Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Boczniak w ziołowej śmietanie

Tekst i foto BOCZNIAK 03-05-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-prosty--

Składniki:

800 g boczniaków, 1 duża cebula, pęczek zielonej pietruszki, świeży majeranek, 4 łyżki masła, 1/8 litra białego wina, sól ziołowa, świeżo zmielony biały pieprz, starta gałka muszkatołowa, trochę sosu worcester, 1 łyżka jarzynki, 1 żółtko, 300 g kwaśnej śmietany.

Jak przyrządzić:

Bibułą kuchenną wytrzeć grzyby, odciąć od rdzenia i pokroić w cienkie paski. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Umyć pietruszkę, otrząsnąć z wody, drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać grzyby, nadal dusić, następnie wlać wino, gotować jeszcze kilka minut. Dodać do smaku sól, sos worcester, pieprz, gałkę muszkatołową. Doprawić wywarem z jarzyn, majerankiem i zieloną pietruszką. Żółtko wymieszać ze śmietaną, wlać do grzybów; jeszcze raz podgotować przez kilka minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.