Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Boeuf strogonoff

Tekst i foto grubcio 06-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

- 0,5 kg wołowiny bez kości,
- 0,5 kg pieczarek,
- 1 szkl. śmietany,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- 3 ogórki korniszony,
- 1 szkl. bulionu,
- śmietana, mąka - dla zagęszczenia.

Jak przyrządzić:

Mięso pokroić w drobną kostkę, posolić, posypać pieprzem i obrumienić na oleju. Przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić do miękkości. Kiedy będzie miękkie - odkryć i odparować cały sos.
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i poddusić. Włożyć do rondla z mięsem.
Cebulę pokroić b. drobno i dodać do mięsa. Dodać również drobno posiekane korniszony.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać koncentrat i przestudzony rosół.Wszystko dokładnie wymieszać i zalać mięso z pieczarkami.
Raz zagotować, mieszając, żeby się nie przypaliło.

Jak podawać?

Podawać z kluskami śląskimi, ale dobre również z kaszą jęczmienną lub pieczywem.

Czas przygotowania:

Czas gotowania zależy od kupionej wołowiny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.08.2003 margaretka

Oglądając ostatnio program Roberta Makłowicza wyjaśnił :

1. nie stogonoff tylko staganoff

2. wszystkie dodatki np.korniszon nie powinny być w tej potrawie.

Zgłoś 21.08.2003 grubcio

strogonoff czy staganoff - nieważne, ważne, że jest pyszne, z korniszonkami szczególnie

Zgłoś 29.09.2003 moongirl

hmm- sprawdzałam w "Kuchni Polskiej". Potrawa (funkcjonująca tam pod nazwą Boeuf Strogonow) składa się z mięska (najlepiej polędwiczka) oraz cebuli, słodkiej papryki mielonej, koncentr... Pokaż więcej

hmm- sprawdzałam w "Kuchni Polskiej". Potrawa (funkcjonująca tam pod nazwą Boeuf Strogonow) składa się z mięska (najlepiej polędwiczka) oraz cebuli, słodkiej papryki mielonej, koncentratu pomidorowego i śmietany+ sól i pieprz. I to wszystko!

Zgłoś 22.12.2003 Pietrek

Jak zwał tak zwał - pychotka.

Ogórki właśnie nadają cały smaczek potrawie.

Zgłoś 25.02.2006 dd

Czy ktoś wie ile kalorii ma porcja strogonowa ?

Zgłoś 18.10.2004 Madzina

Do Strogonowa pod koniec gotowania , dobrze jest dodać serek topiony kremowy czysty. Zamiast mąki ;pycha orginaly smak

Zgłoś 11.01.2005 werwolf

pisze się boeuf sroganoff a nie strogonoff facet był rosjaninem i nazywał się Stroganow

Zgłoś 14.02.2005 polkluza

Potrawa super bardzo dobra robię ją już drugi raz. Polecam.

Zgłoś 22.02.2005 zator

a Halina nie potrafi tego zrobić.

a s.... jest pyszny (szczególnie na "drugi dzień")

Zgłoś 04.03.2005 Monique

Naprawdę pyszne!!!! zrobiliśmy tej potrawy cały gar i zajadalismy sie przez dwa dni. POLECAM !!!!

Zgłoś 07.03.2005 IzaAk

Super danie !!! Ogorki lepiej potrzec na tarce ( najdrobniejsze oka ) dodaja niesamowitego akcentu tej potrafie , a zwał jak zwał.

Zgłoś 16.03.2005 Ziomka

Ja urozmaicam te potrawe i jest lepsza. Dodaje papryke, ogorki kiszone, kukurydze konserwowa, a na koniec do calosci jeden serek topiony, ale obowiazkowo smietankowy!! Inny psuje smak! Sprobujci... Pokaż więcej

Ja urozmaicam te potrawe i jest lepsza. Dodaje papryke, ogorki kiszone, kukurydze konserwowa, a na koniec do calosci jeden serek topiony, ale obowiazkowo smietankowy!! Inny psuje smak! Sprobujcie!! POLECAM.

