Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Boeuf strogonoff a la dori

Tekst i foto dori 18-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
630 złprosty120 min.????

Składniki:

80 dag wołowiny,
20 dag boczku wędzonego,
30 dag pieczarek,
2 duże cebule,
1 papryka,
trochę grzybków suszonych,
2-3 ząbki czosnku,
5 korniszonków,
czerwona fasola z puszki,
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego,
1/4 śmietany,
1 kostka rosołu warzywnego,
1 kostka rosołu drobiowego,
pieprz,
sól,
słodka papryka,
tabasco,
kosteczka pietruszki,
2-3 łyżki mąki,
100 g wódki:) lub pół szklanki wina,
ok. 2-3 łyżek octu lub soku z cytryny

Jak przyrządzić:

A ja robię to tak:
Najpierw kroję wołowinkę w cieniutkie paseczki, ok. 3 cm.
Posypuję solą i pieprzem, chociaż nie powinno się, bo podobno od soli mięso robi się twarde (moim zdaniem i tak to zależy od długości gotowania).
Podsmażam mięsko tak długo, aż zmieni kolor i wrzucam do gara.
W tym czasie kroję boczek (w drobniutkie kosteczki) i cebulkę (w cienkie talarki).
Podsmażam boczek, w połowie wrzucając cebulkę. Następnie do gara.
W czasie kiedy smaży się cebulka z boczkiem, kroję piczarki, po czym je podsmażam i... wrzucam do gara.
W czasie gdy smażą się pieczarki, kroję paprykę, podsmażam, aż nabierze słodkości i wrzucam do gara.
Jak już mam te wszystkie rzeczy w garze, podlewam je wodą, żeby nie tracić czasu (niech mięso się gotuje, im dłużej, tym lepiej).
Teraz robię sos.
Gotuję wodę i w półlitorwej miseczce rozpuszczam nią kostki rosołowe.
Dosypuję pieprzu, soli, papryki, tabasco, suszonej pietruszki i mieszam.
Dolewam śmietany, dosypuję ok. 2-3 łyżek mąki i trochę octu. Wszystko mieszam (najlepiej trzepaczką - trochę zmywania, ale będzie dokładniej i szybciej).
Wlewam sos do gara.
Mieszam wszystko (tym razem łyżką:). W zależności od tego, czy ktoś lubi dużo sosu, czy nie, dolewa więcej czy mniej przegotowanej wody.
Wlewam wódkę lub wino.
Suszone grzybki parzę i wlewam do gara.
No i teraz:
drogie panie - możecie zająć się porządkami lub innymi pracami domowymi,
drodzy panowie - możecie spokojnie obejrzeć mecz lub posiedzieć przed kompem.
Gotować ok. 1,5-2 godzin na wolnym ogniu (dopóki mięsko nie będzie miękkie, w przerwach na zajęcia lepiej zamieszać).
Ok. pół godziny przed końcem gotowania odcedzamy fasolkę i... tak, wrzucamy do gara!
Razem z pokrojonymi w małą kostkę korniszonami.

Jak podawać?

W misce lub na głębokim talerzu.

Uwagi:

Tylko z chlebkiem i piwkiem. Dobrze się je przy TV.

Czas przygotowania:

Nie wymaga dużej uwagi, pod warunkiem że na wolnym ogniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.03.2006 stara pyra

Jeszcze jeden przepis na potrawę ,którą można nazwać obojętnie

jak byle nie "Boeuff Stogonoff". Naprawdę zadziwiająca jest ignorancja kulinarna podającego ten przepis.

... Pokaż więcej

Jeszcze jeden przepis na potrawę ,którą można nazwać obojętnie

jak byle nie "Boeuff Stogonoff". Naprawdę zadziwiająca jest ignorancja kulinarna podającego ten przepis.

Nie wiem czy śmiać się czy płakać nad głupotą tych niedoważonych

"kucharzy", którzy usiłują pod znaną i uznaną nazwą przemycić

własne "genialne" przepisy. Pół biedy kiedy jest to przepis w internecie czy jakimś piśmie ,ale mnie próbowano uraczyć w dość

jak miejscowi zapewniali renomowanej restaurcji czymś przypominającym zupę gulaszową a co w menu nisiło nazwę

"Boeuf a la Stogonoff" .Działo się to anno domini 2005 w tzw.

centralnej Polsce.

