Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bogracz prosto z Węgier

Tekst i foto Ludzia 03-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
duży garnek30 złśredni180 min.?

Składniki:

- 3 antrykoty,
- 4 duże cebule,
- 2 papryki czerwone,
- słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki lub kartonik sosu pomidorowego,
- 5 średnich ziemniaków,
- przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, łyżkę ostrej papryki w proszku, łyżeczka kminku mielonego,sól, pieprz do smaku.

Wywar:
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- seler,
- kawałek pora,
- listek laurowy,
- ziarenko ziela angielskiego,
- 5 ziarenek pieprzu.

Lane ciasto, kluseczki - jajko i mąka.

Jak przyrządzić:

Kości odkrojone z antrykotu wraz z ewentualnymi tłustymi kawałkami mięsa umieszczamy w dużym garnku, dodajemy włoszczyznę i przyprawy, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu. Odcedzamy przelewając przez sito.
Mięso z antrykotu kroimy w średnią kostkę, oprószamy mąką i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z dodatkiem łyżki masła.
Po chwili wsypujemy sypką parykę słodką i ostrą.
Mięsko smażymy do silnego zrumienienia, dodajemy dosyć "niedbale" pokrojoną cebulę i parykę.
Całośc smażymy jeszcze około 15 minut często mieszając, następnie zalewamy wywarem.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i mielony kminek, który jest integralną przyprawą tej zupy! Nawet Ci, którzy nie tolerują kminku, w tym daniu w pełni go akceptują.
Bogracz mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. Następnie wkrawamy do niej ugotowane uprzednio ziemniaki.
Lane ciasto - jajko mieszamy z taką ilością mąki, żeby uzyskać gęstą, kleistą masę, którą w małych kawałkach wrzucamy na gotującą się zupę. Najlepiej "strącać" kluseczki z łyżki, pomagając sobie łyżeczką.

Potrzebne przybory:

Duży garnek, najlepiej z grubym dnem i pokrywką, deska do krojenia. Sito do cedzenia wywaru.

Jak podawać?

W miseczkach.

Uwagi:

Bogracz to wspaniała, aromatyczna, gęsta zupa, rewelacyjna jako gorące danie na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Najlepiej smakuje odgrzewana, nawet po paru dniach.
Swego czasu nazwalismy ją z mężem zupą-wskrzesicielką, bo podczas strasznego, niedzielnego kaca (który dopadł nas po pewnych hucznych urodzinach) po spożyciu bograczu powróciliśmy do świata żywych.

Czas przygotowania:

Gotowanie bograczu rozkładam często na dwa dni -najpierw nastawiam wywar i kroję mięso, a na drugi dzień robię resztę. Bograczowi dobrze robi czas - najlepszy bukiet uzyskuje po odstaniu doby w zimnym miejscu, wtedy tez nabiera odpowiedniej gęstości.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.03.2004 lalapupu

nie mam pojecia co to jest antrykot

Zgłoś 07.03.2004 Benek

Oj, każde dziecko wie, że to część wołowiny, świetnie nadająca sie do zup i pieczeni. Lekko przerośnięta, ale smaczna.(jeśli ktoś lubi woła) :-P

Zgłoś 10.08.2004 eliza

no fajny przepis ale mi sie nie chce gotowac

Zgłoś 23.08.2004 Wojtek

W tej potrawie chyba lepiej używać tłuszczu wieprzowego a nie oliwy oraz zamiast koncentrato pomidorowego owoce pomidorów .

Smacznego !

Zgłoś 27.09.2004 robert

pyszności nad pysznościami jedzcie ludzie to jest nieprawdopnie pyszne!!!!!

Zgłoś 13.12.2004 Józef

Robię równie wspaniały i dobry bogracz, ale trwa to najdłużej godzinę. Zgadzam się że nazajutrz jest lepszy ale w okresie chłodnym, nie muszę przypominać o ryzykownym trzymaniu przprawoionej zup... Pokaż więcej

Robię równie wspaniały i dobry bogracz, ale trwa to najdłużej godzinę. Zgadzam się że nazajutrz jest lepszy ale w okresie chłodnym, nie muszę przypominać o ryzykownym trzymaniu przprawoionej zupy w lato.