Zgłoś 09.04.2005 grubasjo

Dodawanie do takiej potrawy serka topionego zwłaszcza kiedy robi się ją z polędwicy jest obrazą tego dania. Niestety nieszczęsne pokolenie zupka chińska z serkiem topionym nadal istnieje. Ludzie... Pokaż więcej

Dodawanie do takiej potrawy serka topionego zwłaszcza kiedy robi się ją z polędwicy jest obrazą tego dania. Niestety nieszczęsne pokolenie zupka chińska z serkiem topionym nadal istnieje. Ludzie boeuf z serkiem to jak dostać mokrą scierą w twarz. a facet nazywał się stroganof i prowadził otwarty dom to znaczy że każdy mógł u niego zjeść

Zgłoś 03.05.2005 Wanda

Nareszcie jakiś rozumny przepis .Oczywiscie ze z poledwicy jest najlepszy ale ona jest teraz w cenie 70,=zl /kg.Kogo na to stac. Dobrze ze ktos napisal przepis z innego wolowego.Dziekuje.

Zgłoś 18.06.2005 dorka

WOLOWINY NIE SOLI SIĘ W TRAKCIE !!!!!bo będzie twarda SOLIMY POTRAWĘ POD KONIEC

Zgłoś 25.07.2005 Hubert

Korniszon , owszem, ale nie w potrawie o tej nazwie. Czy ktoś o zdrowych zmysłach wyobraża sobie korniszony w Rosji? Ta potrawa ma prawie 200 lat, tam do dziś wcina się ogóry jedynie kiszone.Pokaż więcej

Korniszon , owszem, ale nie w potrawie o tej nazwie. Czy ktoś o zdrowych zmysłach wyobraża sobie korniszony w Rosji? Ta potrawa ma prawie 200 lat, tam do dziś wcina się ogóry jedynie kiszone.

Zgłoś 05.08.2005 Smakosz

a ja raz gotowałam tego stro... cośtam (spory o nomenklaturę mnie nie dotyczą ;) ) z przepisu wyciągniętego z jakieś pani domu czy coś w tym guście i własnie nie pamiętam go już niestety, ale wi... Pokaż więcej

a ja raz gotowałam tego stro... cośtam (spory o nomenklaturę mnie nie dotyczą ;) ) z przepisu wyciągniętego z jakieś pani domu czy coś w tym guście i własnie nie pamiętam go już niestety, ale wiem, że poza podanymi składnikami (nie jestem pewna co do bulionu czy tam dodawałam) to na końcu dawało się jeszcze łyżeczkę musztardy. No pycha było naprawdę pycha!!! Ale nie pamiętam tej wersji dokładnie, kurczę, ktoś gotowała podobną wersję i pamięta cop do czego dodawać??

Zgłoś 20.03.2006 stara pyra

Jest to przepis na zupę gulszową a nie na tak wyrafinowaną potrawę jaką jest prawdziwy Boeuf Strogonoff.Makłowicz jako stary "Galon" nie ma pojęcia jak nawet nazwać to danie,a co dopie... Pokaż więcej

Jest to przepis na zupę gulszową a nie na tak wyrafinowaną potrawę jaką jest prawdziwy Boeuf Strogonoff.Makłowicz jako stary "Galon" nie ma pojęcia jak nawet nazwać to danie,a co dopiero przyrządzić. Przepis na prawdziwego "Strogonowa" swego czasu podwał Jacek Kuroń. Kto chce zjeść teraz dobrego "Strogonowa" tego zapraszam do Poznania do restauracji

hotelu "Merkure" dawniej po prostu "Merkury".Niestety resturacja

"Smakosz" gdzie można było zjeść najlepszego "Stogonowa"

wschód od Paryża "Strogonowa" już od wielu lat nie istnieje.