Zgłoś 02.04.2006 LEREK

To nie ,,Boef Strogonof, nawet nie ,,a la,,- to calkiem co inne, sam nie wiem co.(po co solic mieso by stwardnialo a potem gotowac dluzej? gdzie ekonomia ?)pozdrawiam.

Zgłoś 18.05.2006 lidia

na milosc boska toc to nie jest strogonow

Zgłoś 31.07.2006 joopee

Szanowna Stara Pyro - skoro jesteś taka "oblatana" w sprawach kulinarnych to może zdradzisz nam orginalny przepis! Krytykujesz tylko i krytykujesz a nic od siebie nie dajesz. A może je... Pokaż więcej

Szanowna Stara Pyro - skoro jesteś taka "oblatana" w sprawach kulinarnych to może zdradzisz nam orginalny przepis! Krytykujesz tylko i krytykujesz a nic od siebie nie dajesz. A może jest tak, że Ty nie potrafisz gotować! Daj sobie na luz i ugotuj coś wreszcie, by inni mogli Cię ocenić. A może umiesz ugotować tylko wode?

Zgłoś 29.08.2006 Karolina

Ludzie ślepi jesteście czy jak?? Przecież autorka napisała wyraźnie: Boeuf strogonoff A LA DORI !!!! Co w wolnym tlumaczeniu oznacza : przerobiłam tą potrawę tak aby mi smakowała !!!!

Zgłoś 09.02.2007 Kaska

dodaje komentarz- bo az w oczy kluje! To nie jest boeuf strogonoff!!! Ktos tam wczesniej mial racje , ze to glulasz...

Zgłoś 17.02.2008 Jana

A mnie ten przepis bardzo się podoba łącznie z formą przedstawienia go świadczącą o poczuciu humoru i pojęciu o gotowaniu. Serdecznie pozdrawiam.J

Zgłoś 17.02.2008 Jana

A mnie ten przepis i forma w jakiej został napisany bardzo się podoba.Moim zdaniem świadczą o poczuciu humoru i umiejętności gotowania. Serdecznie pozdrawiam. Jana

Zgłoś 17.02.2008 Jana

A mnie ten przepis i forma w jakiej został napisany bardzo się podoba.Moim zdaniem świadczą o poczuciu humoru i umiejętności gotowania. Serdecznie pozdrawiam. Jana

Zgłoś 02.11.2007 mania

Gotowałam to danie kilka razy i jest bardzo smaczne, nie zależnie od tego jak ono zostało nazwane.

Zgłoś 11.11.2007 gizmo242

Zastanawiam się dlaczego tak niektórzy z was czepiają się ewoluowania smaków w tzw oryginalnych przepisach.Nawet kotlet schabowy można przyrządzić na wiele sposobów i dalej będzie to schabowy.
<... Pokaż więcej

Zastanawiam się dlaczego tak niektórzy z was czepiają się ewoluowania smaków w tzw oryginalnych przepisach.Nawet kotlet schabowy można przyrządzić na wiele sposobów i dalej będzie to schabowy.

Pozdrowienia dla mędrkujących d......ów.

Zgłoś 26.02.2008 martaj

Dla mnie może sie nazywać nawet ,,mydło z psa ,, byle smakowało ok.

popieram kilka postów wyżej słowo ,,a la'' nie oznacza to sama np. a la matias a la robi wielką różnice

... Pokaż więcej

Dla mnie może sie nazywać nawet ,,mydło z psa ,, byle smakowało ok.

popieram kilka postów wyżej słowo ,,a la'' nie oznacza to sama np. a la matias a la robi wielką różnice

Zgłoś 02.05.2008 ///HM

JA NIE WYTRZYMAM TY TO JESTES ZLOTA DZIEWCZYNA-CZEMU JA PODOBNEJ NIE SPOTKALEM...

CZETNIE BYM CHCIAL TAKA CO OFERUJE DOBRE JEDZONKO Z PIWKIEM OGLADAJAC MECZ/nie koniecznie footbol.moze ... Pokaż więcej

JA NIE WYTRZYMAM TY TO JESTES ZLOTA DZIEWCZYNA-CZEMU JA PODOBNEJ NIE SPOTKALEM...

CZETNIE BYM CHCIAL TAKA CO OFERUJE DOBRE JEDZONKO Z PIWKIEM OGLADAJAC MECZ/nie koniecznie footbol.moze byc cos innego//

CO NIEKTORZY TO MAJA SZCZESCIE I RAJ W GEBIE

Zgłoś 04.01.2013 Tigre

I do gara :) Fajny przepisik:)