Zgłoś 05.01.2005 martika

hej co to jest ten antrykot:-) tylko bez ściemy

Zgłoś 11.02.2005 zeta

dla martiki (jeśli jeszcze nie wie) antrykot to kotlet schabowy tylko z woła, a zupka pycha

Zgłoś 01.03.2005 Henio

W ?yciu nie wolno sma?y? na gor?cym t?uszczu sproszkowanej papryki.Zrobi sie gorzka. Nale?y ja doda? pod koniec duszenia, pod pokrywk?.

Proponuje oskuba? antrykot z t?uszczu. Wo?owy t?us... Pokaż więcej

W ?yciu nie wolno sma?y? na gor?cym t?uszczu sproszkowanej papryki.Zrobi sie gorzka. Nale?y ja doda? pod koniec duszenia, pod pokrywk?.

Proponuje oskuba? antrykot z t?uszczu. Wo?owy t?uszcz jest bardzo ci??ko strawny i mo?e zaszkodzi?.

Zgłoś 01.03.2005 Henio

Zapomnia?em. Antrykot to inaczej nazywany jest "kotletem wo?owym". To taki schabowy z kostka. Bardzo dobre mi?sko.

Zgłoś 01.03.2005 te? Henio

Ja wzgledem lanych kluseczek. Najlepsze s? z ciasta które przelatuje przez specjalnie zrobione "sitko" z du?ymi (4-5mm - zale?y od g?sto?ci ciasta)) otworami n.p z blaszanego (Al) ... Pokaż więcej

Ja wzgledem lanych kluseczek. Najlepsze s? z ciasta które przelatuje przez specjalnie zrobione "sitko" z du?ymi (4-5mm - zale?y od g?sto?ci ciasta)) otworami n.p z blaszanego (Al) garnuszka. Ciasto wycieka przez otworki i kluseczki s? super. Je?eli ciasto jest g?stsze to ?y?k? si? przeciera i tez s? ?adne równiutkie. Taki patent zrobi?em sobie w domu i go uzywam lata tak?e do innych potraw, np. zupy mlecznej, roso?ku itd. Polecam.

Zgłoś 14.03.2005 Ewelina

Bogracz, to nie węgierska zupa !!! Węgrzy nie cierpią tego określenia

Zgłoś 18.03.2005 Wielebny

Wiele jest odmian Bograczu, niektórzy podaja gulasz jako bogracz, tyle, ze rzadki, co kraj to obyczaj, i co region i kucharz to inna wersja tej potrawy, a naprawde bogracz to jest kociołemk do ... Pokaż więcej

Wiele jest odmian Bograczu, niektórzy podaja gulasz jako bogracz, tyle, ze rzadki, co kraj to obyczaj, i co region i kucharz to inna wersja tej potrawy, a naprawde bogracz to jest kociołemk do przyrzadzania potraw nad ogniskiem!

Zgłoś 24.03.2005 Marek

Do Henia

Właśnie paprykę czerwoną słodką rozprowadzamy tłuszczem aby nie stała sie gorzka. Papryka staje sie gorzka przy kontakcie z wodą / wywarem.

Więc nie mąć ....

Zgłoś 05.04.2005 Aga

Bogracz to nazwa węgierskiego garnka do gotowania gęstych, pożywnych pottraw, niekoniecznie zup, mogą to też być rodzaje gulaszu. Zresztą to co nazywamy bograczem jest rodzajem rzadkiego gulaszu... Pokaż więcej

Bogracz to nazwa węgierskiego garnka do gotowania gęstych, pożywnych pottraw, niekoniecznie zup, mogą to też być rodzaje gulaszu. Zresztą to co nazywamy bograczem jest rodzajem rzadkiego gulaszu. Ale na szczęście my żyjemy w Polsce i nazwa bogracz nikomu nie przeszkadza. Ja go uwielbiam. SMACZNEGO!!!

Zgłoś 26.04.2005 jeje

czy bogracz to nie jest po części polska wersja flaków?

