Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bomba kalafiorowa

Tekst i foto bromba 06-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

- 1 kalafior,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 60 dag mielonego mięsa,
- 1 jajko,
- 1-2 łyżki mąki,
- 2 cebule,
- 200 ml śmietany,
- pieprz, inne przyprawy (majeranek, papryka, rozmaryn, pieprz ziołowy), sól,
- 1 sucha bułka,
- 5 dag startego żółtego sera.

Jak przyrządzić:

Kalafior myjemy i gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez około 10 minut, następnie wyjmujemy z wody (na sito, durszlak). Po lekkim wystygnięciu, dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy na drobną kostkę i szklimy na oleju. Pod koniec podsmażania dodajemy bardzo drobno pokrojoną marchewkę i pietruszkę i po chwili zdejmujemy z ognia.
Mielone mięso dokładnie mieszamy z jajkami, namoczoną i wyciśniętą bułką, 1 łyżką maki, przyprawami oraz podsmażonymi warzywami. Przyprawiamy i solimy do smaku. Żaroodporne naczynko smarujemy olejem. Po środku formujemy "kupkę" mielonego mięsa i wtykamy w nie różyczki kalafiora. Nakładamy warstwę pozostałego mięsa (formujemy coś w rodzaju półkuli). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180-190 °C) na około 35 minut. Po upływie tego czasu, 100 ml śmietany mieszamy z mąką i polewamy tą mieszaniną naszą bombę. Pieczemy dalej - jeszcze przez około 15 minut. Resztę śmietany mieszamy z tartym serem i znów smarujemy naszą bombę - zapiekamy na rumiano w lekko podwyższonej temperaturze.

Jak podawać?

Podajemy np. z ziemniaczkami puree i białym wytrawnym winkiem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.09.2004 wirmary

Juz sie szykuje do wyprodukowania Twojej bomby-ten przepis przemawia do mojej wyobrazni kulinarnej! Sadze tylko,ze upieke ja w prodizu a jako ostatnia warstwe zastosuje beszamel posypany tartym ... Pokaż więcej

Juz sie szykuje do wyprodukowania Twojej bomby-ten przepis przemawia do mojej wyobrazni kulinarnej! Sadze tylko,ze upieke ja w prodizu a jako ostatnia warstwe zastosuje beszamel posypany tartym zoltym serem/nie bedzie tak latwo splywal z wypuklosci jek smietana/

Zgłoś 21.07.2005 ala

Wczoraj zrobiłam na obiad bombę. Wyszła doskonale, wszystkim smakowała. Można naprawdę polecić, tym bardziej, że składniki są łatwo dostępne, co jest b. ważne, no i wykonanie tez nie jest trudne... Pokaż więcej

Wczoraj zrobiłam na obiad bombę. Wyszła doskonale, wszystkim smakowała. Można naprawdę polecić, tym bardziej, że składniki są łatwo dostępne, co jest b. ważne, no i wykonanie tez nie jest trudne. Dzięki za fajny przepis!!!

Zgłoś 21.08.2005 bogusia

Świetny przepis!! Muszę go koniecznie wypróbować, bo już czuję ,że jest super, a do tego mam zazwyczaj nosa. bardzo lubię eksperymentować w kuchni. dzięki za nowy pomysł!

Zgłoś 25.08.2005 bogusia

Pycha! dziś na obiedzie zaskoczyłam rodzinkę. Oczywiście wszystki smakowało, a przepis wszedł już w dalsze kręgi rodzinne. dziękuję!

Zgłoś 20.07.2006 Kasia

To jest z pewnością pyszne- zresztą już takie opinie padły. Chciałabym jednak wiedzieć ile ta pyszność ma kalorii?? pozdrawiam

Zgłoś 09.02.2007 majonez babyjagi2

potrawa fajna tylko dach urwalo