Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Boeuf Strogonoff

Tekst i foto Kathy 17-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty25 min.385

Składniki:

- 500 g polędwicy wołowej
- łyżka mąki
- 4 łyżki oleju
- 150 g pieczarek
- cebula
- szklanka gęstej śmietany
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- natka pietruszki

Jak przyrządzić:


1. Mięso pokroić w plasterki i obrószyć mąką, podsmazyć na połowie oleju.

2. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, cebulę obrać, drobno posiekać, olej rozgrzac i podsmażyć na nim najpierw cebulę, potem pieczarki. Dodać do mięsa.

3. Śmietanę dokładnie wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać do mięsa. Potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dusić jeszcze 5-8 minut, przed podaniem posypac natką pietruszki.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego!

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.03.2006 stara pyra

przede wszystkim polędwicę kroimy w paski ,smażymy tylko na

maśle [najlepiej sklarowanym] ,a śmietana musi być tortowa[36%]

Zgłoś 25.11.2005 kita

typowy przepis ksiazkowy

Zgłoś 25.11.2005 kiita

zadne rewelacje

Zgłoś 04.12.2005 kamil chefo

a ty co chcialas Kita proste jest zawsze dobre.........

Zgłoś 07.12.2005 Basia

Gotowałam bardzo mi smakował i właśnie taki przepis jest dobry

czuć smak pieczarek i mięska a nie namieszane paryką, ogórkami i nie wiadomo czym tam jeszcze

Zgłoś 31.12.2005 Vini

No, ale Strogonoff i pieczarki - haha. Oryginalny przepis jest bez pieczarek!!!

Zgłoś 04.01.2006 HALA

A tak jest swietny i musza byc pieczarki. Pychota!!!!!!

Zgłoś 16.01.2006 lola

kita a ty moze sama cos zrobisz w koncu? a nie wzorujesz sie na innych ;) potrawa super

Zgłoś 24.01.2006 isabel

hej przepis super ja dalam przecier z ziolami i jest rewelka

Zgłoś 02.07.2006 dondi

Bardzo dobre tylko chyba za krotko mieso smazylam i wyszlo taki ,,gumowe''... Ile czasu trzeba smazyc to mieso zeby wyszlo dobre???

Zgłoś 28.02.2007 Natala

Bardzo smaczne i bardzo proste danie. Idealne do podania na stół dla gości i na obiadek. Pycha, polecam

Zgłoś 09.02.2007 Kaska

Sorki , ale dodac do " BOEUF STROGONOFF" pieczarki lub np ogorki- to profanacja!

Zgłoś 07.12.2008 Valdi

Spubojcie dodac lyzeczke musztardy oraz 25ml wisniowki 40%,goraco polecam!

Zgłoś 04.02.2008 Kamil

toni -to twój komentarz to żenada!!!! przepis jest prawie bardzo dobry i sam gotowalem mnostwo razy na podobnym!!!! bo tak sie sklada ze mam 20 lat i tez jestem szefem kuchni!! na pewno nie ta... Pokaż więcej

toni -to twój komentarz to żenada!!!! przepis jest prawie bardzo dobry i sam gotowalem mnostwo razy na podobnym!!!! bo tak sie sklada ze mam 20 lat i tez jestem szefem kuchni!! na pewno nie tak dobrym jak ty i na pewno nie w tak renomowanej restauracjii!!!!!!!!!!!!!!!! zreszta karzdy ma swój gust i urozmaica danie wg siebie!!!!

Zgłoś 12.03.2008 aaaa

KAMIL : każdy pisze sie przez "ż" a nie przez "rz"!

Zgłoś 22.03.2008 lomia

Strogonoffa zawsze przygotowuję z polędwicy wieprzowej, ktora po lekkim usmażeniu jest krucha i miękka.

Zgłoś 09.04.2008 Kama

Ja dodaję startą marchewkę i chili w proszku.Posypuję natką i wrzucam ugotowane kulki ziemniaczane. Pychota.