Zgłoś 20.03.2006 stara pyra

Jest to przepis na zupę gulszową a nie na tak wyrafinowaną potrawę jaką jest prawdziwy Boeuf Strogonoff.Makłowicz jako stary "Galon" nie ma pojęcia jak nawet nazwać to danie,a co dopie... Pokaż więcej

Jest to przepis na zupę gulszową a nie na tak wyrafinowaną potrawę jaką jest prawdziwy Boeuf Strogonoff.Makłowicz jako stary "Galon" nie ma pojęcia jak nawet nazwać to danie,a co dopiero przyrządzić. Przepis na prawdziwego "Strogonowa" swego czasu podwał Jacek Kuroń. Kto chce zjeść teraz dobrego "Strogonowa" tego zapraszam do Poznania do restauracji

hotelu "Merkure" dawniej po prostu "Merkury".Niestety resturacja

wschód od Paryża "Strogonowa" już od wielu lat nie istnieje.

Zgłoś 14.08.2005 Bogi

Osoby ,kóre mają obiekcje co do bazy-czyli mięsa wołowego zapewniam,że wypróbowałam również w wersji z udzicem indyczym.Oprócz wymienionych wyżej składników dodaję paprykę( najlepiej kilka kolor... Pokaż więcej

Osoby ,kóre mają obiekcje co do bazy-czyli mięsa wołowego zapewniam,że wypróbowałam również w wersji z udzicem indyczym.Oprócz wymienionych wyżej składników dodaję paprykę( najlepiej kilka kolorów).Na koniec potrawa jest juz tak zawiesista ,że nie ma potrzeby dodawać mąki ani serka topionego.Co do musztardy to łyżeczka nie zaszkodzi.

***i jeszcze mała uwaga przemawiająca za użyciem udźca,szybciej można go udusić i jest stosunkowo niedrogi.Polecam wypróbować.

Zgłoś 12.11.2005 ARTUR

Do tego wszystkiego polecam eksperymentalnie dodać leśnych grzybów - mogą być suszone. Polecam - wspaniały aromat.

Zgłoś 08.12.2005 sylwia

czasochłonne, zupełnie nie nadaje się na szybki obiad. A efekt końcowy: Było takie sobie, da się zjeść, ale żadna rewelacja.

Zgłoś 28.12.2005 li

Boeuf Stroganow -Kuchnia polska 1971r Na te potrawe musi byc tylko poledwica wolowa

Zgłoś 28.12.2010 Boeufi

Jak ktoś zamienia wołowinę na udziec z indyka to niech nie nazywa i nie porównuje tego dania do boef strogonoffa. To samo tyczy się dodatków typu serek topiony. Takie dania powinny nazywać się w... Pokaż więcej

Jak ktoś zamienia wołowinę na udziec z indyka to niech nie nazywa i nie porównuje tego dania do boef strogonoffa. To samo tyczy się dodatków typu serek topiony. Takie dania powinny nazywać się wrzucamy do gara co mamy. Proponuję jeszcze w przepisie na zrazy wołowe wołowinę zamieniać na filet z kurczaka. Tyle w temacie.

Zgłoś 04.03.2006 RONI

Naprawde Super Exstra

Zgłoś 17.05.2006 hera

Bardzo dobry przepis grubcio! Wyśmienite danie!

Zgłoś 07.09.2006 PRAWDZIWA Martana

Grubciu, jestem za a nawet za. To najprostrzy przepis na te potrawe ale za to jaki fajny, przebija Cie tylko moja babcia, niech no tylko przyjade do niej i zajrze jej przez ramie.........