Zgłoś 28.07.2005 Ewa

Do wszystkich: Wielebny ma 100% racji. Bogracz to kociołek do gotowania nad ogniskiem. Sprzedaje się je w komplecie wraz z trójnogami - sprzedaję takie w internecie, a niedługo także pojawią się... Pokaż więcej

Do wszystkich: Wielebny ma 100% racji. Bogracz to kociołek do gotowania nad ogniskiem. Sprzedaje się je w komplecie wraz z trójnogami - sprzedaję takie w internecie, a niedługo także pojawią się w sklepach. Potrawa gotowana w takim kociołku to po prostu gulasz, a Węgrzy nazywają go "porkolt", czyli soczysty, zesmażony bardzo mocno i szybko z zewnątrz, a soczysty w środku. Dosłowne tłumaczenie to "zatrzymujący soki". Papryki sypkiej nie wolno zesmażyć mocno, bo faktycznie zrobi się gorzka. Rewelacyjne są oryginalne pasty paprykowe lub gulaszowe ( do wyboru pikantne i łagodne ).

Kto chętny, niech dzwoni 0-603-987-629

Zgłoś 09.09.2005 eva

moze moje pytanie bedzie smieszne, ale... ile daje sie wody litry poltora dwa??? prosze o dokladna odpowiedz, ta niewiedze wynika z tego iz nigdy jeszcze nie robilam zupy:/ z gory wielkie dziek... Pokaż więcej

moze moje pytanie bedzie smieszne, ale... ile daje sie wody litry poltora dwa??? prosze o dokladna odpowiedz, ta niewiedze wynika z tego iz nigdy jeszcze nie robilam zupy:/ z gory wielkie dzieki ps moze jescze cos powinnam wiedziec o robieniu zup???

Zgłoś 12.09.2005 gtu

taka

Zgłoś 11.10.2005 Kasia

Właśnie robię w/g prawie Twojego przepisu,bo wygląda naprawdę pyszniutko,ale nie z antrykota a z prawie kilograma mięsa wołowego zrazowego.Na pewno będzie pychotka :P

Zgłoś 11.10.2005 Kasia

Bogracz wyszedł po prostu rewelacyjny.Mam jeszcze jedną radę dla tych,którym z powodu niewystarczająco dużo składników lub zbyt dużej ilości wody wyszedł zbyt rzadki.Zamiast ładować do niego mąk... Pokaż więcej

Bogracz wyszedł po prostu rewelacyjny.Mam jeszcze jedną radę dla tych,którym z powodu niewystarczająco dużo składników lub zbyt dużej ilości wody wyszedł zbyt rzadki.Zamiast ładować do niego mąki,to wystarczy zetrzeć jednego lub dwa ziemniaki na drobnej tarce,dodać do potrawy i szybko wymieszać.Smacznego

Zgłoś 11.10.2005 Kasia

Mam na myśli oczywiście surowe ziemniaki

Zgłoś 02.11.2005 Kara i Frytka

A co to Borgacz? :)

Zgłoś 28.11.2005 biedroneczka

ja właśnie poszukiwałam na necie przepisu na ten cholerny bogracz. w pracy uwzględniłoam go w jadłospisie mając raczej mierne pojęcie co to jest. ale tak sobie myślę że to cudeńko z woła może sm... Pokaż więcej

ja właśnie poszukiwałam na necie przepisu na ten cholerny bogracz. w pracy uwzględniłoam go w jadłospisie mając raczej mierne pojęcie co to jest. ale tak sobie myślę że to cudeńko z woła może smakaować naszym podopiecznym, sądząc po waszych opiniach i dzięki za rady napewno przekaże kuchareczką :p

Zgłoś 11.01.2006 Jolusia

Czesc! Ja robie bogracz tez z innych mies i dodaje podsmazona z ceubulka kielbase,no i pare plastrow konserwowej papryki.Przepis mojej przyjaciolki.Gotuje go pare razy w roku i zawsze jest hitem... Pokaż więcej

Czesc! Ja robie bogracz tez z innych mies i dodaje podsmazona z ceubulka kielbase,no i pare plastrow konserwowej papryki.Przepis mojej przyjaciolki.Gotuje go pare razy w roku i zawsze jest hitem.Na koniec jeszcze dodaje papryke w trzech kolorach-dla uciechy oka.Super to malo powiedziane.

