Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bogracz

Tekst i foto Kasia 27-05-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.sporo

Składniki:

- 2 duże cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 20 dag mięsa mielonego dowolnego rodzaju,
- 25 dag łopatki (cielęcinka też dozwolona),
- 2 duże czerwone papryki,
- 2 pomidory bez skórki,
- fasolka szparagowa cięta,
- 1 marchewka,
- groszek zielony (mrożony),
- 3-4 ziemniaki,
- ciasto na kluseczki (1 jajo+mąka),
- sproszkowana papryka słodka i ostra,
- chilli,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka octu,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- ostry sos pieprzowy cayenne (niekoniecznie - zamiast niego można użyć sproszkowanego pieprzu cayenne),
- tłuszcz do smażenia (hmm powinien być smalec...,
- ale oliwa też pasuje- no i zdrowsza!)

Jak przyrządzić:

Pokrojoną w półplasterki cebulę ładnie przyrumienić na tłuszczu, dodać czosnek. Dodać mięsko najpierw lopatkę w kostki, chwilkę poźniej mielone)i gdy nie będzie już wyglądało na surowe, dosypać - wedle uznania - paprykę w proszku - ale zasasda jest jedna: kopiasta łyżka to niezbędne minimum! Dusić na małym ogniu i oczywiście nie za długo, by potrawa nie stała się gorzka przez długie smażenie papryki. Następnie podlewamy wodą i wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz pomidory.Po paru minutach dorzucamy fasolkę szparagową, zielony groszek i marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Ilość groszku i fasolki dowolna (zależy czy ma to być potrawa średnio czy baaardzo "jarzynowa" :-) ). Ja osobiście daję po jednej małej garści i jest to moim zdaniem ilość wytarczająca). Wszystko razem dusimy, w miarę potrzeby podlewając wodą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wrzucamy pokrojone w plastry bądź kostkę ziemniaki. Dalej dusimy.
W tym czasie przygotowujemy ciasto na kluseczki - wyrabiamy mąkę z jajkiem (powinno mieć taką konsystencję jak ciasto na pierogi).
Rwiemy ciasto na bardzo drobne kawałeczki i formujemy na kształt pinezek lub ziarenek ryzu i bezpośrednio wrzucamy na gotujący się bogracz.
Gdy wszystko będzie dostatecznie miękkie, doprawiamy potrawę. Powinna być dośc gęsta; w razie potrzeby można oczywiście zagęścić bogracz mąką, ale osobiście uważam, że to mała zbrodnia.

Jak podawać?

Na ciepło; doskonale nadaje sie na przyjecia zamiast poczciwej fasolki po bretońsku czy bigosu.

Uwagi:

Nie jest to oczywiście prawdziwy, węgierski bogracz, ale mi osobiście ten "ulepszony" bardziej smakuje. Jeśli chodzi o ocet w tej potrawie, to preferuję jego większe ilości, ale to juz bezpośrednio na talerz, bo wielu osobom to nie odpowiada.Bogracz powinien być ostry i gęsty. Przypraw typu vegeta raczej nie polecam do tego dania.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.01.2004 mariusz

Kasiu ! Absolutnie potępiam stosowanie cudownego słowa "bogracz" w Twoim przepisie ! Jest to uwertura na temat, owszem, ale jakiś dziki ocet ? Groszek ? Fasola ? Może to barbarzyński r... Pokaż więcej

Kasiu ! Absolutnie potępiam stosowanie cudownego słowa "bogracz" w Twoim przepisie ! Jest to uwertura na temat, owszem, ale jakiś dziki ocet ? Groszek ? Fasola ? Może to barbarzyński ratatouile ale nie jedno z czołowych osiągnięć tego ugrofińskiego plemienia ! Bez urazy, pozdrawiam.Mariusz

Zgłoś 26.01.2004 wiola

Uwielbiam bogracz ale bez fasoli i groszku. Pozatym jest O.K.

Zgłoś 18.03.2006 blondi

Sorki ale to coś chyba obok bograczu lezalo albo lezec mialo.

Zgłoś 07.02.2005 Gosia

Ten przepis nie ma nic wspólnego z bograczem.

Zgłoś 10.02.2005 Rysia

Kasiu! prawdziwy BOGRACZ-to wołowina bez kości - pozdrawiam.

Zgłoś 17.02.2005 Krystyna

Kasiu daruj sobie ,ale Twoja potrawa z bograczem nie ma nic wspólnego.nie mniej uważam że może być smaczna,chociaż narazie nie planuję jej skosztować. Przestrzegam przed lekkomyślnym używaniem k... Pokaż więcej

Kasiu daruj sobie ,ale Twoja potrawa z bograczem nie ma nic wspólnego.nie mniej uważam że może być smaczna,chociaż narazie nie planuję jej skosztować. Przestrzegam przed lekkomyślnym używaniem kultowych nazw potraw

Zgłoś 27.09.2005 Ewa

Myślę, że mięso mielone do bograczu kompletnie nie pasuje. To powinna być wołowinka

Zgłoś 02.10.2005 DUSZKA

OJ ,KASIU, TY NIE MASZ POJECIA O BOGRACZU . SKAD TY WZIELAS TEN PRZEPIS ???. BOGRACZ TO PYSZNE DANIE , SKLADAJACE SIE Z DOBREGO KAWALKA WOLOWINY, PAPRYK I INNYCH PRZYPRAW . POZDRAWIAM ...

