Bosmanki
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
? | ? zł | prosty | 2 min. | ? |
Składniki:
parówki w folii - najlepiej berlinki,ser żółty,
boczek wędzony,
keczup
Jak przyrządzić:
W parówkach wyciąć wzdłuż kieszonki (uważać, by nie przeciąć na wylot). Ser żółty pokroić na cienkie paski i napełnić nimi kieszonki. Tak przygotowane parówki spinać po dwie wykałaczką, jednocześnie owijając bardzo cieniutkimi i długimi paskami wędzonego boczku dookoła wzdłuż całej długości parówek. Następnie piec w piekarniku, na grillu elektrycznym lub włożyć do mikrofalówki. Potrawa jest gotowa, jak tylko ser rozpuści się w kieszonkach. SmacznegoPotrzebne przybory:
nóż, deska do krojenia, wykałaczkiJak podawać?
Na gorąco, świetnie wygląda na liściu sałaty, polane keczupem.Uwagi:
Ilość uzależniona od upodobań - ja liczę 2 parówki na osobę. Jeśli chcemy zrobić to danie np. na obiad, to proponuję dodać frytki, surówkę i gotowe. Potrawa bardzo smaczna, tania i szybka. Doskonale prezentuje się na stole. Doskonałe danie dla niespodziewanych gości.
Krem porowo – ziemniaczany
Aksamitny krem o intensywnym smaku i aromacie podawany na zimno w upalne dni lub na gorąco zimą. Zupę z takich składników jadało się od dawna, a to dlatego, że była tania (por rósł prawie w każdym ogródku ) i pożywna. Por – kuzyn cebuli - to warzywo zasobne w wapń i potas, często spożywany reguluje pracę całego organizmu. Dzięki ziemniakom zupa ma kremową konsystencję i jest bardzo sycąca. Jest nieskomplikowana, a ma znakomity smak.

Cebulowe krążki z dipem czosnkowym
Kiedy nie mamy pieniędzy, a musimy przygotować gościom jakiś posiłek, możemy odwołać się do starego dobrego przepisu na cebulowe krążki. Poza dość oczywistymi składnikami, jak cebula, mąka czy jajko, będzie nam potrzebny kieliszek białego wina. Do dipu przydałaby się odrobina szczypiorku, ale i bez niego dip czosnkowy do maczania krążków będzie smaczny.
Komentarze
Zgłoś 30.07.2006 patyk
fakt, mi sie bardzo z zaglami kojarzy. ale przysmak bosmana sie powinno nazywac:]