Zgłoś 21.01.2006 AAronia

Myślę ,że również można ją potraktowac jako zupkę gulaszową.Moje wykonanie jest troszkę inne,więc sie podzielę;40 dkg karkówki kóra obsypuje solą ,pieprzem,kminkiem,papryką i duszę razem z 2 ceb... Pokaż więcej

Myślę ,że również można ją potraktowac jako zupkę gulaszową.Moje wykonanie jest troszkę inne,więc sie podzielę;40 dkg karkówki kóra obsypuje solą ,pieprzem,kminkiem,papryką i duszę razem z 2 cebulkami .W drugin garnku głównym na kostce rosołowej gotuje 4 ziemniaki pokrojone w kostkę ,paczkę z Hortexu 6-7 składnikową.paprykę konserwowa-cały słoik..pokroić w drone paseczki,dodać puszkę kukurydzy,groszku zielonego i mieso wcześniej podsmażone.Dołożyć 2 ząbki czosnku,2łyzki przecieru pomidorowego,śmietane i koperek.Pychota

Zgłoś 03.03.2006 krzysiek

jak ktos "unowoczesnia" bogracz na swój sposób to niech nie nazywa go bograczem. Wszelkie dodatki w postaci kukurydzy groszku itp. poprostu profanuja istte potawy BOGRACZ. Może tylk... Pokaż więcej

jak ktos "unowoczesnia" bogracz na swój sposób to niech nie nazywa go bograczem. Wszelkie dodatki w postaci kukurydzy groszku itp. poprostu profanuja istte potawy BOGRACZ. Może tylko sposób jej przyrządzania ( w kociołku , nad ogniskiem, czy w inny sposób )się różnić i nic więcej

Zgłoś 12.03.2006 inferro

Zupa gulasz zwana bogracz(bogracs) powinna być na bazie mięsa mieszanego wieprzowo-wołowego , na węgrzech nikt nie robi wywaru, lecz bezpośrednio w odpowiedniej kolejności wkłada skladniki do ko... Pokaż więcej

Zupa gulasz zwana bogracz(bogracs) powinna być na bazie mięsa mieszanego wieprzowo-wołowego , na węgrzech nikt nie robi wywaru, lecz bezpośrednio w odpowiedniej kolejności wkłada skladniki do kociołka, po wcześniejszym zrumienieniu mięsa na oleju na którym wcześniej zrumieniliśmy cebulę, napewno nie występuje też marchew , natomiast w dużej ilości oprócz strąków słodkiej papryki , tarta papryka słodka i ostra, słodką posypuje się mięso w końcowej fazie smarzenia , natomiast ostrą dodaje do kociołka w czasie gotowania, w zupie oprócz ziemniaków pokrojonych w kostkę powinna być galuszka( galuska) są to kluseczki z mąki kukurydzianej , również pomidory powinny być pokrojone w kostke , co do reszty tego przepisu nie mam większych zastrzeżeń

Zgłoś 12.03.2006 inferro

Do Ewy która sprzedaje w internecie kociołki :))

Ewo "Pórkólt" jest to typowe węgierskie danie mięsne robione w jednym garnku lub kociołku , podaję Ci składniki: 2 duże cebul... Pokaż więcej

Do Ewy która sprzedaje w internecie kociołki :))

Ewo "Pórkólt" jest to typowe węgierskie danie mięsne robione w jednym garnku lub kociołku , podaję Ci składniki: 2 duże cebule , 4 uda drobiowe, 30 dag mięsa wieprzowego (gulaszowe), 30 dag wątróbki drobiowej , 4 grube plastry boczku wędzonego, 50 dag pieczarek, olej,sól, pieprz, śmietana kwaśna.

W kociołku takim jakie sprzedajesz :)) mocno podgrzewamy olej i wrzucamy do niego pokrojoną w grubą kostke cebule, jak już jest zeszklona dokładamy boczek pokrojony w kawałki , mięso pokrojone w kostke i smażymy przez około 20-30 minut, następnie dokładamy pieczarki, uda drobiowe i wątróbke , całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem ,gdy mięso jest miękkie zaprawiamy śmietaną , podajemy z grubymi kluskami .

