Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bogracz na ostro

Tekst i foto mateusz 01-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty90 min.?

Składniki:

karkówka lub łopatka, przyprawa Delikat czerwona, papryka słodka i pikantna w proszku, cebula, 2-3 ząbki czosnku, czerwona papryka, puszka pomidorów krojonych

Jak przyrządzić:

Karkóweczkę lub łopatkę kroję w większe kwadraty, posypuję przyprawą Delikat, dodaję sól, pieprz, czerwoną ostrą paprykę w proszku (1 łyżeczka), czerwoną słodką parykę w proszku (1 łyżeczka, ale to po podsmażeniu mięska, żeby nie zgorzkniało). Do tego dużo cebuli skrojonej w kosteczkę, dużo czosnku i zalać wodą i to wszystko gotowąć ok. 45 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaję czerwoną parykę pokrojoną w nie za małe kawałki i to jeszce z 30 minut, po tym czasie mamy pewność, że mięso będzie kruche, a papryka miękka. Na koniec dodaję pomidory z puszki i to jeszce chwilę pogotować.
Jest wyśmienite, wydajne na imprezach i wyśmienicie pasuje do kaszy gryczanej lub do bagietki. Gorąco polecam.

Uwagi:

Ważne, aby papryki w proszku i chili dać po podsmażeniu mięsa.

Czas przygotowania:

90
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.01.2007 kasia 1979

jadlam bogracza wegierskiego,moze nie bede skromna,ale moj byl

lepszy.w wegierskim nie bylo kluseczekra,ktore wg.mnie sa jednym z podstawowych skladnikow.gotujemy go ze znajomymi bardzo... Pokaż więcej

jadlam bogracza wegierskiego,moze nie bede skromna,ale moj byl

lepszy.w wegierskim nie bylo kluseczekra,ktore wg.mnie sa jednym z podstawowych skladnikow.gotujemy go ze znajomymi bardzo czesto i zapelnia on wiele brzuszkow.bardzo wydajna potrawa!!!!!kto jeszcze nie jadl,goraco polecam.palce lizac

Zgłoś 08.05.2007 Doris

Gotowałam dzisiaj na obiad, po raz pierwszy, niebo w gębie, moja rodzina lubi ostre potrawy, ale to co działo sie dzisiaj w kuchni...zostały puste garnki. Robiłam dwie wersje: z kaszą gryczaną ... Pokaż więcej

Gotowałam dzisiaj na obiad, po raz pierwszy, niebo w gębie, moja rodzina lubi ostre potrawy, ale to co działo sie dzisiaj w kuchni...zostały puste garnki. Robiłam dwie wersje: z kaszą gryczaną i z kluseczkami proponowanymi przez Kasię, obie pychota... Goraco polecam.

Zgłoś 10.03.2008 motylek

Pyszne,pikantne żarełko:)

Ja zrobiłam wersję "kluseczkową" tzn wrzuciałam do gotowej potrawy gotowe zacierki z paczki(ok 5 dkg) zacierki napęczniały i było pysznie...