Zgłoś 07.10.2005 aga

Kasiu - jeżeli podajesz przepis i nie znasz nazwy to ją wymyśl a nie zmieniaj receptury przy znanej i lubianej zupie.

Zgłoś 17.10.2005 sardynka

ZAstanawiam się skąd masz taki przepis na Bogracz. Z tego co mi wiadomo Bogracz to przede wszystkim WOŁOWINA !!!!!!!!!!!!!!! a to co podałaś nie ma z prawdziwym bograczem nic wspólnego ;o)

... Pokaż więcej

ZAstanawiam się skąd masz taki przepis na Bogracz. Z tego co mi wiadomo Bogracz to przede wszystkim WOŁOWINA !!!!!!!!!!!!!!! a to co podałaś nie ma z prawdziwym bograczem nic wspólnego ;o)

Zgłoś 18.11.2005 Bacha

A czy wiecie, że "bogracz" po węgiersku znaczy kociołek?? Potrawa nazywa się "bogracz gulasz" (pisownia spolszczona bo węgierska ....) czyli kociołek gulaszu. Gotujemy więc g... Pokaż więcej

A czy wiecie, że "bogracz" po węgiersku znaczy kociołek?? Potrawa nazywa się "bogracz gulasz" (pisownia spolszczona bo węgierska ....) czyli kociołek gulaszu. Gotujemy więc gulasz a nie kociołek. I oryginalny przepis to wołowina, cebula, dużo papryki, ziemniaki i kluski "czipetki" (takie gęste lane ciasto).

Zgłoś 13.03.2006 Gyuri

Bográcsguyás to wizytówka kuchni węgierskiej , ale skoro profanujesz tę wyśmienitą potrawę fasolą, groszkiem i marchewką , powinnaś jeszcze zaproponować posypanie tego wynalazku tartą czekoladą... Pokaż więcej

Bográcsguyás to wizytówka kuchni węgierskiej , ale skoro profanujesz tę wyśmienitą potrawę fasolą, groszkiem i marchewką , powinnaś jeszcze zaproponować posypanie tego wynalazku tartą czekoladą ( paluszki lizać hahaha) nie nazywaj tego świństwa" Bogrács "wymyśl inną nazwę, i nie częstuj tym węgra ponieważ reakcja może być odwrotna do oczekiwanej (wymioty)

Zgłoś 16.03.2006 minia

a gdzie kminek?jest pyszny do bogracz z wołowiny i bez fasoli i groszku oczywiście no i galuszka...

Zgłoś 29.03.2006 dzastina

Może ktoś wie ile to ma kalorii na 100g?

Zgłoś 07.04.2006 Pati

Nie spierajmy się o nazwę. Może to i nie jest tradycyjny bogracz, ale może to być bogracz ala kasia. Robiłam według jej przepisu z fasolką, groszkiem i doprawiłam octem i wyszło całkiem fajne no... Pokaż więcej

Nie spierajmy się o nazwę. Może to i nie jest tradycyjny bogracz, ale może to być bogracz ala kasia. Robiłam według jej przepisu z fasolką, groszkiem i doprawiłam octem i wyszło całkiem fajne nowe danie. Mojej rodzince smakowało, nawet teściowej ;). Zamiast kłócić się o nazwę,może poprostu trzeba tego spróbować. Osobiście polecam

Zgłoś 07.04.2006 lenka

Zgadzam sie z Pati. Czy to jest ważne jaką nazwę ma potrawa? Najważniejsze jest przecież to żeby potrawa była smaczna. Bo przecież liczy się smak a nie parę literek w tytule. A potrawa jest smac... Pokaż więcej

Zgadzam sie z Pati. Czy to jest ważne jaką nazwę ma potrawa? Najważniejsze jest przecież to żeby potrawa była smaczna. Bo przecież liczy się smak a nie parę literek w tytule. A potrawa jest smaczna. Polecam wszystkim bez względu na nazwę.

Zgłoś 23.04.2006 Sebastian

Możemy sobie wymyślać potrawy do woli , ale potrawy oryginalne , regionalne ... zachowajmy w oryginale. Różne są przepisy "modyfikowane" na bogracz , ale ten powyżej przede wszystkim z... Pokaż więcej

Możemy sobie wymyślać potrawy do woli , ale potrawy oryginalne , regionalne ... zachowajmy w oryginale. Różne są przepisy "modyfikowane" na bogracz , ale ten powyżej przede wszystkim został zubożony o zapis "kminek" który jest najważniejszą przyprawą dającą smak prawdziwego bograczu. Mięso mielone tez nie bardzo na miejscu choć nie zmieni to smaku to nie zapomniajmy że nie tylko smak waży a także to co widzimy oraz sposób podania.

"Lenka" zmiksuj sobie tą potrawę i podaj z rurką do picia jeśli wg CIebie ""Najważniejsze by była smaczna .. Bo przecież liczy się smak ..." gwarantuje że będzie smaczna tyle że do bograczu to ma daleko. Na polonezie też można napisać mercedes i dodać " Waże że wygodnie się jedzie" ...

Pozdrawiam

Zgłoś 31.12.2011 FREDA

A JA PROPONUJĘ NOWA NAZWĘ TEJ WYMYŚLONEJ POTRAWY- NIEBOGRACZ Ico Wy na to bo bogracz to gulasz węgierski