Zgłoś 12.03.2006 inferro

Do Ewelinki :))

Ewelinko jak węgry długie i szerokie w każdej restauracji i barze w karcie dań znajdziesz zupe gulasz - Bogracz , hus leves - Bogracs, jest to ich narodowa potrawa niczy... Pokaż więcej

Do Ewelinki :))

Ewelinko jak węgry długie i szerokie w każdej restauracji i barze w karcie dań znajdziesz zupe gulasz - Bogracz , hus leves - Bogracs, jest to ich narodowa potrawa niczym "Zalewajka" w polsce :))

Zgłoś 13.03.2006 Gyuri

Bográcsguyás to wizytówka kuchni węgierskiej i skoro profanujesz go marchwią i zacierkami lub lanymi kluskami, powinnaś zaproponować posypanie tego wynalazku tartą czekoladą , paluszki lizać he... Pokaż więcej

Bográcsguyás to wizytówka kuchni węgierskiej i skoro profanujesz go marchwią i zacierkami lub lanymi kluskami, powinnaś zaproponować posypanie tego wynalazku tartą czekoladą , paluszki lizać hehehe

Zgłoś 08.05.2006 Monika

heh.. tak wogole bogracz to nie zupa tylko garnek w ktorej sie ja gotuje:D mam rodzine na wegrzech to wiem:P

Zgłoś 12.11.2011 geg

antrykot to takie mięso idź do mięsnego to zobaczysz

Zgłoś 06.06.2006 moon

Tak tytułem komentarza, bogracz to nic innego, jak tradycyjny garnek do przyrządzania potraw rodem z Węgier. Używali go paserze węgierscy na puszcie. Potrawa o której tak wszyscy piszą w Polsce ... Pokaż więcej

Tak tytułem komentarza, bogracz to nic innego, jak tradycyjny garnek do przyrządzania potraw rodem z Węgier. Używali go paserze węgierscy na puszcie. Potrawa o której tak wszyscy piszą w Polsce nazywa się niepoprawnie bogracz a na Węgrzech to po prostu gulasz. Przyrządzany był zazwyczaj z tego, co w danym momencie było pod ręką i co rosło na polach.

pozdrawiam

Zgłoś 04.07.2006 lukas

zgadzam sie z moonem, bogracz to poprostu kociołek Wegierski, i w czyms takim gulasz smakuje rewelacyjnie!! i nie tylko gulasz... ajezeli ktos jest zainteresowany, to w Krakowie na ul. Christo-B... Pokaż więcej

zgadzam sie z moonem, bogracz to poprostu kociołek Wegierski, i w czyms takim gulasz smakuje rewelacyjnie!! i nie tylko gulasz... ajezeli ktos jest zainteresowany, to w Krakowie na ul. Christo-Botewa mozna nabyc takie własnie

oryginalne Wegierskie kociołki.. pozdrawiam

Zgłoś 03.08.2006 Wielebny

ciekawostka dotyczaca bograczu jest taka, ze generalnie ojciec mojej przyjaciólki gotujac bogracznad ogniem nigdy nie miesza potrawy zadna łyzka, tylko obracajac kociałkiem i poruszajac nim nad ... Pokaż więcej

ciekawostka dotyczaca bograczu jest taka, ze generalnie ojciec mojej przyjaciólki gotujac bogracznad ogniem nigdy nie miesza potrawy zadna łyzka, tylko obracajac kociałkiem i poruszajac nim nad ogniem, wszyscy mieszkancy Debrecina zwłaszcza starsi gotuja w ten sposob i jak na razie nie zauwazylem aby bedac tam gotowaly to kobiety, pozdrawiam, i cieszmy sie z naszej kuchni, nawet jesli nie udolnie gotujemy, najgorsze danie jest lepsze od angielskiej kuchni

Zgłoś 01.03.2007 andzikdzik

wczoraj zrobiłam! REWELACJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!! POLECAM

