Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Boeuf Strogonoff a`la Maja Deluxe

Tekst i foto Maja 05-12-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
ok. 1040 złśredni120 min.wysoka

Składniki:

- 50 dkg wołowiny b/k
- 50 dkg wieprzowiny b/k
- 20 dkg surowego boczku wędzonego b/k
- 3 małe papryki w różnych kolorach
- 40 dkg pieczarek
- 1 koncentrat pomidorowy
- 2 duże pomidory
- 3 duże ogórki konserwowe
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki
- kostka rosołowa
- olej
- sól
- papryka
- pieprz
- czosnek granulowany

Jak przyrządzić:

1. Wołowinę i wieprzowinę pokiroić w kostkę. Żeby mięso bylo bardziej kruche, można je 24 godziny wcześniej zamarynować w oleju z papryką w proszku, pieprzem i granulowanym czosnkiem (nie solić, gdyż mięso stanie się twardawe).

2. Mięso przełożyć do dużego garnka i obrumienić na oleju (nie dodawać oleju, jeśli było wcześniej marynowane). Zalać ok. 1 litrem wody przegotowanej, dodać kostkę rosołową i przyprawy. Dusić do czasu, aż mięso będzie miękkie.

3. W międzyczasie, obrać i pokroić w plasterki pieczarki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pokroić w kostkę cebulę, dodac do pieczarek, lekko podrumienić. Dodać do mięsa.

4. Pokroić w kostkę boczek. Dodać do garnka.

5. Obrać czosnek. Przeciskając przez praskę, dodać do garnka.

6. Pokroić w plasterki ogórki konserwowe, dodać do garnka.

7. Pomidory zalać wrzątkiem i zdjąć skórkę (można dodać pomidory z puszki). Pokroić w drobna kostkę. Podsmażyć na patelni razem z koncentratem pomidorowym do czasu odparowania wody i uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Dodać do garnka.

8. Papryki umyć, usunąć nasiona, pokroić w grubą kostkę. Dodać do garnka.

9. Gdy papryka zacznie robić się miękka, rozrobić w niewielkiej ilości wody mąkę i zagęścić całość.

10. Zagotować i gotowe. :-)

Jak podawać?

Podawać można z ziemniakami, które dodaje się w połowie gotowania potrawy.
Można również, po zrobieniu całości, podsmażyć na maśle, pokrojoną w kostkę bagietkę z dodatkiem czosnku granulowanego i dodać ją do każdej porcji na talerzu.

Uwagi:

Wody podczas dodawania składników należy dolewać jeśli potrawa robi się za gęsta.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.12.2004 aal

wygląda to na zrazy zawijane, z tym, że każdy ze składników osobno. Do Stroganowa mięsko tylko wołowina i to krojona w paski! Ta potrawa jest smaczna na pewno, ale to nie Stroganow

Zgłoś 06.01.2005 ptasia

zgadzam sie, to nie strogonow

Zgłoś 30.03.2005 dyzio

każdy gotuje po swojemu można się wzorować na przepisachktóre ktoś w czesniej opracował zawsze dodaje coś po swojemu.

Zgłoś 03.05.2005 stefcia

ten przepis chyba nawet nigdy nie lezał koło strogonoffa, a co dopiero mówić jak to może smakować. To prawdziwa profanacja tej swietnej potrawy, chyba nigdy nie było Ci dane jeść prawdziwego Str... Pokaż więcej

ten przepis chyba nawet nigdy nie lezał koło strogonoffa, a co dopiero mówić jak to może smakować. To prawdziwa profanacja tej swietnej potrawy, chyba nigdy nie było Ci dane jeść prawdziwego Strogonoffa. Zmień nazwę to napewno będzie lepiej wyglądało, choć napewno Twoja potrawa jest smaczna, ale nazwa jest chyba nie odpowiednia.

