Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Boczniaki z cebulką wiosenną

Tekst i foto Evil_Princess 17-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-20 min.niska

Składniki:

- boczniaki ostrygowate (3-4 na osobę)
- cebulka wiosenna (1/2 pęczka na osobę)
- duży pomidor (malinówka)
- mała szalotka lub pół małej czerwonej cebuli
- szczypiorek
- Balsamico bianco lub inny dobry ocet winny
- oliwa
- cukier
- salt & pepper

Jak przyrządzić:

• Boczniaki dokładnie otrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym (nie myć!), skropić oliwą, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i odstawić na 15 minut.
• Opłukaną i oczyszczoną cebulkę wiosenną przekroić wzdłuż na pół (około 10 cm zielonej części zostawić; pozostałą zieleninę pokroić w krążki na dekorację), napędzlować oliwą.

• Pomidora naciąć w krzyż, wrzucić na chwilkę do wrzącej wody, ściąnąć skórkę, pokroić najpierw w ćwiartki, usunąć łyżeczką nasiona, pokroić w drobną kostkę.
• Szalotkę pokroić w drobną kostkę.
• Szczypiorek posiekać.
• Zmieszać z balsamico (ok. 1,5 łyżki), dobrą oliwą (ok. 2-3 łyżki), odrobiną cukru, solą i pieprzem.

• Boczniaki i cebulkę usmażyć albo na odrobinie oliwy na patelni albo na ruszcie w piekarniku.
• Cebulkę rozłożyć na talerzach, boczniaki ułożyć na środku, skropić Vinaigrette i posypać szczypiorkiem.

Do tego: chrupiąca bagietka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.04.2005 sanja

dlaczego boczniakow nie myc? mycie zle wplywa?

Zgłoś 28.04.2005 Evil_Princess

@ Sanja

Grzyby przez mycie nasiąkają się wodą (robią się na patelni paciowate) i niestety tracą delikatny aromat i smak. Poza tym kupione grzyby są przeważnie czyste. Jeśli zdarzą Ci się ... Pokaż więcej

@ Sanja

Grzyby przez mycie nasiąkają się wodą (robią się na patelni paciowate) i niestety tracą delikatny aromat i smak. Poza tym kupione grzyby są przeważnie czyste. Jeśli zdarzą Ci się brudne, zaziemione zwłaszcza drobne grzyby - np. kurki - wrzuć je do miski z suchą mąką i dokladnie przemieszaj; mąka usuwa ziemię, igly, drobne listki, etc. Metoda jest przez generacje mojej rodzinki sprawdzona. ;-)

Zgłoś 31.05.2006 Marta

A co z tym pomidorem?

Zgłoś 21.04.2008 jarosz

... a z pomidorem kanapka wieczorem ;)