Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Botwinka

Tekst i foto Basia 13-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty50 min.?

Składniki:

kości schabowe,
duży pęczek botwinki z buraczkami,
3 litry wody,
2 duże marchewki,
5 średnich surowych zmieniaków,
2 korzenie pietruszki (średnie),
korzeń selera (ilość jak do rosołu),
lubczyk (najlepiej świeży, 2 gałązki, jeśli nie ma to suszony i wtedy 3 łyżeczki),
pęczek koperku,
duża cebula,
1 lub 2 ugotowane na twardo jajka,
vegeta,
kwasek cytrynowy,
2/3 szklanki słodkiej śmietany (może być 12%),
cukier,
2 płaskie łyżki mąki.

Jak przyrządzić:

Do wody włożyc kości schabowe (w ilości jak do rosołu), marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Wszystkie składniki w całości. Wsypać 2 łyzki vegety (lub kucharka). Jeżeli lubczyk mamy w proszku to również go wsypac. Jeśli świeży w gałązkach, oderwać listki i do garnka wrzucić same gałązki w całości.
Botwinkę oczyścić (bardzo dokładnie, bo często na listkach są mszyce). Pokroić drobno całą botwinkę razem z buraczkami, pokroić listki lubczyku i koperek. Wrzucić do gotującego się rosołu.
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wrzucić razem z botwinką.
Gotować ok. 10 min aż ziemniaki zrobią się miękkie.
Do półlitrowego garnka wsypać 2 łyżki mąki, zalać odrobiną wody, wymieszać, znów dolac trochę wody, do momentu aż uzyskamy jednolitą masę o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Dolać śmietanę, wymieszać. Wyciągnąć z garnka jarzyny, które były wrzucone w całości oraz kości. Wlać do gotującej się zupy przygotowaną wcześniej makę ze śmietaną. Zagotować mieszając i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym i cukrem. Powinno mieć smak lekko słodko - kwaśny. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jajko.
Zupę można jeść na gorąco lub przestudzoną. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.05.2008 p44

na kościach - fuj masakra

lepiej dać wiejcj jarzyn albo rosołek warzywny.

Zgłoś 08.08.2005 kokietka

hm... zaraz wypróbuję, czy działa ten lubczyk... przez żołądek do serca mężczyzny :) dopiero uczę się gotować, ale całkiem nieżle mi to wychodzi! dziękuję za przepis. Pozdrawiam :)

... Pokaż więcej

hm... zaraz wypróbuję, czy działa ten lubczyk... przez żołądek do serca mężczyzny :) dopiero uczę się gotować, ale całkiem nieżle mi to wychodzi! dziękuję za przepis. Pozdrawiam :)

Zgłoś 15.03.2006 Beata

uwielbiam botwinke!!!

ta jest podobna do mojej z tym, ze ja ziemniaki gotuje i podaje osobno z przyrumieniona cebulka mmhh... pycha

Zgłoś 01.05.2006 monika

Nie wolno gotować koperku! Koperek wrzuca się już po ugotowaniu zupy i to do lekko ostudzonej zupy. Natomiast kwasek cytrynowy polecam zastąpić octem, gdyż kwasek powoduje, że zupa nabiera sztuc... Pokaż więcej

Nie wolno gotować koperku! Koperek wrzuca się już po ugotowaniu zupy i to do lekko ostudzonej zupy. Natomiast kwasek cytrynowy polecam zastąpić octem, gdyż kwasek powoduje, że zupa nabiera sztucznego smaku. Jeżeli ktoś nie preferuje smaku octu spirytusowego, może go zastąpić octami winnymi lub samemu sobie go przygotować, mieszając:

1/2 objętosci wody

1/2 objętości octu

przyprawy wedle uznania

może to być kilka ząbków czosnku, mogą być zioła (rozmaryn, lubczyk, estragon, tymianek itp.)

z powodzeniem można wypróbować najbardziej znany wariant - octu sałatkowego (ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych i gorczycy)

próbować można do woli, polecam również dosładzanie takiego octu kilkoma ziarenkami cukru, lub na odwrót, łamanie jego smaku odrobiną soli)

a wracając do botwinki, to najsmaczniejsza jest na szkielecie kurczaka, gdyż botwinka ma swój specyficzny aczkolwiek bardzo delikatny smak i lepiej się komponuje z delikatnym drobiem :-)

pozdrawiam

Zgłoś 24.05.2006 Poteflon

chwila, a od kiedy to rosół gotuje się na kościach ze schabu? TYLKO NA KURZE WIEJSKIEJ I OCZKU WOŁOWYM. Na kościach ze świni to wychodzi tłusta woda a nie rosół. Reszta przepisu brzmi nieźle.Pokaż więcej

chwila, a od kiedy to rosół gotuje się na kościach ze schabu? TYLKO NA KURZE WIEJSKIEJ I OCZKU WOŁOWYM. Na kościach ze świni to wychodzi tłusta woda a nie rosół. Reszta przepisu brzmi nieźle.

Zgłoś 15.06.2006 justyna_s_s

Fajny przepis. Ja ziemniaczki gotuję osobno. Do zupki wrzucam laskę rabarbaru, daje naturalny, kwaskowy posmak.Nie trzeba wtedy dodawać kwasku. Polecam :)

Zgłoś 21.06.2006 jarek

a ja zamiast kwasku wciskam sok z cytryny , zawsze naturalnie bez zbędnej chemii :)))

Zgłoś 02.07.2006 coti84

A mi sie wydaje ze to przepis na barszcz ukrainski.

