Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bogracz - danie jednogarnkowe

Tekst i foto oroja 10-07-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-? złśredni90 min.?

Składniki:

70 dag wołowiny na pieczeń, 2 duże cebule, 3 papryki (zielona, czerwona, żółta), 1 ogórek kiszony duży, 1 duży ziemniak, 1 jajko, mąka, papryka chili do smaku, sól, pieprz, ziele angielskie, łyżeczka musztardy, łyżeczka lub więcej pieprzu ziołowego lub 1/2 łyżeczki kminku mielonego, łyżka koncentratu pomidorowego lub sparzone i obrane ze skórki 2 duże pomidory, smalec do smażenia.

Jak przyrządzić:

Wołowinę pokroić w średnią kostkę, smażyć na smalcu (1 łyżka) na brązowo, nie przypalić. Do dużego garnka wlać ok. litra wody (trzeba będzie ją w trakcie duszenia uzupełniać wrzątkiem, w miarę dodawania kolejnych składników - w sumie ok. 2 litrów), wrzucić listek laurowy, ziele angielskie (3 szt.), dodać łyżeczkę musztardy, pieprz ziołowy lub kminek. Zagotować. Do wrzącej wody dodać podsmażoną wołowinę, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem. Na patelni (tej samej) podsmażyć na łyżce smalcu pokrojona w kostkę cebulę, odstawić. Po ok. 40 min duszenia wrzucić przekrojone na połówki papryki (oczyszczone z ziarenek, umyte). Zostawiają zapach. Kiedy są już miękkie, wyjąć, ostudzić i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Do kubka wbić jajko, roztrzepać widelcem, posolić, dodać mąkę - tyle, by powstało gęste ciasto. Do osobnego garnka z wrzącą wodą wkładać z widelca porcje ciasta - powstają takie poszarpane kluski, pogotować je ok. 2 minut po wypłynięciu, odcedzić, ostudzić i pokroić w małą kostkę. Do wołowiny dodać obrany i pokrojony w kostkę ziemniak, gdy mięso jest miękkie. Dodać cebulę podsmażoną, a wywarem "umyć" patelnię i wlać do duszonej wołowiny (na ściankach patelni smażona wołowina zostawia charakterystyczny, brązowy osad - podkreśla to kolor i smak potrawy). Gdy cebula i ziemniaki będą już miękkie, dodać obrany i pokrojony w kostkę ogórek. Wrzucić kluski, jak spęcznieją i staną się miękkie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat, doprawić do smaku pieprzem, chili. Bogracz można lekko zagęścić łyżką mąki wymieszaną z pół kubka zimnej wody, ale nie jest to konieczne.

Jak podawać?

Podawać z pieczywem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.11.2008 Jaro

Robiłem wczoraj na imprezę urodzinową, niebo w gębie,wszystkie składniki mięciutkie takie jak powinny być,polecam ten przepis.

Zgłoś 10.12.2008 ika

Hej dzieki za przepis:) Jedzonko bylo pyszne, nawet moj maz sie zajadal, a on podobno bograczu nie lubi:))) Polecam naprawde PYCHA!!!

Zgłoś 25.01.2008 donadamesco

Coś wspaniałego palce lizać gorąco i smacznie polecam!!!!!!!!!!!