Zgłoś 01.12.2006 bożena

Jutro mam urodziny i wpadlam na pomysl, że ugotuję bogracz

ale... jak? gotując go zawsze improwizowałm - te same składniki lecz wg innej technologi i kolejności np. mieso smażyłam a nie ... Pokaż więcej

Jutro mam urodziny i wpadlam na pomysl, że ugotuję bogracz

ale... jak? gotując go zawsze improwizowałm - te same składniki lecz wg innej technologi i kolejności np. mieso smażyłam a nie gotowałam itp. Postanowiłam zajrzeć do i internetu - jestem w trakcie gotowania wg powyższego przepisu

Pozdrawiam autora

Zgłoś 05.02.2007 kasia

poprostu bomba

Zgłoś 30.12.2006 Bodzio

Właśnie zacząłem go robić - napiszę jak wyszedł:)

Zgłoś 30.05.2007 PATKA

na jakiej stronie są dania węgierskie?????????????????????????????????????????????????????????

Zgłoś 26.04.2007 symek m

Ludzie przepis extra. Zrobiłem i w ciągu 1 h wszystko znikło a wyszedł przepyszny a zamiast antrykotu użyłem mięsa z łopatki palce lizać

Zgłoś 24.11.2008 ewa

Najlepszy gulasz ugotujecie w kociołu nad ogniskiem, tak jak to robją Węgrzy :)

Kociołki możecie kupić w sklepie internetowym tam też znajdziecie pszepisy na bogracz, www.kociolkowanie.... Pokaż więcej

Najlepszy gulasz ugotujecie w kociołu nad ogniskiem, tak jak to robją Węgrzy :)

Kociołki możecie kupić w sklepie internetowym tam też znajdziecie pszepisy na bogracz, www.kociolkowanie.pl

Polecam Ewa

Zgłoś 19.05.2007 luna

Kochani taki kociołek można kupić na stronie www.kociolkowanie.pl super firma i obsługa. Polecam

Zgłoś 20.05.2007 Piotr Pasieka

Ja też taki kociołek mam, też kupiłem od KOCIOLKOWANIA.pl

Żarcie jest genialne, Grill się chowa.

Piotr

Zgłoś 25.02.2009 Bartek

A ja tam uważam że :Gotowanie w kociołku nad ogniskiem to gotowanie z duszą i smakiem. Ja kupiłem kociołek (bogracz) w firmie jak sama nazwa wskazuje zajmująca się kociołkowaniem, gratuluje im p... Pokaż więcej

A ja tam uważam że :Gotowanie w kociołku nad ogniskiem to gotowanie z duszą i smakiem. Ja kupiłem kociołek (bogracz) w firmie jak sama nazwa wskazuje zajmująca się kociołkowaniem, gratuluje im pomysłu. Ja kupiłem ( WWW.kociolkowanie.pl ) i sprawdziłem jest ok! na pewno nie są to Chińskie czy innego pochodzenia. Rodzina tego portalu ma fabrykę na Węgrzech więc lipy nie sprzedają jak jeden gość.

Zgłoś 18.10.2008 iron

rewelacja!!!!!! cała rodzinka się zachwycała :) polecam ten przepis :P

Zgłoś 11.11.2007 anka

Bardzo dobry przepis,,polecam nawet tym którzy nie potrafią gotować bo zawsze wychodzi.

Zgłoś 28.12.2007 ania

jeszcze nie jadlam ale na pewno bedzie pyszne

Zgłoś 11.02.2008 BLONDII

jadlam bogracz w restauracji i wczoraj i przedwczoraj na 2 dniowej imprezie ui znajomych bardzo mi smakuje i zrobie sobie teraz bo ja uwielbiam ostre potrawy pozdro wszystkich gotujacych

Zgłoś 24.04.2008 Slawa

Do prawdziwego bograczu nie uzywa sie ani oliwy ani oleju, a jedynie smalec i to najlepiej wytopiony ze sloninki. Tak przynajmniej robia wegzrzy. Z mies tez dodaje sie rozne rodzaje, lacznie z b... Pokaż więcej

Do prawdziwego bograczu nie uzywa sie ani oliwy ani oleju, a jedynie smalec i to najlepiej wytopiony ze sloninki. Tak przynajmniej robia wegzrzy. Z mies tez dodaje sie rozne rodzaje, lacznie z boczkiem. Inna nazwa wegierskiego bogracza w jezyku wegierskim to smietnik.

