Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Boczniaki schaboszczaki

Tekst i foto pingo 25-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty15 min.?

Składniki:

- grzyby boczniaki,
- 2 jajka,
- mąka,
- bułka tarta,
- pieprz,
- wegeta.

Jak przyrządzić:

Boczniaki opłukac w wodzie, nastepnie obtaczamy jak schabowe - najpierw w mące, potem w jajku wymieszanym z wegetą, a nastepnie w bułce tartej. Smażymy jak schabowe.

Uwagi:

Podawac najlepiej z frytkami i z surowka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.06.2004 ANNA

Przed usmażeniem boczniaki należy opłukać , osuszyć a potem posypac solą lub vegetą i odstawić na pół godziny,aby puściły sok.Dopiero potem smażyć.

Zgłoś 11.08.2004 zelda

coś więcej

Zgłoś 11.08.2004 zenona

mogła by pani dać więcej przepisów nate grzyby

Zgłoś 25.10.2004 koala

heh,ja zawsze robilam bez zadnego odstawiania na pol godziny i nic im nie bylo... :D lol,nie przesadzajmy

Zgłoś 06.01.2005 aneko_san

Boczniaki najlepiej robic tak jak pieczarke :) Smakują podobnie (choć są bardziej gumowe)

Zgłoś 06.01.2005 pingo

ja robie tez boczniaki w sosie smietankowym z czosnkiem a takze flaki z boczniakow sa pyszne i jak sie dobrze zrobi wcale nie sa gumowate

Zgłoś 18.01.2005 efka

wypróbowałam, b.dobre!!!!!!

Zgłoś 05.03.2005 hela

Po opłukaniu rzeczywiście posypuję kucharkiem i przyprawą do grilla knorra i odstawiam na pół godziny grzybki są wtedy smczniejszej a do jajka ucieram na drobnych oczkach ser żółty(ja lubię goud... Pokaż więcej

Po opłukaniu rzeczywiście posypuję kucharkiem i przyprawą do grilla knorra i odstawiam na pół godziny grzybki są wtedy smczniejszej a do jajka ucieram na drobnych oczkach ser żółty(ja lubię gouda) i dopiero panieruję je w bułce-ale to opcja bardziej kaloryczna.

Zgłoś 21.03.2005 pingo

dzeki za uwagi dotyczace przepisu co do innych przepisow z tych grzybkow to jeszcze dalam falczki z boczniaka sa na stronie z zupami:)

Zgłoś 19.08.2005 nusia

dowiedziałam się ze boczniaki po opłukaniu(lub nie) najpierw zanurzyć w mleku a potem w jajku i bułce tartej. podobno o wiele lepsze. jutro spróbuję.pozdrawiam

Zgłoś 23.04.2006 om

Vegeta i inne przyprawy z torebki i kostki — chemia!

W większości wzmacniacze smaku!

Zgłoś 28.05.2006 kasiak

A wiecie ile frajdy jest z samodzielnego chodowania tych grzybów;)

Spróbujcie.... naprawde fajnie patrzec jak z dnia na dzień rosną;)

Zgłoś 28.05.2006 joland

nie miałam odwagi ich kupić, aż w końcu się odważyłam. Dziś na obiad zaserwuję swojej rodzinie.

Zgłoś 06.09.2006 nica

kupiłam worek z grzybnią do chodowli boczniaków i rzeczywiście miło jest patrzeć jak rosna a jeszcze lepiej je spożywać - pycha!

Zgłoś 04.02.2007 soko

boczniaki z ziemiakami i kotletem mielonm w piekarniku to dopiero pycha

Zgłoś 22.01.2007 Wuu

No ja nie do końca wiedziałem o co chodzi z tymi grzybami znalazłem tu fotki boczniaki.pl. Kupiłem boczniaka w supermarkecie. I po prostu nie dość że pyszny to jeszcze syty miał być dodatkiem do... Pokaż więcej

No ja nie do końca wiedziałem o co chodzi z tymi grzybami znalazłem tu fotki boczniaki.pl. Kupiłem boczniaka w supermarkecie. I po prostu nie dość że pyszny to jeszcze syty miał być dodatkiem do obiadu a stał się głównym daniem :-). Już na stałe dodam go do jadłospisu.

Zgłoś 12.06.2007 dino

Wyhodowałem boczniaka pycha . Do kolegi od wegety. Przede wszyskim używanie nadmiernej ilości WEGETY TO OZNAKA NIEDOSKONAŁOŚCI KULINARNEJ.

Zgłoś 09.04.2008 monika

zrobilam obtoczone w mace, jajku z ziarenkami smaku i bulce tartej i polozylam plasterek wedzonego sera i usmazylaam. pyyycha

Zgłoś 19.06.2008 motylanoga

jest sposób na gumowatowość boczniaka , trzeba go trochę* sprać tłuczkiem tak jak schabowego

* - tzn. tak żeby z tego nie wyszła papkomiazga

}:> )

Zgłoś 13.04.2011 Judyta

VEGETA, CZOSNEK GRANULOWANY, oj....:(

świadczy o braku poczucia smaku. Lepiej zrobić z świeżymi ziołami niż z "chemią"...

PS Jeżeli używamy w kuchni vegety itp ziarenek ozn... Pokaż więcej

VEGETA, CZOSNEK GRANULOWANY, oj....:(

świadczy o braku poczucia smaku. Lepiej zrobić z świeżymi ziołami niż z "chemią"...

PS Jeżeli używamy w kuchni vegety itp ziarenek oznacza to, że nie potrafimy sami doprawić dania i idziemy na łatwiznę (niekoniecznie smaczną).