Zgłoś 14.09.2006 Kassie

oj, "stara pyra" tak sie upierasz przy "Strogonowie" jakbyś conajmniej magisterkę z tego miał/a, a tu ludziska mają rację gdzyż czyta się "staganow", z tego względu... Pokaż więcej

oj, "stara pyra" tak sie upierasz przy "Strogonowie" jakbyś conajmniej magisterkę z tego miał/a, a tu ludziska mają rację gdzyż czyta się "staganow", z tego względu, iż pierwsze "o" w języku rosyjskim jest nieakcentowane a tym samym czytane jako "a", natomiast nie ma drugiego "o" w tym nazwisku - jest "a"czyli Staganow :) a musztardę owszem się dodaje, serek to obraza, a jak już całkiem ktoś chce się doczepić do mojego komentarza- proszę bardzo- wyznam szczerze, iż jadłam Stoganowa sojowego, hi hi, i też był smaczny.

pozdrawiam wszystkich łasuchów :)

Zgłoś 27.09.2006 kuchcik

Facet nazywal sie Stroganow i byl rosjaniniem, to prawda..i prawda jest tez ze prowadzil otwarty dom i kazydy kto byl schludnie i czysto ubrany mogl u niego zjesc....ale to nie och wymyslil ta p... Pokaż więcej

Facet nazywal sie Stroganow i byl rosjaniniem, to prawda..i prawda jest tez ze prowadzil otwarty dom i kazydy kto byl schludnie i czysto ubrany mogl u niego zjesc....ale to nie och wymyslil ta potrwe, tylko jego kucharz, a ze chlopaczyna pochodzil z Francji, dlatego w przepisie sa ogorki korniszone a nie kiszone i pieczareczki rowniez tam byly.......no to sie pomadrzylam...ale potrawa jest znakomita kto by jej nie wynalaz..i dlatego w orinalnym przepisie podaje sie ja z kluseczkami francuskimi....no to czesc.

XXXXTYLKO NIE DAWAJCIE TAM SERKA TOPIONEGO; TO PROFANACJAxxxx

Zgłoś 12.02.2012 Ania

Proste i naprawdę smaczne. Nazwa jest mi absolutnie obojętna :)

Zgłoś 10.02.2007 Kaska

To co tu czytam - to szok ! ... pieczarki, ogorki, kukurydza, grzyby... itd, profanacja tej potrawy ! i tyle.

Zgłoś 31.12.2006 moni....

pyszny....super polecam!!!

Zgłoś 15.02.2010 jbe@op.pl

A co do Makłowicza to nie jest zadnym kucharzem tylko dziennikarzem w kuchni lubię go bo umie fajnie gadac ale co do gotowania to mam inne zdanie

Zgłoś 26.01.2007 maciek

Jest naprawdę pyszne ! Dodałem 2 ząbki czosnku.

Zgłoś 28.01.2007 ewa

Dzisiaj właśnie ogladałam program Kuronia i powiedział, że to barbarzyństwo dodawac ogorki konserwowe do Strogonowa

Zgłoś 18.03.2007 Iwona

najlepszy strogonoff jest z miesa mieszango wołowe i wieprzowe do tej potrawy dodajemy groszek i papryę konserwową

Zgłoś 24.04.2007 Beata

Do strogonowa na sam koniec dodaje się skórki z czerstwego pieczywa aby się rozgotowały i tym samym zagęściły. Sama potrawa powinna być tylko i wyłącznie z polędwicy wołowej.

Zgłoś 03.05.2007 paloma

A ja robię mieszane: wołowe z szynką. Żadnych groszków, czy kukurydzy albo korniszonów. Daję za to oczywiście pieczarki, paprykę czerwoną, ogórki kiszone i podlewam półwytrawnym winem.

A ... Pokaż więcej

A ja robię mieszane: wołowe z szynką. Żadnych groszków, czy kukurydzy albo korniszonów. Daję za to oczywiście pieczarki, paprykę czerwoną, ogórki kiszone i podlewam półwytrawnym winem.

A podaję na półmisku i pycha w zestawieniu z sałatką.

polecam

Zgłoś 02.03.2010 Gosia

ale wymyślacie ludzie!!! Zupa pyszna i tyle !!! a czepiacie się czegoś zupełnie bez sensu!!