Zgłoś 19.03.2006 dori

Dlatego nazwala go Boeuf Strogonoff a`la Maja Deluxe a nie sam Boeuf Strogonoff :) Uważam, ze kazda potrawe można ulepszyc wg wlasnego uznania moi drodzy:) Strasznie brutalni jestescie

Zgłoś 23.03.2006 stara pyra

Jeszcze tylko dodać faslkę szparagową ,paprykę i mamy zupę

gulaszową jak się patrzy ,a którą usiłuje się z godnym lepszej

sprawy uporem nazywać "Boeuf Strogonoff". Dotyc... Pokaż więcej

Jeszcze tylko dodać faslkę szparagową ,paprykę i mamy zupę

gulaszową jak się patrzy ,a którą usiłuje się z godnym lepszej

sprawy uporem nazywać "Boeuf Strogonoff". Dotyczy to głównie

rejonów naszego kraju ,które z racji zaborów miały do czynienia

z kuchnią rosyjską czyli tzw. kongresówka.

Zgłoś 05.07.2006 ali

stara pyro, jeśli chcesz oryginalnego przepisu, to weź sobie dobra książke kucharską i gotuj, tutaj ludzie zamieszczaja swoje przepisy i swoje pomysły, wiec nie oburzaj sie wielce i nie bulwersu... Pokaż więcej

stara pyro, jeśli chcesz oryginalnego przepisu, to weź sobie dobra książke kucharską i gotuj, tutaj ludzie zamieszczaja swoje przepisy i swoje pomysły, wiec nie oburzaj sie wielce i nie bulwersuj, a jesli ktos ma pomysł jak zrobić boeuf strogonoff to dobrze, że sie nim dzieli, bo może z dodatkami wyszedł mu lepszy niż w tradycyjnym przepisie. TROCHE WYROZUMIAŁOŚCI LUDZIE!

Zgłoś 25.11.2006 ja

Fajnie, ze ktoś wykazuje się inwencją i ekperymentuje,

zaś wynikami dzieli się ze światem. Ale niech nie nadaje

swoim pomysłom już istniejących nazw, bo tylko

wprowadza zami... Pokaż więcej

Fajnie, ze ktoś wykazuje się inwencją i ekperymentuje,

zaś wynikami dzieli się ze światem. Ale niech nie nadaje

swoim pomysłom już istniejących nazw, bo tylko

wprowadza zamieszanie. Jeszcze kilka eksperymentów,

a ktoś tutaj zacznie nam proponować kaszankę

pod nazwą kawior wieprzowy, zaś pod nazwą szarlotka

znajdzie się placek z truskawkami.

Zgłoś 01.02.2007 anula

ludzie! a ja tam bym w tym momencie zjadłą wszystko niezaleznie od tego czy to wg oryginalnej receptury czy nie! ile ludzi tyle pomysłów i dlatego świat jest kolorowy! nie niszczcie tego swoimi ... Pokaż więcej

ludzie! a ja tam bym w tym momencie zjadłą wszystko niezaleznie od tego czy to wg oryginalnej receptury czy nie! ile ludzi tyle pomysłów i dlatego świat jest kolorowy! nie niszczcie tego swoimi uszczypliwymi komentarzami!

Zgłoś 02.01.2009 Kacha

Jadłam potrawę o nazwie strogonoff przygotowaną w dość drogiej restauracji w Amsterdamie. Od powyższego przepisu różniła się tylko tym, że nie było w niej boczku wędzonego.

Myślę, że każd... Pokaż więcej

Jadłam potrawę o nazwie strogonoff przygotowaną w dość drogiej restauracji w Amsterdamie. Od powyższego przepisu różniła się tylko tym, że nie było w niej boczku wędzonego.

Myślę, że każdy maprawo urozmaicić lub stworzyć swoją wersję, a jeśli wolno drogiej restauracji używać nazwy strogonoff dla swojej wersji potrawy to może jej użyć również inny kucharz. Pozdrawiam

Zgłoś 06.04.2009 asia

ja osobiscie uwazam twoj przepis za trafiony ,widac ze naprawde znasz sie na rzeczy,nie trzymasz sie kurczowo okreslonych przepisow ale je urozmaicasz i podajesz ludziom jakies nowe pomysly:)

Zgłoś 29.07.2009 gpk

strogonof to masło, śmietana, pieczarki, koncentrat pomidorowy no i poldwica wolowa w paski ew trochę cebuli zeszklonej do zagęszczenia sosu ma się dusić w śmietanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!