.2008 miki

przepis jest ok,autor zakłada,że czytający ma pewne obycie kulinarne i jeśli nie podaje pewnych szczegółów to pewnie chodzi o zazwyczaj stosowany wywar i temp jaką mamy wypróbowaną we własnym pi... Pokaż więcej

przepis jest ok,autor zakłada,że czytający ma pewne obycie kulinarne i jeśli nie podaje pewnych szczegółów to pewnie chodzi o zazwyczaj stosowany wywar i temp jaką mamy wypróbowaną we własnym piekarniku..

Zgłoś 16.10.2012 Jack

Miki masz rację komentarze są delikatnie mówiąc niestosowne, a mniej delikatnie kretyńskie