Zgłoś 12.02.2010 noga182

bardzo dobre danie polecam wszystkim mięsorzercą

Zgłoś 09.07.2008 Alessandra

do Margaretka: ty to chyba nie wchodzisz na te strony po przepisy tylko zeby postrofowac ludzi, Grubcio nazywaj jak chcesz albo jak cie mamusia nauczyla ;),a ty margaretko jak nie masz ochoty to... Pokaż więcej

do Margaretka: ty to chyba nie wchodzisz na te strony po przepisy tylko zeby postrofowac ludzi, Grubcio nazywaj jak chcesz albo jak cie mamusia nauczyla ;),a ty margaretko jak nie masz ochoty to nie czytaj..:P

Zgłoś 09.07.2008 Alessandra

Ja osobiscie wogole nie dodaje ogorkow a podaje z malutkimi chrupiacymi grzaneczkami u mnie w domu wpadaja w zachwyt jak planuje zrobic, a co do serkow do tego dania tez by mi bylo szkoda ale do... Pokaż więcej

Ja osobiscie wogole nie dodaje ogorkow a podaje z malutkimi chrupiacymi grzaneczkami u mnie w domu wpadaja w zachwyt jak planuje zrobic, a co do serkow do tego dania tez by mi bylo szkoda ale do zupki porowej albo pieczarkowej pychotka

Zgłoś 25.07.2008 zonda

Hmm, pomijając dyskusję, co do tego jak orginalonie wyglądał ten przepis, to wersji nowoczesnej jest to rodzaj potrawki z mięsa duszonego wołowego... Próbowałem wielu wariantów tej potrawy i wyp... Pokaż więcej

Hmm, pomijając dyskusję, co do tego jak orginalonie wyglądał ten przepis, to wersji nowoczesnej jest to rodzaj potrawki z mięsa duszonego wołowego... Próbowałem wielu wariantów tej potrawy i wypracowałem sobie swój przepis, który raczej wszystkim smakuje. zawiera: wołowinę, cebulę, paprykę, pieczarki (bez względu, czy były one orginalnie w przepisie, bulion wołowy, przecier pomidorowy, czasem też pomidory, śmietanę kwaśną, pieczarki iogórka, zależy jak kto lubi, próbowałem z konserowowym- daje słodko-kwasny smak, bądź kiszony-byle nie sklepowych potwornie słonych na koniec troszkę słodkiej musztardy, która podkręca smak w stronę słodko-kwaśną. Podsmażam wołowinę (jak najlepszą sie da)cebulę i pieczarki, zalewam bulionem wołowym, duszę, w trakcie doprawiam do uzyskania odpowiedniego smaku, głównie pieprz sól, ziele angielskie, papryke w proszku, zaprawiam śmietaną i na koniec musztardą, by odrobinę złamać smak, bo nie chcę, żeby wyszedł gulasz węgierski ;p

Zgłoś 26.09.2008 kwestus

margaretka 2003-08-19 11:32:05 [zgłoś do usunięcia]

Oglądając ostatnio program Roberta Makłowicza wyjaśnił :

1. nie stogonoff tylko staganoff

2. wszystkie dodatki np.korn... Pokaż więcej

margaretka 2003-08-19 11:32:05 [zgłoś do usunięcia]

Oglądając ostatnio program Roberta Makłowicza wyjaśnił :

1. nie stogonoff tylko staganoff

2. wszystkie dodatki np.korniszon nie powinny być w tej potrawie.

jezeli nie masz pojecia o gotowaniu to nie wzoruj sie na takim czlowieku jakim jest maklowicz ,

pan robert jest zwyklym smakoszem' nie mylic bron boze' z kucharzem, kucharz nie pozwolilby sobie na wizji na oscentacyjne oblizywanie paluchow wydajac przy tym obrzydliwe dzwieki kucharza mozna poznac po tym jak operuje narzedziami kuchennymi patrz okrasa lub pascal wiec mysle sobie ze maklowicz wie o tym co powinno sie znajdowac lub nie w strogooffie z jakiejs ksiazki kucharskiej a napewno nie dowiedzial sie tego od szefa kuchni

ps korniszon dodaje potrawie niepowtarzalnego smaku

Zgłoś 09.09.2008 Ania

A ja nie zagęszczam go mączką tylko sosem myśliwskim z knorra,pychotka.