Zgłoś 21.06.2008 eiwa

super przepis!!!

Zgłoś 01.07.2008 ANIA

W końcu nie wiem co z tym fantem zrobić zdania o bograczu są podzielone ....jedni że dobry drudzy że nie dobry a ja tam swoje wiem zabieram się do gotowania najlepiej jak go spróbuję.......jak b... Pokaż więcej

W końcu nie wiem co z tym fantem zrobić zdania o bograczu są podzielone ....jedni że dobry drudzy że nie dobry a ja tam swoje wiem zabieram się do gotowania najlepiej jak go spróbuję.......jak będzie dobry zjem cały garnek oczywiście zawartość z garnka garnek zostanie bo w czym bym ugotowała ponownie jak będzie mniam mniam............. pyszniutki.Pozdrawiam.

Zgłoś 29.08.2008 Bea

Witajcie,

od dwócyh lat jeżdżę nad Baloaton i Bogracz uwielbiam od kiedy go pierwszy raz zjadłam. Dla wszystkich zaineresowanych:

faktycznie nazwa gulaszu pochodzi od nazwy kociołk... Pokaż więcej

Witajcie,

od dwócyh lat jeżdżę nad Baloaton i Bogracz uwielbiam od kiedy go pierwszy raz zjadłam. Dla wszystkich zaineresowanych:

faktycznie nazwa gulaszu pochodzi od nazwy kociołka w którym się go gotuje. Jest to istotnie gesty gulasz, przepyszny!!! i zgodny z przepisem podanym wyżej. Muszę powiedzieś, że o ile marchew w tym roku w nim była o tyle żadnych klusek nie. To chyba jakaś pomyłka z innym gulaszem. Nie we wszystkich restauracjach można zjeść bogracz dzban suppe ( menu dla niemców), ale we wszystkich jest Gulasz suppe. Od bograczu różni się składnikami, gęstością i smakiem - chociaż też jest pyszna.

Błagam Was!!!

Jeżeli dodajecie do tego groszek!!!kukurydzę!! i jakieś inne dziwne rzeczy to nie nazywajcie tego bograczem!!! To dla niego profanacja !!!

Serdecznie pozdrawiam - inferro - widzę że znasz się na rzeczy. Chyba jeździsz na Węgry. Acha! i jeszcze jedno - najlepszy Bogracz jadłam w ubiegłym roku w Balatonfured i w tym roku również się nie zawiodłam. Niebo dla kubków smakowych!!!!

Pozdrawiam. Bea.

Zgłoś 25.09.2009 Marzik

Jedzonko naprawdę palce lizać... Robię drugi raz.. tym razem na powrót mojego ukochanego ;) Zastanawiam się, czy można dodać pieczarki uduszone wcześniej? Jak myślicie? Pozdrawiam

Zgłoś 20.08.2009

wspanialy przepis polecam goraco...

Zgłoś 26.02.2012 Sonia

Ja mięsa nie gotuje tylko smażę, idolewam wody i rosołu. kluski są teraz tzw. ;sbecle: to taki gruby makaron jak lane kluski nie odbiegają smakiem ani wyglądem , dużo mniej roboty mniam. Smaczne... Pokaż więcej

Ja mięsa nie gotuje tylko smażę, idolewam wody i rosołu. kluski są teraz tzw. ;sbecle: to taki gruby makaron jak lane kluski nie odbiegają smakiem ani wyglądem , dużo mniej roboty mniam. Smacznego.

Zgłoś 12.05.2012 mafulu

Własnie zrobiłem bogracz kolejny raz ,polecam smacznego pozdr :)

Zgłoś 12.05.2012

pieczarki owszem wg smaku,ja raz dodałem było OK ale bez pieczrek mi osobiście lepiej smakuje

Zgłoś 12.05.2012

jak dodasz pieczrki ijeszcze ogórki to danie będzie ala strogonow