Zgłoś 05.07.2006 tofijka

...barsz ukrainski to jakos z drobna, biala fasolka byl...i bez lisci buraczanych...albo cos myle...w kazdym razie to nie chlodnik litewski, ale tez pycha...mniam

Zgłoś 31.05.2007 Karenira

jarek, ale ocet to przecież produkt naturalny, nie żadna chemia... swoją drogą, uznaję, że niektórzy nie lubią jego zapachu bo ja też używam w bardzo umiarkowanych ilościach

Zgłoś 10.05.2007 miszka52

Ja lubię najpierw przesmażyć pokrojoną botwinkę wraz z buraczkami i czosnkiem na maśle (zmiękczyć) i dopiero zalać wywarem. Już nic wtedy nie trzeba wyławiać i odcedzać. Można też do botwinki da... Pokaż więcej

Ja lubię najpierw przesmażyć pokrojoną botwinkę wraz z buraczkami i czosnkiem na maśle (zmiękczyć) i dopiero zalać wywarem. Już nic wtedy nie trzeba wyławiać i odcedzać. Można też do botwinki dać startą na grubych oczkach marchewkę. Wszak zdrowa :)

Zgłoś 23.05.2007 andzia

Niezła ta botwinka!!!! Wszyscy jedli aż im się uszy trzęsły!!

Zgłoś 14.06.2007 żarłok

ja tam wole sama botwinke na zasmażce przygotowaną jak szpinak z odrobiną soli

Zgłoś 29.06.2007 metroweczka

moja botwinka wyszła troszke inna ale też była dobra troche sie wsparalam Twoim przepisem pozdrawiam:)

Zgłoś 21.05.2008 Robert

jeden pęczek botwinki na 3litry wody !!!!??????musi być pyszna!!!!!!!!nawet nie spróbowałbym takiej zupy !!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 10.06.2008 agula

pyszna jaest ta botwinka ale ja zrobiłam na zeberkach.bardzo polecam pychotka wszscy się zachwycali

Zgłoś 17.06.2008 ania

Pyszna zupa! Po raz pierwszy ugotowałam coś lepiej od mojej mamy:) Gotowałam na kurzych nogach-"pałkach". Co do koperku to wrzuciłam pod koniec gotowania, żeby zmiękł, bo nie lubię sur... Pokaż więcej

Pyszna zupa! Po raz pierwszy ugotowałam coś lepiej od mojej mamy:) Gotowałam na kurzych nogach-"pałkach". Co do koperku to wrzuciłam pod koniec gotowania, żeby zmiękł, bo nie lubię surowej zieleniny w zupie. Gorąco polecam ten przepis:)

Zgłoś 18.06.2008 MaeStro

Zupka faktycznie pyszna. Ja dla smaku dodałem 10 kropli tabasco i łyżeczkę czosnku granulowanego. Ugotowałem ją na żeberkach. Była boska!!!

Zgłoś 12.07.2008 dzi(a)dek

..witam,ja gotuje botwinke od setek :D lat i przepis mam troszke inny.Robie ją tak.Myje dwa pęczki botwinki,buraczki oskrobuje i razemz łodyżkami i liśćmi kroje na drobne kawałki.Pokrojoną bot... Pokaż więcej

..witam,ja gotuje botwinke od setek :D lat i przepis mam troszke inny.Robie ją tak.Myje dwa pęczki botwinki,buraczki oskrobuje i razemz łodyżkami i liśćmi kroje na drobne kawałki.Pokrojoną botwine dusze na łyżce (dwóch.zależnie od wielkości pęczków) masła.Nie wolno zapomnieć o dodaniu pęczka posiekanego szczypiorku.aby nie stracić koloru daje do duszenia kostke rosołową i wciskam sok z połówki cytryny .Podduszoną botwine i szczypiorek, wkładam do garnka z gorącym wywarem z włoszczyzny.a nastepnie podprawiam kwaśną śmietaną. na koniec dodaje posiekany pęczek koperku.Można dosolić i troszke popieprzyc do smaku.Jemy botwinke z ćwiertkami jaj ugotowanych na twardo ,lub z młodumi ziemniaczkami polanymi masłem lub innym tłuszczem Dla mnie nie ma lepszej botwinki...popróbujcie ..smacznego

Zgłoś 17.06.2011 grinddd

na kosciach wieprzowych???? kto gotuje jeszcze zupy na gnatach? chyba tylko na wsiach zabitych dechami!!!

Zgłoś 14.05.2010 mala

Ja dodaję do botwinki w celu zakwaszenia trochę octu balsamicznego lub cytryny

Zgłoś 21.05.2010 aaaczarna

pycha :Pw koncu cas wiosennego

zawsze mi grudki od smietany robily a zrobilam tak jak napisane i poprostu wypas ani jednej grudki

polecam

Zgłoś 02.06.2010 nootria

Wszystkie zupy na kościach są wspaniałe, a różne vegety, kucharki, kostki rosołowe to profanacja kuchni domowej, maminej. Ta botwinka to rewelacja, polecam !

Zgłoś 09.04.2011 Glos_Proroka

Vegeta jest robiona ze zdechłych suszonych ryb... z tych ryb są otrzymywane chemikalia więc w składzie nie znajdziemy zdechłej starej suszonej ryby.

Pozdrawiam wszystkich trzeźwo myślących... Pokaż więcej

Vegeta jest robiona ze zdechłych suszonych ryb... z tych ryb są otrzymywane chemikalia więc w składzie nie znajdziemy zdechłej starej suszonej ryby.

Pozdrawiam wszystkich trzeźwo myślących rodaków :)

*do botwinki nie dodajemy kości ani mięsa... robimy ją z boćwiny i innych warzyw.

Zgłoś 01.06.2011 Czupur

Do Georga to było :)

Zgłoś 19.06.2013 gość

It's posts like this that make surfing so much plseaure