Zgłoś 03.11.2009 Amator w kuchni

1. Potrawa nazywa sie od nazwiska rosjanina (Strogonow), ktorego kucharz (francuz) jest uwazany za jej autora

2. Strogonow czyta sie Stroganow, tak juz jest w rosyjskim, bez niepotrzebnego... Pokaż więcej

1. Potrawa nazywa sie od nazwiska rosjanina (Strogonow), ktorego kucharz (francuz) jest uwazany za jej autora

2. Strogonow czyta sie Stroganow, tak juz jest w rosyjskim, bez niepotrzebnego wdawania sie w szczegoly

3. Boeuf Strogonow, moze byc tez Beef Strogonow jest potrawa wykonywana wylacznie z poledwicy wolowej, przy czym nigdzie nie jest doprecyzowane, z ktorej jej czesci (glowa, warkocz itp).

Nazywanie w ten sposob potrawy z drobiu czy wieprzowiny jest zblizone do nazwania bigosem mysliwskim cebuli duszonej z parowkami ... Bez poledwicy wolowej to bedzie zwykly gulasz duszony 2h...

4. Nie dodaje sie zadnych ogorkow, serkow, papryki, rosolow, kostek, czosnku, wody czy innych zupelnie zbednych dodatkow. Potrawa przygotowana prawidlowo zupelnie ich nie potrzebuje. Poledwica jest tak dobrym miesem, ze takie dodatki wylacznie psuja potrawe. Oczywiscie jak ktos lubi, to smialo, tylko litosci, niech nie nazywa tego Beefem Strogonowem!

5. Potrawa podawana jest z kluseczkami francuskimi, a nie ryzem czy makaronem (autor byl francuzem, a nie chinczykiem czy wlochem)

6. Nikomu nie bronie dodawania ketchupu, frytek, brokulow czy robienia tej potrawy z salami, jak ma taki gust i to mu smakuje (bo o to przeciez chodzi), tylko blagam, nie nazywajcie tego Beefem Strogonowem! Moze byc co najwyzej "Panga ze szpinakiem a'la Strogonow". Tragiczne w tym wszystkim jest to, ze w sieci sa sami spece, ktorzy sa mistrzami kuchni i gotuja wylacznie w oparciu o glutaminian sodu, fixy, ketchupy i kostki rosolowe :( a sensownych przepisow nie ma ....

7. Sugeruje umiar w madrzeniu sie na temat tej potrawy (w innych sprawach zreszta takze), jesli nie jadlo sie choc raz poprawnego jej wykonania, przez co nie ma zadnych podstaw do oceny potrawy, znajomosc mniej lub bardziej udanych klonow, podrobek, az do calkiem innych potraw do tego nie upowaznia. Przepis jest prosty i jasny, znaczace zmiany powoduja, ze potrawa przestaje byc Beefem Strogonowem, a staje sie "Kurczakiem a'la Zenek z pieczarkowym sosem" czy "Wieprzowina Marysi w smietanie", ktore oczywiscie rowniez moga byc bardzo smaczne, jednak nie sa Strogonowem!

8. Napisanie komentarza - 20s, zdobycie wczesniej odpowiedniej wiedzy - bezcenne, polecam

Pozdrawiam Kucharzy i pasjonatow kuchni!

PS: troli internetowych nie pozdrawiam, ich komentarze do przeczytania ponizej wsrod, niestety, malej ilosci sensowych i rzeczowych wypowiedzi

Zgłoś 09.04.2009 justyna

w lany poniedzalek urzadzam chrzciny i jako jedno z dan glownych bedzie staganoff a,la justyna przeczytalam wszystkie przepisy i cos sama wykombinuje!ale mama radzi mi podac to danie z makaronem... Pokaż więcej

w lany poniedzalek urzadzam chrzciny i jako jedno z dan glownych bedzie staganoff a,la justyna przeczytalam wszystkie przepisy i cos sama wykombinuje!ale mama radzi mi podac to danie z makaronem gwiazdki ma byc super!sprobjcie wyglada super i smakuje!

Zgłoś 28.08.2009 Pietro

oj oj oj,to jest rewelacja do tego zimna lufa wyborowej i jest baja ;)

Zgłoś 17.09.2012 popiluk

od kiedy to wołowinę soli się przed obróbką ???

Zgłoś 30.03.2010 juri

no niestety inaczej sie robi boeuf strogAnoff

Zgłoś 19.11.2010 zuzia

nie wiem czy wiecie ,ale mięso do strogonoffa kroi się w żulinkę czyli cieniutkie paski...

Zgłoś 14.12.2010 KOmorska city

strogonowa powinno kroic sie w kosteczke nie wieksza niz na gulasz lecz podawac z leniwymi i nie dodawac zadnych serkow ani ogorkow bo to tylko psuje smak i zoladek , moim zdaniem ścipte timiank... Pokaż więcej

strogonowa powinno kroic sie w kosteczke nie wieksza niz na gulasz lecz podawac z leniwymi i nie dodawac zadnych serkow ani ogorkow bo to tylko psuje smak i zoladek , moim zdaniem ścipte timianku nie zaszkodzi. bee

Zgłoś 28.10.2011 Ula

Ja dziś zamierzam zrobić coś a la Straganow i rozumiem,że nie jest to oryginalny przepis a spreparowany. Jedynie co podobne jest w tej potrawce do BS, jest fakt, iż jest do dosyć podobny rodzaj ... Pokaż więcej

Ja dziś zamierzam zrobić coś a la Straganow i rozumiem,że nie jest to oryginalny przepis a spreparowany. Jedynie co podobne jest w tej potrawce do BS, jest fakt, iż jest do dosyć podobny rodzaj "gotowego produktu". Wyobraźcie sobie,że jadam potrawy o Boeuf Straganow, bardzo często, gdy mam okazję w restauracjach. Za każdym razem otrzymuję coś innego. Dwie najdziwniejsze formy tej potrawy wyglądały tak,że.. Jedną z nich była miska z zupą.I to nawet niegulaszową, nie była gęsta,nie miała w sobie nic.. prócz wody i kawałków mięsa, może trzy łyżki na całą miseczkę i kilka plastrów pieczarek, to tak jakby gulaszu dodać 1/9 na wodę + przyprawy. Druga forma to ta,gdy otrzymałam gulasz, trochę mięsa w sosie bez żadnych dodatków, z ziemniakami. Nigdy nie wiesz co otrzymasz na talerzu.

Ja jednak gdy myślę o tej potrawie,uwielbiam jej bogactwo i intensywny smak, dobrze uduszonego mięsa, papryki komponującej się z pomidorowym smakiem a dodatkiem są pieczarki. Dziś właśnie zrobię taką potrawkę. Coś niesamowitego gdy mięciutkie mięso podawane jest w czarkach i ma tak sprecyzowany charakter smaków.Chętnie bym zjadła takiego prawdziwego Stranogowa,tylko powiedźcie mi gdzie?

Zgłoś 22.01.2012 Aniaer

Super potrawa jest dla wszystkich nawet dla tych co nic nielubia super dzieki za wspanialy przepis smaczny ine wiem co jeszcze mam powiedziec

Zgłoś 15.01.2013 gość

Najwięcej zła wyrządzają ludzie bez wiedzy i poczucia smaku, a usilnie pchający się do sieci netowej, byle tylko zaistnieć w wątpliwej formule :( I ten przepis pochodzi właśnie od takiego indywi... Pokaż więcej

Najwięcej zła wyrządzają ludzie bez wiedzy i poczucia smaku, a usilnie pchający się do sieci netowej, byle tylko zaistnieć w wątpliwej formule :( I ten przepis pochodzi właśnie od takiego indywiduum :(